Chleb gryczano-pszenny pieczony w zeliwnym garnku.
Lubie piec chleby w zeliwnym garnku. To taka mala odmiana od tradycyjnego pieczenia. Nie trzeba skladac ciasta chlebowego, formowac bochenka i zostawiac go do wyrastania w koszyku. Jedyne co nam pozostaje to tylko wyrobienie chleba i przelozenie go do garnka wylozonego papierem do pieczenia. Jesli do tego, podobnie jak ja uzywacie miksera, to praktycznie mozna powiedziec, ze chleb robi sie sam :) Dzisiejszy chleb to gratka dla milosnikow kaszy gryczanej :) Ja osobiscie za nia nie przepadam, dlatego ten chleb byl dla mnie pewnego rodzaju eksperymentem. Musze przyznac, ze dosyc udanym i smacznym. Mi najbardziej smakowal jeszcze lekko cieply, posmarowany smietankowym twarozkiem i polany miodem. Polecam :)
Przepis cytuje za Liska.
Chleb gryczano-pszenny
/1 bochenek/
Potrzebujemy 2 miski:
Miska 1:
250 g maki gryczanej
200 g wody
1/2 lyzeczki soli
Wszystkie skladniki wymieszac, przykryc miske folia i odstawic na 12 godz.
Miska 2:
250 g maki pszennej
200 g wody
10 g swiezych drozdzy
Wszystkie skladniki wymieszac, przykryc miske folia i odstawic na 12 godz.
Po 12 godz. mieszamy skladniki z obu misek i dodajemy:
50 g maki zytniej chlebowej (typ 720)
50 g maki pszennej chlebowej
1 lyzeczke soli
10 g swiezych drozdzy
1 lyzka miodu
1 lyzka oleju roslinnego
Przy pomocy miksera lub recznie zagniatamy ciasto - bedzie lekko klejace, raczej luzne. Gdyby tak nie bylo, mozna dodac odrobine wiecej wody. Odstawiamy na 30 min.
Garnek zeliwny o poj. 3,5 litra wykladamy papierem do pieczenia, wkladamy ciasto, posypujemy lekko maka gryczana i przykrywamy. Po 30 minutach wstawiamy do zimnego piekarnika.
Nastawiamy temp. 250°C. Po 30-40 minutach zdejmujemy przykrywke i dopiekamy 20-30 min. - wierzch powinien byc zlotobrazowy.
Upieczony chleb wyjmujemy z garnka i studzimy na kuchennej kratce.
Komentarze
Idealny,aby dobrze zacząć dzień.
Uwielbiam piec w żeliwnym garnku.
Uwielbiam tez wyrabiać chleby ręcznie.
Dobrego dnia Majko!
Sa jednak dni kiedy mam ochote na koszyki do wyrastania i kamien do pizzy do wypieku chleba:) Tak jak wiele w zyciu wszystko zalezy od nastroju;)
Milego dnia!
Ale wyrabianie tylko ręczne!
Pozdrawiam :)
Smakowicie wygląda:) - Pozdrawiam Cię serdecznie!
za kromalka Twojego chlebka dałabym wiele!