poniedziałek, 15 lipca 2013

Kurczak parmigiana wg Billa Grangera.


Dzis chcialam Was zaprosic na pyszny obiad, do przygotowania ktorego potrzebowac bedziecie zaledwie kilku skladnikow: piersi z kurczaka, pomidorow, bazylii i sera mozzarella. Przepis jest niesamowicie prosty w przygotowaniu a efekt koncowy przepyszny. Potwiedza to wszyscy, ktorzy kiedykolwiek sprobowali tej potrawy :) Ja robilam tego kurczaka juz wielokrotnie i wciaz nie mamy dosyc. Goraco polecam :)


Kurczak parmigiana wg Billa Grangera

Skladniki na 4 porcje:
2 lyzki stolowe oliwy z oliwek, plus odrobina do skropienia
2 zabki czosnku, wycisniete
400 g krojonych pomidorow z puszki
1 lyzeczka soli morskiej
1 lyzeczka cukru
garsc porwanych lisci bazylii
4 piersi kurczaka, ze skora
100 g swiezej mozzarelli, porwanej
50 g startego parmezanu
czarny mielony pieprz

Do przybrania:
zielona salata
chrupiace pieczywo

Rozgrzac w naczyniu polowe oliwy z oliwek, dodac czosnek i smazyc, mieszajac, przez kilka sekund. Dodac pomidory, sol, cukier i troche mielonego czarnego pieprzu. Gotowac, mieszajac od czasu do czasu, przez ok. 15 min., az oliwa wyplynie na powierzchnie a sos zmniejszy objetosc i zgestnieje. Zdjac naczynie z palnika i dodac bazylie.

Rozgrzac piekarnik do 180°C. Na duzej teflonowej patelni rozgrzac pozostala oliwe. Dodac kurczaka, smazyc przez 1-2 min. z kazdej strony az zrumieni sie skorka a potem przelozyc do naczynia do pieczenia.

Oblac kurczaka sosem pomidorowym, na wierzchu polozyc mozzarelle i posypac parmezanem. Skropic wszystko oliwa.

Piec przez 20 min. az ser zacznie sie topic i bulgotac. Podawac z zielona salata i chrupiacym pieczywem.


*inspiracja: Bill Granger "Najlepsze dania Billa"

13 komentarzy:

  1. fajne na lato takie lekkie danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na kurczaka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się z wielką chęcią dam zaprosić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaczarowałaś mnie tymi pięknymi ujęciami. Coś czuję, że jutro wyląduje na moim stole taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli chodzi o przepisy na kurczaka to u Ciebie zawsze można znaleźć wspaniałe danie, próbowałam juz niejednego więc i spróbuję tego:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszko idealny letni obiad. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. esencja włoskich smaków! wspaniałość w jednym garnku.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia. I ten obiadek Majeczko - wspaniały!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszko, przepis wygląda wspaniale! Też mam tę książkę i bardzo ją lubię, ale tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam! Muszę koniecznie nadrobić ;)! Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko co najlepsze w jednym daniu :)

    OdpowiedzUsuń