czwartek, 25 lipca 2013

Roladki z grillowanego baklazana z serem feta.


Uwielbiam lato za mnogosc i dostepnosc warzyw i owocow. Za kazdym razem, kiedy ide do sklepu wracam z duza iloscia warzyw, ktore pozniej przerabiam na pyszne i aromatyczne dania :) Dzis zapraszam na smakowite roladki z baklazana, pieczone na grillu lub, jak u mnie, na grillowej patelni. Faszerowane serem feta wymieszanym z posiekana bazylia lub mieta oraz skorka z cytryny. Polane pikantnym dressingiem z dodatkiem czerwonej papryczki chili, ktora nadaje calemu daniu pikanterii i charakteru. Doskonale na przystawke lub lekka, letnia kolacje z kieliszkiem wina. Polecam :)


Roladki z grillowanego baklazana z serem feta

Skladniki na 6-8 porcji:
2 duze baklazany
oliwa
sol morska
200 g sera feta, osuszonego i pokruszonego
1 szkl. luzno ulozonych lisci swiezej miety lub bazylii (dalam bazylie)
drobno starta skorka z 1 niewoskowanej cytryny (bio)
2 lyzki soku z cytryny
2 zabki czosnku, obrane i drobno posiekane (dalam troche suszonego czosnku)
1 straczek ostrej czerwonej papryczki chili, przepolowiony, oczyszczony z nasion i drobno pokrojony
1 lyzka oliwy extra virgin

Baklazany pokroic wzdluz na cienkie plastry. Na duzy talerz wylac nieco oliwy. Plastry baklazana kolejno moczyc z obu stron w oliwie, pozwalajac, by nadmiar tluszczu sciekl, a nastepnie ukladac na srednio nagrzanym ruszcie grilla (ja smarowalam plastry baklazana pedzelkiem maczanym w oliwie).

Piec krotko, az baklazany beda miekkie i przyrumienione na zloto, a wzdluz skorki lekko spalone. W czasie pieczenia trzeba czesto obracac plastry, by uniknac przypalonych paskow (mnie paski na baklazanie nie przeszkadzaja a wrecz je lubie co widac na zalaczonych zdjeciach). Upieczone baklazany przelozyc na talerz i oproszyc sola morska. Czynnosc powtarzac, az wszystkie plastry beda upieczone. Baklazany mozna tez usmazyc na patelni grillowej na srednim ogniu.

Fete wlozyc do miski. Miete lub bazylie posiekac i dodac do fety razem ze skorka i 1 lyzka soku z cytryny. Na kazdy plaster baklazana nalozyc po trochu fety i zwinac w rulony. Rulony przeciac na pol (ja nie przecinalam) i ulozyc na polmisku. Mozna je przechowywac pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 1-2 godz. Jesli rulony musza byc przygotowane zawczasu, nalezy je przykryc i wstawic do lodowki, ale przed podaniem trzeba je wczesniej wyjac i odstawic w temperaturze pokojowej.

W malej miseczce wymieszac razem czosnek, chili, oliwe extra virgin, lyzke soku z cytryny i kilka szczypt soli. Sosem polac rulony i od razu podawac.


*inspiracja: Julie Biuso "Lato bez konca"

31 komentarzy:

  1. uwielbiam ser feta w takich zawijasach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pawda, ze smakuje wspaniale?

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  2. Zjadłabym je wszystkie! Wyglądają mega pysznie :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Czestuj sie Mysiu :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Jest baaaardzo apetyczna :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. piękne! wyglądają obłędnie, a i "wkładeczka" bardzo ciekawa!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkladeczka swietnie sie komponuje z baklazanem :)

      Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. I rownie swietnie smakuja :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Już zrobiła smażony ser feta, to coś niesamowitego, jest tak pyszny, że aż zatyka usta:-). Teraz już wiem, że i to danie muszę zrobić, wygląda wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ogromnie Olimpio, ze Ci smakowal! Taki maly trick a jak wzbogaca smak sera i salatek, prawda? ;) Roladki polecam. sa rownie pyszne.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Piękny bakłażan. Czuc slodycz warzywa ze slonoscia sera. Bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Danie naprawde godne polecenia :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Świetnie zwinięte, pyszne roladki. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Idealnie sie wpisuja w moja baklazanowa faze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? ;) A Twoje baklazanowe danie w moja :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. wyglądają bardzo apetycznie, nigdy takich roladek nie jadłam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz sprobowac :)

      Dziekuje i pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. No wlasnie ;) Mozna tez na patelni grillowej (to wersja dla leniwych czyli dla mnie:)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  12. To zdecydowanie jedno z lepszych dan na lato, prawda? Szkoda, ze lato nie trwa przez jakies 9-10 miesiecy... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda Beatko :) Ja dla mnie mogloby trwac okragly rok :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. Uwielbiam takie roladki!:) Bardzo apetyczne zdjecia, Majka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja tez :) Dziekuje Aniu.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Zawsze chciałam wypróbować naleśniki z bakłażanem :) Znakomicie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalesniki??? :) To tylko baklazan.

      Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  15. Super przepis z książki kulinarnej Julie Biuso "Lato bez końca".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrodlo podane jest na koncu posta :) A kolejnym razem zycze wiecej odwagi w wyrazaniu swoich opinii..

      Pozdrowienia.

      Usuń
  16. Zrobiłam goście i ja zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń