Strucla z orzechami, cynamonem i likierem amaretto.
Nasza niedziela pachniala drozdzowym ciastem, orzechami i cynamonem... A wszystko to za sprawa pewnego wypieku, ktory nie dawal mi juz spokoju od dosyc dawna. Wreszcie sie skusilam i upieklam :) Pyszna, mieciutka drozdzowa strucle z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. Po wyjeciu z piekarnika pieknie pachnie likierem amaretto. Ciasto ladnie rosnie, jest mile i elastyczne w dotyku. Masa orzechowa jest dosyc slodka, wiec mozna zredukowac ilosc dodanego do nadzienia cukru. Przepis na lukier bedzie od dzis moi ulubionym przepisem bo wyszedl wg mnie doskonaly i swietnie trzyma sie na ciescie :) Dalam do niego troche wiecej soku z cytryny dzieki czemu przelamuje on slodycz nadzienia. Jesli nie lubicie lukru mozna strucle posypac po upieczeniu (i calkowitym ostygnieciu) cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi baaardzo duza strucla (nie widac tego na zdjeciach ale jest naprawde ogromna, musialam ulozyc ja na ukos na blasze, poniewaz nie zmiescila mi sie ani w pionie ani w poziomie :) Po uformowaniu strucli nie zostawiamy jej do ponownego wyrosniecia tylko wkladamy do zimnego piekarnika i nastawiamy zadana temperature. Podczas gdy piekarnik bedzie sie nagrzewal, strucla bedzie sobie spokojnie rosla :) Goraco polecam.
Z podanych skladnikow mozna tez upiec dwie chalki. Rezygnujemy wtedy z nadzienia, ciasto dzielimy na pol i zaplatamy dwie chalki. Ukladamy na blasze wylozonej papierem do pieczenia, smarujemy smietana, posypujemy bardzo grubym cukrem i dalej postepujemy jak ze strucla. Takie chalki najlepiej smakuja swieze, posmarowane maslem lub z dodatkiem ulubionej marmolady.
Przepis pochodzi z ksiazki Sarah Wiener "La Dolce Wiener". A dokladna instrukcje zwijania strucli znajdziecie tu (klik).
Strucla z orzechami, cynamonem i likierem amaretto
Skladniki na 1 duza strucle:
Ciasto drozdzowe:
42 g swiezych drozdzy (o temp. pokojowej)
200 ml letniego mleka
125 g cukru
80 g masla
ok. 500 g maki (typ 550)
szczypta soli
1 jajko (o temp. pokojowej)
Nadzienie:
200 g mielonych orzechow laskowych (lub pol na pol laskowych i wloskich)
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego (dalam lyzeczke cukru z prawdziwa wanilia)
60 g bulki tartej
250 g smietany kremowki
1 lyzeczka mielonego cynamonu
20 ml likieru amaretto lub rumu (dalam amaretto)
Lukier:
200 g cukru pudru
1 lyzka soku z cytryny (ja dalam 2)
2 lyzki goracej wody
Drozdze wkruszyc do garnuszka, dodac kilka lyzek letniego mleka i 1 lyzeczke cukru, rozetrzec drozdze lyzka. Przykryc garnuszek talerzykiem i odstawic na 15 min. zeby drozdze "ruszyly". Pozostale mleko wlas do rondelka, dodac maslo, podgrzewac az maslo sie rozpusci, przestudzic.
Make przesiac do miski. Dodac pozostaly cukier i szczypte soli. Wlac letnie mleko z maslem i drozdzowy zaczyn, wbic jajko. Wyrobic ciasto (ja zrobilam to za pomoca miksera). Jesli ciasto bedzie zbyt lepkie mozna lekko podsypac maka (ja dalam dodatkowo ok. 2 lyzek maki). Uformowac z ciasta kule, wlozyc do miski, przykryc folia lub sciereczka i dostawic do wyrosniecia na 1-2 godz. (u mnie ciasto wyrastalo 1 godz.).
W miedzyczasie wszystkie skladniki nadzienia wlozyc do miski i dobrze wymieszac. Wyrosniete ciasto wyjac z miski, krotko zagniesc i rozwalkowac na duzy kwadrat. Posmarowac ciasto nadzieniem a nastepnie zrolowac.
Duza blache (z wyposazenia piekarnika) wylozyc papierem, polozyc zrolowane ciasto. Za pomoca ostrego noza przeciac rolade wzdluz na pol pozostawiajac jeden z koncow nieprzeciety. Splesc ciasno ze soba.
Blache z ciastem wstawic do zimnego piekarnika. Nastawic temperature na 180°C i piec strucle przez 30-35 min. do zbrazowienia (ja pieklam 10 min. dluzej). Upieczona wyjac z piekarnika, odstawic na chwile do przetygniecia po czym przelozyc ja na metalowa kratke i zostawic aby calkowicie wystygla.
Przygotowac lukier: wszystkie skladniki lukru dobrze wymieszac ze soba. Jeszcze ciepla strucle posmarowac przygotowanym lukrem (ja zrobilam to za pomoca pedzelka) i odstawic do zastygniecia.
Komentarze
Jak ja kocham drożdzówy! Z cynamonem,orzechami,szaleństwo smaków, które ubóstwiam:)
Pozdrowienia:*
Usciski Agus :)
Uściski:)