Zupa marchewkowa z soczewica i kuminem.
Po prawie wiosennych, slonecznych i cieplych dniach znow nadeszly chlody i deszcze. Niebo przykrywaja geste chmury i o sloncu moge tylko pomarzyc. Pogoda iscie marcowa :) Raz slonce, raz deszcz. Raz tak cieplo, ze juz zapiety plaszcz przeszkadza, nastepnym razem wyciagam z szafki grubszy sweter bo wiejacy wiatr i szron na trawie sprawiaja, ze trzese sie z zimna :) W takie dni doskonale sprawdza sie talerz gestej, marchewkowej zupy. Koniecznie z dodatkiem czerwonej soczewicy i kuminu. Przepyszne zestawienie. Goraco polecam :)
Zupa marchewkowa z soczewica i kuminem
Skladniki:
1 lyzka oleju
3 marchewki (500 g), pokrojone w kostke
2 srednie cebule, obrane i pokrojone w drobna kostke
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 lyzeczka mielonego kuminu
1 lyzeczka swiezego, startego imbiru
szczypta chili
sol i pieprz, do smaku
1,5 l bulionu warzywnego
200 g czerwonej soczewicy
do podania: 4 lyzki jogurtu greckiego, kumin, natka pietruszki lub swieza kolendra
W szerokim garnku rozgrzac olej. Dodac marchewke, cebule, czosnek oraz przyprawy. Smazyc na srednim ogniu przez ok. 7 minut, az cebula sie zeszkli i bedzie miekka.
Dodac soczewice oraz bulion. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, przykryc i gotowac na malym ogniu przez 20-25 min., az soczewica bedzie miekka.
Zmiksowac blenderem recznym (jesli chcemy, mozemy nie rozdrabniac zupy calkowicie, pozostawiajac nieco calych ziarenek soczewicy).
Przed podaniem udekorowac kleksami jogurtu, posypac natka pietruszki lub swieza kolendra i ziarnami kuminu. Podawac z pieczywem.
*zrodlo: newsletter serwisu Ugotuj.to
Komentarze
buziaki ;*
Pzdr Aniado (Lepszy Smak)
Ściskam Majeczko:*
Pozdrowienia!
Pozdrawiam serdecznie Majko! I przesylam troche naszego dzisiejszego slonca :)