czwartek, 8 marca 2012

Zupa marchewkowa z soczewica i kuminem.



Po prawie wiosennych, slonecznych i cieplych dniach znow nadeszly chlody i deszcze. Niebo przykrywaja geste chmury i o sloncu moge tylko pomarzyc. Pogoda iscie marcowa :) Raz slonce, raz deszcz. Raz tak cieplo, ze juz zapiety plaszcz przeszkadza, nastepnym razem wyciagam z szafki grubszy sweter bo wiejacy wiatr i szron na trawie sprawiaja, ze trzese sie z zimna :) W takie dni doskonale sprawdza sie talerz gestej, marchewkowej zupy. Koniecznie z dodatkiem czerwonej soczewicy i kuminu. Przepyszne zestawienie. Goraco polecam :)



Zupa marchewkowa z soczewica i kuminem

Skladniki:
1 lyzka oleju

3 marchewki (500 g), pokrojone w kostke
2 srednie cebule, obrane i pokrojone w drobna kostke
2 zabki czosnku, zmiazdzone

1 lyzeczka mielonego kuminu

1 lyzeczka swiezego, startego imbiru

szczypta chili

sol i pieprz, do smaku

1,5 l bulionu warzywnego

200 g czerwonej soczewicy

do podania: 4 lyzki jogurtu greckiego, kumin, natka pietruszki lub swieza kolendra

W szerokim garnku rozgrzac olej. Dodac marchewke, cebule, czosnek oraz przyprawy. Smazyc na srednim ogniu przez ok. 7 minut, az cebula sie zeszkli i bedzie miekka.


Dodac soczewice oraz bulion. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, przykryc i gotowac na malym ogniu przez 20-25 min., az soczewica bedzie miekka.

Zmiksowac blenderem recznym (jesli chcemy, mozemy nie rozdrabniac zupy calkowicie, pozostawiajac nieco calych ziarenek soczewicy).

Przed podaniem udekorowac kleksami jogurtu, posypac natka pietruszki lub swieza kolendra i ziarnami kuminu. Podawac z pieczywem.



*zrodlo: newsletter serwisu Ugotuj.to

17 komentarzy:

  1. Ty też tęskisz za wiosną widzę :-) Zupa piękna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozgryzlas mnie :) Nie ma slonca na niebie to chociaz niech bedzie na talerzu :)

      Usuń
  2. Zupa fajowa:) A ta zastawa... można wiedzieć, gdzie się takie kupuje??? Bardzo mi sie podoba...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Ja kupilam te miseczke i talerz w Ikei. Sa tez jeszcze z tego co pamietam duze talerze. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Świetna zupa! I zdjęcia w fajnym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka! I jaka zdrowa! Najlepszego;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna zupa na wciaz jeszcze chlodne wiosenne wieczory! Miseczka i talerz faktycznie urocze, ale najbardziej podoba mi sie pasiasta sciereczka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana! :) ja sie wrecz kocham w takich kremach, a zwlaszcza w marchewkowych! :) az mi slinka leci ; )

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Majka, wczoraj gotowałam prawie identyczną! Pycha :)
    Pzdr Aniado (Lepszy Smak)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale nabralam ochoty na taka zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne zestawienie smaków. Podoba mi się zupka i zdjęcia:)
    Ściskam Majeczko:*

    OdpowiedzUsuń
  10. O, ta zupka to coś dla mnie! super połączenie, to lubię:)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak tak - koniecznie w taka pogode cos marchewkowego z soczewica i kuminem! Rozgrzewa idealnie :)

    Pozdrawiam serdecznie Majko! I przesylam troche naszego dzisiejszego slonca :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam ta zupe. Jest pyszna. Moge sie tylko przylaczyc i razem z Toba ja polecic.

    OdpowiedzUsuń