Marmurkowa babka marcepanowa z likierem amaretto.
To kolejna babka, ktora podbila nasze serca i podniebienia :) Niby taka zwykla babka marmurkowa ale dzieki wspanialym dodatkom urasta do rangi "niezwyklej" :) Dodatek marcepanu sprawia, ze jest cudownie wilgotna a likier amaretto dodaje jej wspanialego aromatu i smaku (likier jest dosc mocno wyczuwalny). Calosc oblana dwiema polewami- z gorzkiej i bialej czekolady (babka nie jest zbyt slodka wiec jesli ktos nie przepada za gorzka czekolada moze uzyc polewy z mlecznej czekolady). Ladnie prezentuje sie na stole i pysznie smakuje. Goraco polecam :)
Marmurkowa babka marcepanowa z likierem amaretto
Skladniki na ok. 16 kawalkow:
200 g miekkiego masla
200 g masy marcepanowej
6 jajek
100 g + 50 g cukru
1 lyzkia cukru z prawdziwa wanilia
szczypta soli
150 g maki pszennej
80 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 ½ lyzeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdalow (bez skorki)
100 g gorzkiej czekolady
2-3 lyzki kakao
2 lyzki likieru amaretto
100 g kuwertury z bialej czekolady
150 g kuwertury z gorzkiej czekolady (70 % kakao)
maslo do wysmarowania formy
3-4 lyzki bulki tartej
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Forme do babki (o pojemnosci ok. 1,6 ml) wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta. Marcepan pokroic na kawalki. Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek.
Do misy miksera wlozyc miekkie maslo, ubic na kremowo. Ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku. Nastepnie dodac 100 g cukru, marcepan i cukier z prawdziwa wanilia. Miksowac tak dlugo, az powstanie gladka masa a cukier sie rozpusci.
Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli, dodac 50 g cukru i ubijac dalej az cukier sie rozpusci. Obydwa rodzaje maki wymieszac z mielonymi migdalami i proszkiem do pieczenia.
Mieszanke maki i piane z bialek dodac do masy, wymieszac delikatnie za pomoca drewnianej lyzki (nie mieszac zbyt dlugo, tylko tyle aby skladniki sie polaczyly).
Czekolade polamac na kawalki, stopic w kapieli wodnej. Ok. 1/3 masy odlozyc do innej miski, dodac do niej stopiona czekolade, kakao i likier amaretto, wymieszac.
Na dno foremki wylozyc polowe pozostalej jasnej masy, na nia wylozyc ciemna mase a nastepnie znow jasna mase. Za pomoca widelca przemieszac lekko ciasto tworzac „marmurek“.
Wstawic foremke do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 min. Po ok. 40 min. sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto jest upieczone. Jesli ciasto klei sie do patyczka dopiekac jeszcze 5 min. (nie duzej, poniewaz ciasto zrobi sie suche).
Upieczona babke wyjac z piekarnika i postawic na kuchennej kratce. Odstawic na 30 min. a nastepnie wyjac ciasto z foremki i zostawic do calkowitego wystygniecia.
W miedzyczasie obydwa rodzaje kuwertury grubo posiekac (oddzielnie). Ciemna kuwerute stopic w kapieli wodnej, udekorowac babke, ostawic aby polewa zastygla. Nastepnie stopic biala kuwerture, lekko przestudzic. Wylac ja na ciemna polewe i ponownie odstawic do zastygniecia.
*Zrodlo: "Lecker" 4 (2011)
Komentarze
Pięknie się prezentuje, musi być pyszna :)
pozdrawiam
M.
Uściski:*
Będzie królową wielkanocnego stołu!
ps. i gratuluję artykułu w gazetce :)
Pozdrawiam
Monika
wesołych świąt :)
Życzę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)