wtorek, 20 marca 2012

Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady.



Babka z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady to moja kolejna propozycja na wielkanocny stol. Ta babka jest po prostu fantastyczna i zadowoli niejedno podniebienie (przetestowalam na gosciach:) Wilgotna, mieciutka i cudownie pachnie likierem. Bardzo dlugo zachowuje swiezosc (kilka dni). Zamiast ajerkoniaku mozecie dodac swoj ulubiony likier (ja zmieszalam ajerkoniak z likierem migdalowym), mysle, ze swietnie sprawdzilby sie tu rowniez Baileys. Goraco polecam :)



Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady

Skladniki na ok. 20 kawalkow:
250 g miekkiego masla
250 g maki pszennej
150 g gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (dalam 1 lyzke cukru z prawdziwa wanilia)
szczypta soli
4 jajka
8 g proszku do pieczenia
150 ml ajerkoniaku
maslo i maka do formy
cukier puder do posypania babki

Forme do babki (o pojemnosci 2,5 l) wysmarowac maslem i wysypac maka. Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Czekolade polamac, posiekac.

Maslo utrzec z cukrem, cukrem waniliowym i szczypta soli na gladka, kremowa mase. Dodawac kolejno jajka, ciagle miksujac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac na zmiane z ajerkoniakiem do masy. Na koniec wsypac posiekana czekolade, wymieszac.

Wylozyc ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 55-60 min. (na 10 min. przed koncem pieczenia sprawdzic czy babka jest upieczona za pomca drewnianego patyczka, jesli ciasto przykleja sie do niego piec babke jeszcze przez 5-10 min.).

Upieczona babke wyjac z piekarnika, zostawic do ostygniecia (w formie) na 30 min. Nastepnie wyjac babke z formy i zostawic, na kuchennej kratce aby calkowicie wystygla. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.



*zrodlo: "Lecker" 4 (2012)

36 komentarzy:

  1. cudnie wygląda!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, o takich aromatach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kawałeczki czekolady wyglądają tak kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie. Uwielbiam babki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW wygląda wspaniale!!! i to połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
  6. piękna! na pewno smakuje wybornie! Warto spróbować:) bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Na taką babkę to ja się zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada bardzo wykwintnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudnie wygląda po przekrojeniu. Baby z ajerkoniakiem są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. "Brzmi" i wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak, już sobie ją wyobrażam, delikatną wilgotną i pachnącą a w środku jeszcze kawałeczki czekolady. pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja właśnie miałam zabrać się za szukanie przepisu na wypiek z dodatkiem ajerkoniaku :) No i proszę - jest! Babka wyglada bardzo kusząco i dlatego długo nie będę czekać z przygotowaniem jej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. już samym ajerkoniakiem mnie "zmusiłaś" do upieczenia tej babki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Babka z adwokatem to coś dla mnie! Uwielbiam adwokat!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię wilgotne baby. :D

    OdpowiedzUsuń
  16. babeczka wyglada bardzo kuszaco:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała babeczka! Wilgotne lubimy. Musi być pyszna:)
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dopiero co robiłam babkę na białkach z amaretto. Alkohol bardzo dobrze działa na ciasta ucierane!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm, jakie smakołyki! Wszystko co najlepsze w jednym cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak zachęcająco kusi... wygląda przepięknie, soczyście i delikatnie zarazem! Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajna płaska foremka babkowa, a i babka z niej kusząca :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. i to jest to, czego szukałam. Zdecydowanie zagości na moim wielkanocnym stole, gdyż ajerkoniak z czekoladą to ja uwielbiam nad życie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Babeczka wyglada bardzo kuszoca - dziekuje za siwetne wielkanocne przepisy!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Bo z babeczkami wcale nie jest tak łatwo, żeby nie wyszły suche! Ta wygląda tak pysznie, ż ekoniecznie muszę spróbować

    pozdrawiam cieplutko
    M.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ajerkoniak,czekolada...mmmmmmm
    Idealna dla mnie.
    Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Majko! :) wspaniala babka! ;-)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  27. a mi nie wyszła,,, jest bardzo niewielka koloru ciemnobrązowego, a robiłam ściśle wg przepisu! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro...Nie mam pojecia, co moglo wyjsc nie tak. Moze to kwestia piekarnika? Moze zbyt mocno piecze? (ja mam grzalke tylko u gory). A moze zbyt dlugo ucieralas mase? Ciasto nie uroslo czy tylko sie zbyt mocno spieklo?

      Usuń
    2. Moja mama tez piekla wczoraj te babke (z polowy porcji i z dodatkiem likieru amaretto) i wszystko bylo ok. Babka ladnie urosla, nie miala zakalca, wyszla wilgotna i pyszna. Nie wiem naprawde co moglo pojsc nie tak... :(

      Usuń
  28. Babka wyszla przepyszna, dziekuje bardzo za przepis. Jedna z bardziej aromatycznych babek jakie jadlam, najlepsza na swiezo ale tez i na nastepny dzien. Dalam biala czekolade i rowniez pasowala. Zdecydowanie przepis idzie do najlepszych jakie mam na babki. Uzylam Baileys i smak byl bardzo wyczuwalny. Wychodzi idealnie miekka i wilgotna.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ta również będzie czekała w kolejce na wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Babka przepyszna.Nastęnym razem dam trochę mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  31. Upiekłam, z apetytem zjadłam, wstawiłam. Dziękuję za przepis Majko:))

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam, chciałbym ją upiec na urodziny męża. Ale mam pytanie. Czy jak dodajemy mąkę na zmianę z ajerkoniakiem to mieszamy nadal mikserem czy ręcznie?
    Pozdrawiam i dziękuję za ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamietam dokladnie ale jestem prawie pewna, ze mieszalam mikserem ( z reguly zawsze miksuje make chyba, ze w przepisie jest napisane inaczej). Dopiero jak dodalam czekolade wymieszalam wszystko recznie :)

      Pozdrawiam i zycze smacznego :)

      Usuń
  33. Dziękuję.
    W przyszłym tygodniu piekę, dam znać jaka była.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń