czwartek, 29 marca 2012

Marmurkowa babka marcepanowa z likierem amaretto.



To kolejna babka, ktora podbila nasze serca i podniebienia :) Niby taka zwykla babka marmurkowa ale dzieki wspanialym dodatkom urasta do rangi "niezwyklej" :) Dodatek marcepanu sprawia, ze jest cudownie wilgotna a likier amaretto dodaje jej wspanialego aromatu i smaku (likier jest dosc mocno wyczuwalny). Calosc oblana dwiema polewami- z gorzkiej i bialej czekolady (babka nie jest zbyt slodka wiec jesli ktos nie przepada za gorzka czekolada moze uzyc polewy z mlecznej czekolady). Ladnie prezentuje sie na stole i pysznie smakuje. Goraco polecam :)



Marmurkowa babka marcepanowa z likierem amaretto

Skladniki na ok. 16 kawalkow:
200 g miekkiego masla
200 g masy marcepanowej
6 jajek
100 g + 50 g cukru
1 lyzkia cukru z prawdziwa wanilia
szczypta soli
150 g maki pszennej
80 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 ½ lyzeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdalow (bez skorki)
100 g gorzkiej czekolady
2-3 lyzki kakao
2 lyzki likieru amaretto
100 g kuwertury z bialej czekolady
150 g kuwertury z gorzkiej czekolady (70 % kakao)
maslo do wysmarowania formy
3-4 lyzki bulki tartej

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Forme do babki (o pojemnosci ok. 1,6 ml) wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta. Marcepan pokroic na kawalki. Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek.

Do misy miksera wlozyc miekkie maslo, ubic na kremowo. Ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku. Nastepnie dodac 100 g cukru, marcepan i cukier z prawdziwa wanilia. Miksowac tak dlugo, az powstanie gladka masa a cukier sie rozpusci.

Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli, dodac 50 g cukru i ubijac dalej az cukier sie rozpusci. Obydwa rodzaje maki wymieszac z mielonymi migdalami i proszkiem do pieczenia.

Mieszanke maki i piane z bialek dodac do masy, wymieszac delikatnie za pomoca drewnianej lyzki (nie mieszac zbyt dlugo, tylko tyle aby skladniki sie polaczyly).

Czekolade polamac na kawalki, stopic w kapieli wodnej. Ok. 1/3 masy odlozyc do innej miski, dodac do niej stopiona czekolade, kakao i likier amaretto, wymieszac.

Na dno foremki wylozyc polowe pozostalej jasnej masy, na nia wylozyc ciemna mase a nastepnie znow jasna mase. Za pomoca widelca przemieszac lekko ciasto tworzac „marmurek“.

Wstawic foremke do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 min. Po ok. 40 min. sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto jest upieczone. Jesli ciasto klei sie do patyczka dopiekac jeszcze 5 min. (nie duzej, poniewaz ciasto zrobi sie suche).

Upieczona babke wyjac z piekarnika i postawic na kuchennej kratce. Odstawic na 30 min. a nastepnie wyjac ciasto z foremki i zostawic do calkowitego wystygniecia.

W miedzyczasie obydwa rodzaje kuwertury grubo posiekac (oddzielnie). Ciemna kuwerute stopic w kapieli wodnej, udekorowac babke, ostawic aby polewa zastygla. Nastepnie stopic biala kuwerture, lekko przestudzic. Wylac ja na ciemna polewe i ponownie odstawic do zastygniecia.

*Zrodlo: "Lecker" 4 (2011)

30 komentarzy:

  1. Lubie ciasta z dodatkiem marcepanu, jedyna ich wada jest to, ze sa prawdziwymi bombami kalorycznymi. Ale raz na jakis czas nie zaszkodzi, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i zapowiada się bardzo świątecznie :) Zjadłabym teraz kawałek do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i moje serce podbija z każdą sekundą coraz bardziej, im dłużej ją oglądam! wygląda pięknie, zacnie i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Marcepan i amaretto to wspaniałe połączenie. Baba wyszła cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z amaretto... o jak ja zatęskniłam za tym migdałowym zapachem :) Muszę sobie zrobić babkową aromatoterapię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marcepan...mmm....
    Pięknie się prezentuje, musi być pyszna :)

    pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. świetna babka :) z takimi dodatkami kto mógłby się jej oprzeć

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta babka, ta polewa, zapowiada się na pyszność nad pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. marcepan, amaretto... czy ja jestem w niebie?? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majko ta babka jest przeurocza. Chyba ją zrobię na niedzielę palmowa :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna babeczka Majeczko! Rewelacyjny skład. Smakuje na pewno wspaniale.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  13. jaka piękna, wyrośnięta!!! jak u Ciebie już świątecznie:)pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  14. Zakochałam się w niej - amaretto to alkohol, który schodzi u nas najszybciej, bo... dolewam go do wszystkich ciast :) Do tego gorzka czekolada, marcepan... nie, stanowczo nie będę się opierała i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o kurcze nie ma słów ,żeby napisać jaka ona piękna

    OdpowiedzUsuń
  16. Gdyby była bez polewy, wyglądałaby jak babka mojej babci!

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmm połączenie idealne!!! kocham takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękna,pyszna i elegancka.
    Będzie królową wielkanocnego stołu!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowna babeczka! A jaka wypasiona w moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. no Majeczko, taką babkę zjadłabym w trymiga :) kochana, wspaniała propozycja!! :)

    ps. i gratuluję artykułu w gazetce :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękna i bardzo apetyczna baba!

    OdpowiedzUsuń
  22. babki marmurkowe są bardzo efektowne wizualnie, ta ma jeszcze zaletę posmaku amaretto - ten smak kusi :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  23. To mam kolejną babkę do wypróbowania. Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj z tym likierem to musi być niezła babeczka ;]

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo efektowna babka i zapewne pyszna :)
    wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaka piękna!
    Życzę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Podoba mi sie! Nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zapisałam sobie przepis. Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń