Chleb pełnoziarnisty J. Hamelmana.
Pyszny pelnoziarnisty chleb na zakwasie z mieciutkim, dziurkowanym wnetrzem i chrupiaca skorka. Przepis umiescila niedawno na swoim blogu kabamaiga. Kiedy tylko go zobaczylam wiedzialam, ze wczesniej czy pozniej go upieke (z naciskiem na "wczesniej":) Upieklam dwa bochenki, ktore odstawilam do wyrastania w koszykach (nastepnym razem upieke jeden wiekszy bo chlebki wyszly nieduze). Polecam :)
Chleb pełnoziarnisty J. Hamelmana
Skladniki na zaczyn:
230 g maki zytniej pelnoziarnistej
185 g wody
1 lyzka i 1 lyzeczka dokarmionego zakwasy zytniego
Skladniki na ciasto wlasciwe:
455 g maki wysokoglutenowej*
230 g maki pszennej pelnoziarnistej
440 g wody
16 g (1 lyzka) soli
4 g drozdzy instant
cały zaczyn, minus 1 lyzka i 1 lyzeczka
Wymieszac skladniki zaczynu i odstawic na 14-16 godz. w pomieszczeniu o temperaturze 21°C.
Wymieszac wszystkie skladniki na ciasto wlasciwe. Wyrabiac na 1 predkosci przez 3 min. i przez kolejne 3, na drugiej. Poniewaz ciasto jest z maki zytniej pelnoziarnistej, moze sie zdarzyc, ze bedzie potrzeba wymieszania przez kolejne 15-30 sekund. Pozadana temperatura ciasta to 26-27°C.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godz. do wyrosniecia. Dzielimy je na 2 czesci i formujemy owalne lub okragle bochenki. Odstawiamy do ponownego wyrosniecia na 50-60 min. w temp. 26-27°C.
Pieczemy z para w 235-240°C przez 15 min., a nastepnie zmniejszamy temperature do 225°C i pieczemy kolejne 20-25 min.
*nie mialam maki wysokoglutenowej wiec za rada Karoliny wymieszalam make pszenna z pszenna pelnoziarnista
Komentarze
Usciski i milego tygodnia zycze :)
I piękne wnętrze.
Smacznego Majko.
buziaki ;*
Jak malowany!
W weekend kolejne podejście :))
Twoje są pięęękne!
Pozdrawiam:)
Piękne fotki:)
Cieplutko pozdrawiam.
M.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam serdezcnie!