czwartek, 27 października 2011

Puszyste placki dyniowe z serem feta i koperkiem.



Pyszne, delikatne i miekkie placuszki z dyni z dodatkiem sera feta i koperku. Lekko slodkie w smaku, przelamane slonym smakiem sera feta, pachnace koperkiem. Zakochalam sie w nich od pierszego kesa, kilka lat temu, kiedy zrobilam je po raz pierwszy (od tamtej pory robie je w miare regularnie). Przepis pochodzi z bardzo starego numeru gazety "Moje Gotowanie". Goraco polecam :)

Ten przepis jest moja propozycja do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni".






Puszyste placki dyniowe z serem feta i koperkiem

Skladniki na 4 porcje:
1 kg dyni (uzylam odmiany Butternut)
5 lyzek maki pszennej
3 jajka
250 g sera feta
3 lyzki posiekanego koperku
2 lyzki posiekanych pestek dyni
sol
swiezo mielony czarny pieprz
oliwa do smazenia

Dynie obrac, oczyscic z pestek. Miazsz pokroic w wieksze kawalki, oproszyc sola, odstawic na 30 min. Ser pokroic w kostke.

Kawalki dyni osuszyc, zetrzec na tarce, przelozyc do miski. Dodac make, polowe sera, 2 lyzki koperku, wbic jajka, dodac czesc posiekanych pestek dyni, wyrobic na jednolita mase. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Olej rozgrzac na patelni. Lyzka wkladac porcje masy dyniowo-serowej. Placki smazyc z obu stron na zloty kolor.

Placki trzymac w cieple. Przed podaniem posypac pestkami dyni, pozostalym koperkiem i serem.




*Zrodlo: "Moje Gotowanie" 10 (1998)

23 komentarze:

  1. Bardzo lubimy z Doktorantem tego typu warzywne placki. Musze się skusić na wersję z dynią bo wyglądają smakowicie:)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, cudne placki, z koperkiem, który uwielbiam!!! Nawet nie wiedziałam że jest dynia Butternut. Czy to nie piękna nazwa?

    Pyszne placuszki, wyglądają na puszyste.


    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko nie masz serca, tak z samego rana kusisz a ja w pracy :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne te placki, przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne placuszki! Po takim sniadaniu nawet perspektywa dlugiego dnia w pracy nie bylaby w stanie zwarzyc mi humoru.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super. Robie cukiniowo-fetowe i nie wpadlam na to, zeby dynie dac zamiast.

    OdpowiedzUsuń
  7. Majeczko wyglądają na delikatne i pyszne, takie, po które bym sięgnęła:)
    Dobrego dnia, Dziewczyno Droga!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie je pokazałaś!
    Nabrałam na nie wielkiej ochoty czytając przepis...

    OdpowiedzUsuń
  9. Maju! Jak to się stało, że takimi pysznymi plackami dzielisz się z nami dopiero teraz ;)? Piękne zdjęcia i na pewno placuszki smakowały przepysznie! Muszę je koniecznie wypróbować, dopóki sezon na dynie trwa :) Ściskam!! :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Dynia i feta...musi być dobre! Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczna propozycja Majko! Dziekuje Ci serdecznie za udzial w Festiwalu :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne te placuszki ! :) Musza być smakowite.
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Maju pamiętam jak pokazałaś je pierwszy raz. Zrobiłam natychmiast i też robię od tamtej pory co roku. Są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne placuszki! Bardzo lubię te jesienno-dyniowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniałe placuńki :) nie jadłam jeszcze placuszków z dyni, chętnie wypróbuję bo i u mnie trwa fascynacja dynią ;) póki co, właśnie wyszłam z kuchni, gdzie gotowałam zupę dyniową ;) pozdrawiam Cię Majko serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. O, jakie puszyste! Gdyby mnie kiedyś niespodziewanie obsypano koperkiem, to zrobię :-) A mąki ma być tak symbolicznie, 5 łyżek?

    OdpowiedzUsuń
  17. Agnieszka - nieskromnie musze napisac, ze te placki sa naprawde rewelacyjne. Gorago polecam. Usciski :)

    mnemonique - dziekuje. A nazwa dyni rzeczywiscie calkiem fajna :))

    piegusek1976-Ty sie kochana lepiej "za robote" wez a nie w pracy po blogach latasz ha ha :))) Jak chcesz to podesle Ci pare placuszkow :)

    Kamila - dziekuje i poelcam :)

    Maggie - ciesze sie, ze Ci sie podobaja. Usciski.

    thiessa - koniecznie sprobuj z dynia. Mam nadzieje, ze smak mile Cie zaskoczy :)

    ewelajna - no to sie ciesze :)) I Tobie milego dnia Dziewczyno Droga :))

    Amber - dziekuje. A placuszki polecam.

    agnieszka - ups...chyba juz kiedys byly na blogu :) Koniecznie sprobuj. I oczywiscie daj znac czy smakowaly :) Buziaki.

    Angie - polecam. Sa pyszne :)

    Bea - to ja sie ciesze, ze moge wziac w nim udzial :) A cos dyniowego jeszcze wrzuce przed koncem akcji :)) Pozdrawiam.

    Majana - dziekuje :))

    kabamaiga - widzisz, jaka ze mnie gapa? Nawet nie pamietalam, ze juz byly na blogu. Ale jak sama piszesz sa pyszne wiec godne ponownego poelcenia :) I ciesze sie, ze przypadly Ci do gustu :))

    Beata - dziekuje i pozdrawiam :)

    Kasia - dziekuje. A ja zupke dyniowa chetnie bym teraz zjadla :) Musze wyszukac sobie jakis fajny, nowy przepis :))

    Bee- sa berdzo delikatne i mieciutkie. Koperek moge podeslac :))) A te 5 lyzek to tylko tak symblicznie, zeby sie placki trzymaly :)) Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  18. Placuszki pierwsza klasa, musza smakowac oblednie ;)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo apetyczne zdjecia, az zglodnialam jak na nie patzre:) placuszki musza byc pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam placuszki. kojarzą mi się zdecydowanie z dzieciństwem. moja mama wykorzystywała do masowej produkcji placuszków dosłownie wszystko. dyniowych wprawdzie nie jadłam, ale osobiście polecam Ci placuszki z cukinią, pietruszką (korzeniem), selerem i marchewką. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  21. wspaniale wygladaja i baaaaaardzo apetycznie :)robilam cos podobnego,ale juz rachube chyba stracilam,wiec dla pewnosci zapisuje sobie do wykonania te Twoje :)
    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziś wypróbowałam i potwierdzam: pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam, są świetne. Trochę zmodyfikowałam przepis. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń