Tagliatelle con gamberi e brandy.
Zauwazylam, ze dawno nie bylo juz u mnie dania z makaronem w roli glownej :) Zapraszam wiec na pyszne tagliatelle w smietanowym sosie z dodatkiem krewetek, brandy i orzechow wloskich. Jak dla mnie troche nietypowe polaczenie smakow. Zaskakujacym skladnikiem tego dania sa orzechy wloskie. Musze przyznac, ze nigdy jeszcze nie laczylam ich z krewetkami. Eksperyment uwazam za udany :) Przepis znalazlam w ksiazce Gino D'Acampo "Wloskie dania makaronowe". Gino pisze, ze jest to "idealne danie na pierwsza randke lub...jako dodatek do prosby o przebaczenie :) Delikatne, pelne smaku sie wietnie sie prezentuje". Polecam :)
Tagliatelle con gamberi e brandy (Tagliatelle w sosie smietanowym z krewetkami i brandy)
Skladniki na 4 porcje:
30 g solonego masla
4 lyzki oliwy
2 szalotki, obrane i drobno posiekane
60 g orzechow wloskich
300 g surowych krewetek
10 pomidorkow koktajlowych, pocwiartowanych
60 ml brandy (lub wina Marsala)
250 ml smietany kremowki
1 lyzka octu balsamicznego
400 g makaronu tagliatelle
2 lyzki swiezo posiekanej natki pietruszki
sol i pieprz do smaku
Roztop maslo na oliwie na duzej patelni na malym ogniu i obsmazaj szalotki wraz z orzechami wloskimi przez 2 min, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka.
Zwieksz ogien do sredniego, dodaj krewetki oraz pomidory, przypraw sola i pieprzem i podgrzewaj dalej przez 30 sekund. Wlej brandy i gotuj przez kolejna minute, aby alkohol wyparowal.
Dodaj smietane oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj przez 2 min., mieszajac. Odstaw na bok.
Ugotuj makaron al dente w duzym garnku wrzacej osolonej wody. Odcedz i przeloz go z powrotem do tego samego garnka.
Dodaj do pasty sos smietanowy i posyp natka. Mieszaj przez 30 sekund, aby smaki sie polaczyly. Podawaj gorace.
Przepis bierze udzial w konkursie "Makarony swiata".
Komentarze
Nie wiem co Ty na to...
ściskam ciepło
M.
Uściski:*
Musi być wspaniały; )
Ooo, aż się zrobiłam głodna !