poniedziałek, 29 lipca 2013

Frykadelki rybne z salata i jogurtowo-koperkowym dressingiem.


Pyszne, dietetyczne frykadelki rybne, ktore przygotujecie bez dodatku jajka! Bulka tarta zalana mlekiem i odstawiona na chwile sprawia, ze frykadelki sa po usmazeniu mieciutkie i delikatne. Wspaniale smakuja z dodatkiem serc salaty rzymskiej, polanych jogurtowo-koperkowym dressingiem. Polecam przygotowac frykadelki od razu z podwojnej porcji bo gwarantuje, ze szybko znikna z talerza:)


Frykadelki rybne z salata i jogurtowo-koperkowym dressingiem

Skladniki na 2 porcje:
300 g filetow z watlusza (lub dorsza), swiezych lub mrozonych*
4 lyzki bulki tartej
8 lyzek chudego mleka
2 cebulki dymki
1 lyzeczka skorki startej z niewoskowanej cytryny (bio)
4 lyzeczki soku z cytryny
sol
pieprz
1 lyzka oliwy
2 lyzeczki masla
2 serca salaty rzymskiej
150 g chudego jogurtu
1/2 peczka swiezego koperku

Filety rybne pokroic najpierw w duza kostke a nastepnie drobno posiekac (wczesniej ew. rozmrozic). Bulke tarta wsypac do miseczki, wlac 6 lyzek mleka, odstawic na 5 min. aby napeczniala (dzieki temu frykadelki bede mieciutkie). Cebulke dymke drobno posiekac.

Posiekana rybe wymieszac z namoczona bulka tarta, cebulka dymka, skorka z cytryny i 2 lyzeczkami soku cytrynowego. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Sprobowac czy masa jest dobrze doprawiona. Jesli nie lubimy probowac surowej masy nalezy na patelni rozgrzac oliwe i maslo. Utoczyc z masy mala kulke i usmazyc ja na probe przez 5-6 min., sprobowac. Jesli trzeba doprawic mase ponownie do smaku sola i pieprzem, ewentualnie, jesli smazona kulka bedzie sie podczas smazenia rozpadac, dodac do masy jeszcze troche bulki tartej (ja dodalam 2 lyzki wiecej).

Z masy uformowac 4 owalne frykadelki, lekko splaszczyc. Obtoczyc w pozostalych 2 lyzkach bulki tartej. Smazyc na patelni, po 5-6 min. z kazdej strony na srednim ogniu, na zlotobrazowo.

Salate rzymska umyc, osuszyc, podzielic na liscie. Jogurt wymieszac z 2 lyzkami mleka, 2 lyzeczkami soku z cytryny, sola i pieprzem. Koperek oplukac, osuszyc, drobno posiekac, dodac do jogurtu, wymieszac (troche koperku zostawic do posypania calego dania).

Usmazone frykadelki wylozyc na talerze. Podawac z dodatkiem salaty rzymskiej polanej jogurtowo-koperkowym sosem i posypane pozostalym koperkiem (ja do frykadelek podalam dodatkowo frytki pieczone w piekarniku:)


* mrozone filety z ryby najlepiej rozmrozic przez noc w lodowce; w tym celu ukladamy je na metalowej kratce a pod spodem umieszczamy naczynie, do ktorego bedzie skapywala woda - dzieki temu ryba nie bedzie lezala w wodzie i nie namieknie, nastepnego dnia wyjmujemy rybe z lodowki i osuszamy papierowym recznikiem

** inspiracja: "Essen und Trinken. Spezial" 2 (20013)

13 komentarzy:

  1. Pyszności, idealne na letni posiłek!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała propozycja na te obezwładniające upały!!! zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to był pyszny obiad!!! idealne połączenie ryby i salaty! świetny ten sosik koperkowy :)

      Usuń
  3. Chętnie bym się uraczyła takim obiadem w ten letni, gorący dzień :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia, frykadelki świetnie komponują się z jasnym niebieskim tłem.

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne, lekkie, letnie danie :) przepysznie u Ciebie jak zawsze :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. super, bardzo poproszę na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafiłaś idealnie w mój gust! Nie wiem od kiedy ale chodzą za mną takie kotleciki rybne! Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że muszę je jak najszybciej przygotować! Ściskam!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja raczej nie lubię ryby, ale te frykadelki tak smakowicie wyglądają, że coś mi się wydaje, że bardzo szybko bym je pochłonęła :-) Pozdrawiam najserdeczniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe danie :) uwielbiam rybne przysmaki! : )

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszko,
    u Ciebie każde danie wygląda tak pysznie,że tylko pędzić do kuchni!
    Frykadelki wspaniale podane.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń