Chleb pełnoziarnisty J. Hamelmana.



Pyszny pelnoziarnisty chleb na zakwasie z mieciutkim, dziurkowanym wnetrzem i chrupiaca skorka. Przepis umiescila niedawno na swoim blogu kabamaiga. Kiedy tylko go zobaczylam wiedzialam, ze wczesniej czy pozniej go upieke (z naciskiem na "wczesniej":) Upieklam dwa bochenki, ktore odstawilam do wyrastania w koszykach (nastepnym razem upieke jeden wiekszy bo chlebki wyszly nieduze). Polecam :)



Chleb pełnoziarnisty J. Hamelmana

Skladniki na zaczyn:

230 g maki zytniej pelnoziarnistej
185 g wody
1 lyzka i 1 lyzeczka dokarmionego zakwasy zytniego


Skladniki na ciasto wlasciwe:

455 g maki wysokoglutenowej*
230 g maki pszennej pelnoziarnistej
440 g wody
16 g (1 lyzka) soli
4 g drozdzy instant
cały zaczyn, minus 1 lyzka i 1 lyzeczka


Wymieszac skladniki zaczynu i odstawic na 14-16 godz. w pomieszczeniu o temperaturze 21°C.

Wymieszac wszystkie skladniki na ciasto wlasciwe. Wyrabiac na 1 predkosci przez 3 min. i przez kolejne 3, na drugiej. Poniewaz ciasto jest z maki zytniej pelnoziarnistej, moze sie zdarzyc, ze bedzie potrzeba wymieszania przez kolejne 15-30 sekund. Pozadana temperatura ciasta to 26-27°C.

Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godz. do wyrosniecia. Dzielimy je na 2 czesci i formujemy owalne lub okragle bochenki. Odstawiamy do ponownego wyrosniecia na 50-60 min. w temp. 26-27°C.

Pieczemy z para w 235-240°C przez 15 min., a nastepnie zmniejszamy temperature do 225°C i pieczemy kolejne 20-25 min.



*nie mialam maki wysokoglutenowej wiec za rada Karoliny wymieszalam make pszenna z pszenna pelnoziarnista

Komentarze

An-na pisze…
Właśnie sobie o powrocie do pieczenia chleba myślę... Rozrzewniłam się i pewnie nastawię zakwas. Ten chleb już mi się w oczy rzucił i zapamiętał. Dzięki, Majko, za inspirujący wpis!
Gosia pisze…
cudownie wyglada Majeczko....az pachnie przez ekran monitora.....ja nadal nie wyprodukowalam swojego zakwasu....siegam na razie po kupne.....
Usciski i milego tygodnia zycze :)
Anonimowy pisze…
Przepiękny, dojrzewam do upieczenia chleba na zakwasie:) powoli powoli ale ten wpis mnie zachęcił.
Amber pisze…
Wspaniały chleb!
I piękne wnętrze.
Smacznego Majko.
Kamila pisze…
Pięknie wyrośnięty :)
sobie przepis zapiszę i jak tylko będe miała chwilę zrobię go na próbę :)
Unknown pisze…
Mam go na liście do zrobienia :-)
Agnieszka pisze…
Cudo, cudo! :)
pieczarka mySia pisze…
wspaniale bochenki! :) chetnie zjadlabym sobie kanapke z Twoim chlebkiem ; )

buziaki ;*
kocie-smaki pisze…
wygląda obłędnie, piękny ciemny środek i to pęknięcie na wierzchu, mmm już czuję tą chrupiącą skórkę :)
Monica pisze…
Niech mi ktoś taki upiecze :(
Jak malowany!
Ewelina Majdak pisze…
O widzisz a mi nie wyszedł tak jak chciałam ostatnio. Polska mąka jest zupełnie inna niż ta, której używałam w Anglii i potrzebuje dużo mniej wody moim zdaniem.
W weekend kolejne podejście :))
Twoje są pięęękne!
Asiek pisze…
Piękne bochenki! Czy ciasto jest na tyle zwarte, że da się uformować bochenek bezpośrednio na blasze, czy muszą wyrastać w koszu? Ostatnio mi nie wychodzi formowanie chleba i zawsze kończy się to rozlanym plackiem... Z chęcią bym go upiekła.
Pozdrawiam:)
Angelika Szostak pisze…
Śliczne bochenki;) Takie z chrupiącą skórką lubię najbardziej;)
Beata pisze…
Majko, sam Hamelmann byłby z Ciebie dumny!!
Usagi pisze…
Jak jeszcze trochę pooglądam takie chleby, to w końcu ponownie nastawię zakwas... W tym chlebie jest wszystko - skórka oprószona mąką, kolor, struktura... cudowny chleb. Wstawiam zdjęcie do pinteresta, żeby nie zapomnieć.
magda k. pisze…
muszę znowu nastawić na zakwas, bo poprzedni mi niestety wykorkował, ale zrobię to na pewno, bo ten chlebek muszę koniecznie upiec :) inaczej będzie mi się śnił po nocach :)
też mam go w planach .....wygląda cudownie:)
Majana pisze…
Majeczko, chlebek wygląda przepysznie. Cudowne pieczesz bochenki!
Piękne fotki:)
Cieplutko pozdrawiam.
chlebus wyglada cudnie, az sie chce siegnac po kromeczke!!!! juz sobie drukuje przepis i zrobie go jutro!!!
aga pisze…
piekne bochenki:)
Monika. L pisze…
Wspaniały chleb, Majeczko gratuluję :) i serdeczności przesyłam :)
M.
kabamaiga pisze…
Majeczko cudowny. Smakuje rewelacyjnie, prawda? Ja robię już regularnie.
Asia pisze…
Domowe chleby to jest jednak to! :)
Kasia pisze…
dawno nie piekłam chleba na zakwasie, ten przepis jest w zasięgu moich umiejętności ;)
judik pisze…
Co za wspaniałe pieczywo!:) Pozdrawiam:)
kass pisze…
Piękne chlebki, ja go kiedyś piekłam i wiem że pyszny:)
Pozdrawiam!
Dota Szymborska pisze…
fajne....zawsze mi sie podobaja chleby pieczone w domu:)
Monika pisze…
Jejku, ale piękny. strasznie stęskniłam się za robieniem chlebów, w ten weekend muszę coś zrobić, zwlaszcza jak patrzę na takie cuda.
Bea pisze…
Majko, alez piekny ten chleb! Bardzo 'rasowy' :)

Pozdrawiam serdezcnie!