Pancakes na maslance ze smietana i borowkami.
Pyszne placuszki na maslance, podane z kwasna smietana i owocami. Doskonale na sniadanie ale takze na slodki obiad lub podwieczorek. Z podanej ilosci skladnikow wychodzi cala gora malutkich placuszkow :) Placuszki swietnie rosna, sa mieciutkie i puszyste. Najlepiej smakuja z dodatkiem smietany i owocow. Tym razem podalam je wg przepisu z borowkami ale rownie dobrze smakuja z brzoskwiniami z puszki (robilam je w takiej wersji za pierwszym razem). Zachwyca nie tylko podniebienie dzieci ale tez doroslych bo...ktoz nie lubi placuszkow? :)) Polecam.
Pancakes na maslance ze smietana i borowkami
Skladniki na ok. 30 malych placuszkow:
4 lyzki masla
1 laska wanilii (ja dalam 1 lyzeczke ekstraktu z wanilii)
150 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
200 g maslanki
2 jajka
1 zoltko
3 lyzki cukru pudru
1 opakowanie borowek lub jagod (125 g ) - ja dalam mrozone borowki
1/2 banana (nie dalam)
150 g gestej smietany
Polowe masla rozpuscic. Laske wanilii przeciac na pol, wyskrobac ziarenka.
Make wsypac do miski, dodac proszek do pieczenia, sode, wlac maslanke i wymieszac wszystko za pomoca trzepaczki. W malej miseczce wymieszac jajka z zoltkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii (lub ekstraktem waniliowym) a nastepnie razem z rozpuszczonym maslem dodac do maki z maslanka. Wymieszac na gladka mase. Przykryc miske sciereczka i odstawic na 10 min.
Piekarnik rozgrzac do 75°C. Ciasto krotko wymieszac. Na patelni rozgrzac troche masla, nakladac lyzka porcje ciasta (2 lyzki na placek-pancakes nie powinny byc zbyt cienkie)*, smazyc na zlotobrazowo, przekrecic na druga strone, dosmazyc. Smazyc kolejno nastepne placki (te usmazone wstawic do piekarnika aby byly cieple).
Swieze jagody lub borowki umyc, osuszyc (mrozone rozmrozic). Banana obrac, rozmiazdzyc za pomoca widelca, wymieszac ze smietana (ewentualnie dodac troche cukru do smaku). Dodac jagody lub borowki, wymieszac.
Do glebokich talerzy nalozyc porcje smietany z owocami, na wierzchu ulozyc wiezyczke z pancakes. Udekorowac kawalkami masla lub pozostalymi jagodami (borowkami).
*ja smazylam placuszki na specjalnej patelni z wglebieniami (takiej do smazenia jajek sadzonych) smarujac ja za pomoca pedzelka delikatnie oliwa; wlewalam 1 lyzke ciasta we wglebienie- wiecej nie trzeba bo palcuszki ladnie rosna
**zrodlo: ksiazka "Pfannkuchen, Waffeln & Co."
Komentarze
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie!
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
sa idealnie okraglutkie, pieknie rumiane i taaakie pyszne:)
Pozdrowionka :*
Cudnie wyglądają :)
Pozdrawiam
Pzdr gorąco i także życzę Ci udanego, słonecznego weekendu
Aniado (Lepszy Smak)