Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady.
Babka z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady to moja kolejna propozycja na wielkanocny stol. Ta babka jest po prostu fantastyczna i zadowoli niejedno podniebienie (przetestowalam na gosciach:) Wilgotna, mieciutka i cudownie pachnie likierem. Bardzo dlugo zachowuje swiezosc (kilka dni). Zamiast ajerkoniaku mozecie dodac swoj ulubiony likier (ja zmieszalam ajerkoniak z likierem migdalowym), mysle, ze swietnie sprawdzilby sie tu rowniez Baileys. Goraco polecam :)
Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady
Skladniki na ok. 20 kawalkow:
250 g miekkiego masla
250 g maki pszennej
150 g gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (dalam 1 lyzke cukru z prawdziwa wanilia)
szczypta soli
4 jajka
8 g proszku do pieczenia
150 ml ajerkoniaku
maslo i maka do formy
cukier puder do posypania babki
Forme do babki (o pojemnosci 2,5 l) wysmarowac maslem i wysypac maka. Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Czekolade polamac, posiekac.
Maslo utrzec z cukrem, cukrem waniliowym i szczypta soli na gladka, kremowa mase. Dodawac kolejno jajka, ciagle miksujac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac na zmiane z ajerkoniakiem do masy. Na koniec wsypac posiekana czekolade, wymieszac.
Wylozyc ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 55-60 min. (na 10 min. przed koncem pieczenia sprawdzic czy babka jest upieczona za pomca drewnianego patyczka, jesli ciasto przykleja sie do niego piec babke jeszcze przez 5-10 min.).
Upieczona babke wyjac z piekarnika, zostawic do ostygniecia (w formie) na 30 min. Nastepnie wyjac babke z formy i zostawic, na kuchennej kratce aby calkowicie wystygla. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
*zrodlo: "Lecker" 4 (2012)
Komentarze
Pozdrowionka:)
pozdrawiam cieplutko
M.
Idealna dla mnie.
Wygląda pysznie!
buziaki ;*
Pozdrawiam i dziękuję za ciekawy przepis:)
Pozdrawiam i zycze smacznego :)
W przyszłym tygodniu piekę, dam znać jaka była.
Pozdrawiam