Kurczak pieczony z chorizo z salsa z papryczki chili.
Dzis bedzie ostrrro i pysznie :) Kurczak pieczony z chorizo to danie dla milosnikow ostrej, meksykanskiej kuchni. Pachnace czosnkiem mieso jest dobrze doprawione a podczas pieczenia pikantne chorizo puszcza swoj sok, w ktorym piecze sie kurczak jednoczesnie przechodzac jego smakiem. Dopelnienie calosci jest pikantna salsa przygotowana z papryczki jalapeno (ja uzylam zwyklej chili), czosnku i pomidorow i kolendry. Ja zlagodzilam leko jej smak usuwajac pestki z papryczki a mimo to byla dosyc ostra. Jesli ktos nie lubi kolendry moze z niej zrezygnowac i dodac do salsy natke pietruszki. Kurczaka podalam z dodatkiem ryzu ale doskonalym dodatkiem sa rowniez tortille. To doskonale rozgrzewajace danie na deszczowe i chlodne jesienne dni (a takich ostatnio tutaj nie brakuje :) Polecam.
Kurczak pieczony z chorizo z salsa z papryczki chili
Skladniki na 4 porcje:
kurczak (ok. 1,5 kg)
4 lyzki oliwy
sol
czarny pieprz
pieprz kajenski
2 zabki czosnku
250 g pomidorkow koktajlowych
200 g chorizo (hiszpanskiej kielbasy paprykowej)
Salsa chili:
4 dojrzale nieduze pomidory
1 czerwona papryczka chili (np. Jalapeno)
2 zabki czosnku
1 mala cebula
6 galazek kolendry
2-3 lyzki soku z cytryny
4 galazki natki pietruszki
Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Oliwe wymieszac z ok. 1 1/2 lyzeczki soli, ok. 1 lyzeczki pieprzu i ok. 1/2 lyzeczki pieprzu kajenskiego. 2 zabki czosnku obrac, pokroic w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyc, osuszyc.
Kurczaka umyc, osuszyc i podzielic na czesci. Kazdy kawalek dokladnie obtoczyc w przygotowanej oliwie, ulozyc w naczyniu zaroodpornym. Dodac pokrojony czosnek i pomidorki koktajlowe. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 min. Chorizo pokroic w plasterki, dodac do kurczaka na 30 min. przed koncem pieczenia.
Przygotowac salse: pomidory i papryczke chili umyc, osuszyc. Rozgrzac patelnie (bez dodatku tluszczu), wrzucic pomidory, cala papryczke chili i czosnek w lupince. Podsmazac przez 5-10 min. az na skorce pojawia sie brazowe plamy a warzywa beda miekkie. Wyjac papryczke i czosnek, odstawic do wystygniecia. Pomidory podsmazac jeszcze przez 5 min., wystudzic.
W miedzyczasie obrac cebule i drobno posiekac. Kolendre oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek i grubo posiekac. Usunac ogonek z papryczki (ja dodatkowo usunelam tez pestki) i razem z czosnkiem drobno posiekac a pozniej utrzec w mozdzierzu na paste (ja calosc wrzucilam do malaksera). Dodac pomidory i razem dobrze rozmiazdzyc. Dodac kolendre, sok z cytryny i posiekana cebule, wymieszac. Doprawic do smaku sola.
Natke pietruszki oplukac, osuszyc, grubo posiekac. Upieczonego kurczaka wyjac z piekarnika. Przed podaniem posypac posiekana natka. Podawac z dodatkiem salsy, ryzu lub tortilli.
*zrodlo przepisu: "Lecker" 9 (2011)
Komentarze
Wspaniałe danie.
Idealne na dzisiejszy dzień.
Pozdrawiam Cię!
Uwielbiam przypieczoną skórkę z udka :)
Ściskam mocno:*
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam