czwartek, 22 marca 2012

Pancakes na maslance ze smietana i borowkami.



Pyszne placuszki na maslance, podane z kwasna smietana i owocami. Doskonale na sniadanie ale takze na slodki obiad lub podwieczorek. Z podanej ilosci skladnikow wychodzi cala gora malutkich placuszkow :) Placuszki swietnie rosna, sa mieciutkie i puszyste. Najlepiej smakuja z dodatkiem smietany i owocow. Tym razem podalam je wg przepisu z borowkami ale rownie dobrze smakuja z brzoskwiniami z puszki (robilam je w takiej wersji za pierwszym razem). Zachwyca nie tylko podniebienie dzieci ale tez doroslych bo...ktoz nie lubi placuszkow? :)) Polecam.



Pancakes na maslance ze smietana i borowkami

Skladniki na ok. 30 malych placuszkow:
4 lyzki masla
1 laska wanilii (ja dalam 1 lyzeczke ekstraktu z wanilii)
150 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
200 g maslanki
2 jajka
1 zoltko
3 lyzki cukru pudru
1 opakowanie borowek lub jagod (125 g ) - ja dalam mrozone borowki
1/2 banana (nie dalam)
150 g gestej smietany

Polowe masla rozpuscic. Laske wanilii przeciac na pol, wyskrobac ziarenka.

Make wsypac do miski, dodac proszek do pieczenia, sode, wlac maslanke i wymieszac wszystko za pomoca trzepaczki. W malej miseczce wymieszac jajka z zoltkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii (lub ekstraktem waniliowym) a nastepnie razem z rozpuszczonym maslem dodac do maki z maslanka. Wymieszac na gladka mase. Przykryc miske sciereczka i odstawic na 10 min.

Piekarnik rozgrzac do 75°C. Ciasto krotko wymieszac. Na patelni rozgrzac troche masla, nakladac lyzka porcje ciasta (2 lyzki na placek-pancakes nie powinny byc zbyt cienkie)*, smazyc na zlotobrazowo, przekrecic na druga strone, dosmazyc. Smazyc kolejno nastepne placki (te usmazone wstawic do piekarnika aby byly cieple).

Swieze jagody lub borowki umyc, osuszyc (mrozone rozmrozic). Banana obrac, rozmiazdzyc za pomoca widelca, wymieszac ze smietana (ewentualnie dodac troche cukru do smaku). Dodac jagody lub borowki, wymieszac.

Do glebokich talerzy nalozyc porcje smietany z owocami, na wierzchu ulozyc wiezyczke z pancakes. Udekorowac kawalkami masla lub pozostalymi jagodami (borowkami).



*ja smazylam placuszki na specjalnej patelni z wglebieniami (takiej do smazenia jajek sadzonych) smarujac ja za pomoca pedzelka delikatnie oliwa; wlewalam 1 lyzke ciasta we wglebienie- wiecej nie trzeba bo palcuszki ladnie rosna

**zrodlo: ksiazka "Pfannkuchen, Waffeln & Co."

24 komentarze:

  1. Majeczko, piękne! u mnie też dzisiaj były pankejki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dużo bym oddała, aby teraz takie mieć :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie!
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała propozycja śniadaniowa. Uwielbiam takie placuszki. Dzięki Tobie przypomniałam sobie o skrytych w czeluściach zamrażalnika jagodach. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej z jagodami , to można zamówić porcję jedną ?

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie powiem, nie odmówiłabym takich placuszków, a jak z jagodami to ustawiam się w kolejce pierwsza.

    OdpowiedzUsuń
  6. Majeczko, pięknie je zaprezentowalals:)
    sa idealnie okraglutkie, pieknie rumiane i taaakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majeczko wspaniałe zdjęcia, cudowne. A placuszki uwielbiam. Jagody mam tylko zamrożone, więc tak pięknie wyglądać nie będą (ale smakować będą, oj będą.)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majeczko, Twoje zdjęcia są przepiękne! Pyszne placuszki, wyglądają tak wspaniale i smacznie.
    Pozdrowionka :*

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne zdjęcia, a najlepsze pankejki jadłam właśnie z borówkami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Każdy lubi! Moja mama też robiła na maślance:)Biorę ten talerzyk z drugiego zdjęcia:) Z zawartością, ma się rozumieć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, proszę, zajrzałam akurat przed śniadaniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ah, ah, jakie one piękne, takie równiutkie. Pyszne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam te naleśniki, dawno nie robiłam, muszę je "odświeżyć" :)
    Cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O ludzie jak ja już dawno nie robiłam pankejków. Może jutro na śniadanie?? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie urocze malutkie placuszki.... az sie proszo o to by je schrupac!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. mnie smakowo zachwycają, zdecydowanie. wizualnie również!:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak... To będzie moja inspiracja na dzisiejsze śniadanie :)
    Pzdr gorąco i także życzę Ci udanego, słonecznego weekendu
    Aniado (Lepszy Smak)

    OdpowiedzUsuń
  18. aaaa ja kupiłam claudie ,a tam min piękna Agnieszka(ale z ciebie urodziwa babeczka Agnieszko) i jej wspaniałe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  19. ale zapachniało lasem, latem to przez te jagody:) piękne placuszki! buziaki

    OdpowiedzUsuń
  20. Maju, ale masz fajnie z tą patelnią. Jak bardzo chcialabym miec nowe mieszkanie z wielka kuchnia, ktora pomiescilaby wszystkie gadgety kulinarne swiata :)

    OdpowiedzUsuń
  21. nie ma nic lepszego:) ja osobiście wolę z truskawkami ale te również wyglądaja bardzo apetycznie grzech nie skosztować

    OdpowiedzUsuń