Tarta di carciofi e spinaci.
Jesien to doskonaly czas na pieczenie wszelkiego rodzaju tart :) Sa pyszne, sycace, latwe w przygotowaniu i daja duze pole do popisu. Kilka dni temu na moim stole zagoscila tarta di carciofi e spinaci czyli tarta z karczochami i szpinakiem. Pyszna wloska tarta, na chrupiacym francuskim ciescie, z dodatkiem sera feta i parmezanu. Dobrze smakuje zarowno na cieplo, jak i na zimno. Przepis pochodzi z ksiazki Gino D'Acampo "Buonissimo!". Polecam :)
Tarta di carciofi e spinaci (Tarta z karczochami i szpinakiem)
Skladniki na 8 porcji:
5 lyzek oliwy
2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki (dalam 1)
8 serc karczochow w oleju, odcedzonych i przekrojonych na polowki
400 g gotowego ciasta francuskiego
maka do rozwalkowania ciasta
400 g lisci mlodego szpinaku, grubo posiekanych (dalam mrozony)
6 jajek
50 g swiezo startego parmezanu
80 g sera feta, pokruszonego
sol
swiezo mielony czarny pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Na duzej patelni (na srednim ogniu) rozgrzewamy oliwe. Na goracy tluszcz wrzucamy cebule i podsmazamy 5-6 min., by zmiekla. Od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy karczochy, dolewamy 80 ml wody, przykrywamy patelnie i dusimy na bardzo malym ogniu przez kolejne 6 min.
Ciasto rozwijamy na posypanej maka stolnicy lub blacie i wykladamy do formy na tarte o srednicy 25 cm (u mnie 30 cm). Wstawiamy do zamrazarki na 10 min. Nastepnie wyjmujemy, wierzch ciasta przykrywamy pergaminem i obciazamy, na przyklad suszonym grochem (lub fasola). Blache wstawiamy na srodkowa polke piekarnika i pieczemy 15 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy pergamin i odstawiamy do wystygniecia. W tym czasie blanszujemy szpinak, wrzucajac go do durszlaka i przelewajac wrzatkiem. Wyciskamy z lisci nadmiar wody i odstawiamy je na bok (ja zamiast swiezego szpinaku uzylam mrozony szpinak - cale liscie, ktory wlozylam do miski i zalalam goraca woda a kiedy sie rozmrozil dobrze odcisnelam i posiekalam).
W duzej misce delikatnie roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich sery i szpinak. Doprawiamy mase sola i pieprzem i dokladnie mieszamy. Na koniec dodajemy do niej podduszona cebule i karczochy. Mase wykladamy na podpieczony spod z ciasta i dokladnie rozprowadzamy na jego powierzchni. Wstawiamy na srodkowa polke piekarnika i pieczemy mniej wiecej 30 min., by nadzienie sie scielo.
Po upieczeniu odstawiamy tarte do wystygniecia na 15 min., nastepnie wyjmujemy ja z formy i przenosimy na duzy polmisek. Kroimy na kawalki i podajemy z ulubiona salatka.
Komentarze
Ja tarty mogę jeść cały rok.
Kruche ciasto plus smakowite nadzienie daje mi mnóstwo kulinarnych przyjemności.
Dobrego dnia!
u mnie też dzisiaj obfitość warzyw żółtych i zielonych na obiad.
Pozdrawiam serdecznie
Pysznie - uściski:)
Mniam, kocham wszystko co włoskie:)
Usciski!