czwartek, 1 marca 2012

Tagliatelle con gamberi e brandy.



Zauwazylam, ze dawno nie bylo juz u mnie dania z makaronem w roli glownej :) Zapraszam wiec na pyszne tagliatelle w smietanowym sosie z dodatkiem krewetek, brandy i orzechow wloskich. Jak dla mnie troche nietypowe polaczenie smakow. Zaskakujacym skladnikiem tego dania sa orzechy wloskie. Musze przyznac, ze nigdy jeszcze nie laczylam ich z krewetkami. Eksperyment uwazam za udany :) Przepis znalazlam w ksiazce Gino D'Acampo "Wloskie dania makaronowe". Gino pisze, ze jest to "idealne danie na pierwsza randke lub...jako dodatek do prosby o przebaczenie :) Delikatne, pelne smaku sie wietnie sie prezentuje". Polecam :)



Tagliatelle con gamberi e brandy (Tagliatelle w sosie smietanowym z krewetkami i brandy)

Skladniki na 4 porcje:
30 g solonego masla
4 lyzki oliwy
2 szalotki, obrane i drobno posiekane
60 g orzechow wloskich
300 g surowych krewetek
10 pomidorkow koktajlowych, pocwiartowanych
60 ml brandy (lub wina Marsala)
250 ml smietany kremowki
1 lyzka octu balsamicznego
400 g makaronu tagliatelle
2 lyzki swiezo posiekanej natki pietruszki
sol i pieprz do smaku

Roztop maslo na oliwie na duzej patelni na malym ogniu i obsmazaj szalotki wraz z orzechami wloskimi przez 2 min, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka.

Zwieksz ogien do sredniego, dodaj krewetki oraz pomidory, przypraw sola i pieprzem i podgrzewaj dalej przez 30 sekund. Wlej brandy i gotuj przez kolejna minute, aby alkohol wyparowal.

Dodaj smietane oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj przez 2 min., mieszajac. Odstaw na bok.

Ugotuj makaron al dente w duzym garnku wrzacej osolonej wody. Odcedz i przeloz go z powrotem do tego samego garnka.

Dodaj do pasty sos smietanowy i posyp natka. Mieszaj przez 30 sekund, aby smaki sie polaczyly. Podawaj gorace.



Przepis bierze udzial w konkursie "Makarony swiata".

24 komentarze:

  1. Majko,zdecydowanie zapraszam się do Ciebie na to danie.
    Nie wiem co Ty na to...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne zestawienie...pieknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Pięknie podane, pięknie sfotografowane, bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja. Dodaj przepis koniecznie do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata

    OdpowiedzUsuń
  5. przyjęłam twój przepis do konkursu ale dodaj proszę banerek akcji zgodnie z instrukcją :) to wymóg konkursu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne! Dodatek orzechow bardzo ciekawy, mysle, ze moga sie dobrze komponowac ze slodkawymi krewetkami. Dla takiej makaroniary jak ja - danie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się znakomicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Leciutko wygląda i tak pozytywnie :) Majeczko makaron pierwsza klasa!

    ściskam ciepło
    M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentuje ten makaronik:) Ja to bez krewetek,a może z kurczaczkiem poproszę:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Majka, ślina mi do kolan cieknie, bo całe wieki nie jadłam krewetek. Zraziłam się mocno do mrożonych, a świeżych u mnie tyle co nic:/ może kiedyś. Wygląda obłędnie, jem oczami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż dostałam ślinotoku patząc na te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Agnieszka ale fantastyczny makaron, po tym z salami pewnie tego też niedługo wypróbuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja kocham włochów którzy tak piszą o makaronie ; )
    Musi być wspaniały; )

    Ooo, aż się zrobiłam głodna !

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak, makarony powinny pojawiać się tu częściej :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. makaron i krewetki...dla mnie juz wiecej nic nie trzeba,a tu jeszcze tyle cudownych dodatkow....takie jedzenie to jedzenie dla mnie,z wiadomych powodow jednak nie mozna sie tymi makaronami az tak objadac jakby sie chcialo:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ to wspaniale i wykwintnie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Majeczko cudnie wygląda. Wprawdzie krewetki nie mają u mnie w domu wzięcia (no może poza tymi z akwarium, na które uwielbiamy się patrzeć), ale makaron i pomidorki i orzechy i cała reszta jak najbardziej na tak.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglada smakowicie! Uwielbiam makarony:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rety, rety. Ależ pyszność!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń
  21. Twój przepis zwyciężył w konkursie "Makarony Świata" z Barillą. Podsumowanie znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/zwyciezcy-w-konkursie-makarony-swiata-z.html. Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagród.
    Ania
    http://nietylkopasta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń