Frykadelki rybne z salata i jogurtowo-koperkowym dressingiem.
Pyszne, dietetyczne frykadelki rybne, ktore przygotujecie bez dodatku jajka! Bulka tarta zalana mlekiem i odstawiona na chwile sprawia, ze frykadelki sa po usmazeniu mieciutkie i delikatne. Wspaniale smakuja z dodatkiem serc salaty rzymskiej, polanych jogurtowo-koperkowym dressingiem. Polecam przygotowac frykadelki od razu z podwojnej porcji bo gwarantuje, ze szybko znikna z talerza:)
Frykadelki rybne z salata i jogurtowo-koperkowym dressingiem
Skladniki na 2 porcje:
300 g filetow z watlusza (lub dorsza), swiezych lub mrozonych*
4 lyzki bulki tartej
8 lyzek chudego mleka
2 cebulki dymki
1 lyzeczka skorki startej z niewoskowanej cytryny (bio)
4 lyzeczki soku z cytryny
sol
pieprz
1 lyzka oliwy
2 lyzeczki masla
2 serca salaty rzymskiej
150 g chudego jogurtu
1/2 peczka swiezego koperku
Filety rybne pokroic najpierw w duza kostke a nastepnie drobno posiekac (wczesniej ew. rozmrozic). Bulke tarta wsypac do miseczki, wlac 6 lyzek mleka, odstawic na 5 min. aby napeczniala (dzieki temu frykadelki bede mieciutkie). Cebulke dymke drobno posiekac.
Posiekana rybe wymieszac z namoczona bulka tarta, cebulka dymka, skorka z cytryny i 2 lyzeczkami soku cytrynowego. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Sprobowac czy masa jest dobrze doprawiona. Jesli nie lubimy probowac surowej masy nalezy na patelni rozgrzac oliwe i maslo. Utoczyc z masy mala kulke i usmazyc ja na probe przez 5-6 min., sprobowac. Jesli trzeba doprawic mase ponownie do smaku sola i pieprzem, ewentualnie, jesli smazona kulka bedzie sie podczas smazenia rozpadac, dodac do masy jeszcze troche bulki tartej (ja dodalam 2 lyzki wiecej).
Z masy uformowac 4 owalne frykadelki, lekko splaszczyc. Obtoczyc w pozostalych 2 lyzkach bulki tartej. Smazyc na patelni, po 5-6 min. z kazdej strony na srednim ogniu, na zlotobrazowo.
Salate rzymska umyc, osuszyc, podzielic na liscie. Jogurt wymieszac z 2 lyzkami mleka, 2 lyzeczkami soku z cytryny, sola i pieprzem. Koperek oplukac, osuszyc, drobno posiekac, dodac do jogurtu, wymieszac (troche koperku zostawic do posypania calego dania).
Usmazone frykadelki wylozyc na talerze. Podawac z dodatkiem salaty rzymskiej polanej jogurtowo-koperkowym sosem i posypane pozostalym koperkiem (ja do frykadelek podalam dodatkowo frytki pieczone w piekarniku:)
* mrozone filety z ryby najlepiej rozmrozic przez noc w lodowce; w tym celu ukladamy je na metalowej kratce a pod spodem umieszczamy naczynie, do ktorego bedzie skapywala woda - dzieki temu ryba nie bedzie lezala w wodzie i nie namieknie, nastepnego dnia wyjmujemy rybe z lodowki i osuszamy papierowym recznikiem
** inspiracja: "Essen und Trinken. Spezial" 2 (20013)
Komentarze
Pozdrawiam!
u Ciebie każde danie wygląda tak pysznie,że tylko pędzić do kuchni!
Frykadelki wspaniale podane.
Uściski!