Chrupiaca pizza z cukinia, tymiankiem i skorka cytrynowa.
To pierwsza pizza z bardzo dlugiej listy potraw (w tym roznych rodzajow pizzy), ktore czekaja w kolejce do zrobienia :) Musze przyznac, ze bardzo mi smakowala. Moj M. zwolennik bardziej wyrazistych smakow troche krecil nosem ale zjadl kilka kawalkow "dla swietego spokoju" :)) Nie znaczy to, ze pizza nie byla dobra. Wprost przeciwnie. Byla po prostu bardziej delikatna w smaku za sprawa cukinii. Skorka cytrynowa, ktora swietnie komponuje sie z cukinia (o czym zdolalam sie juz przekonac piekac te tarteletki) i tymianek dopelnialy calosci.
Ja pieklam swoje pizze w specjalnych okraglych formach. Podczas pieczenia cukinia puscila troche wody, ktora zebrala sie na dole foremki i sprawila, ze ciasto bylo wilgotne (mysle, ze nie byloby tego problemu gdybym piekla ja na rozgrzanym kamieniu). Znalazlam jednak na to sposob. Wylalam wode i wstawilam pizze ponownie na kolejne 5 min. do piekarnika (na sam dol) dzieki czemu spod ladnie sie przypiekl i byl chrupiacy. Cukinia musi byc dobrze przyprawiona wiec nalezy pamietac aby przed wstawieniem pizzy do piekarnika oproszyc ja sola i pieprzem.
Polecam :)
Chrupiaca pizza z cukinia, tymiankiem i skorka cytrynowa
Skladniki na 2 pizze (o srednicy 30 cm)
Ciasto:
500 g maki pszennej
1 op. suszonych drozdzy (7 g)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
1 lyzka oliwy
Poza tym:
8 malych cukinii, pokojonych w cienkie plasterki
2 lyzeczki startej skorki cytrynowej
15 g natki pietruszki, posiekanej
2 lyzki posiekanego tymianku
4 zabki czosnku, zmiazdzone (dalam troche suszonego czosnku)
4 lyzki oliwy
500 g sera mozzarella, pokrojonego w male kawalki
50 g tartego parmezanu
1 lyzka dobrej oliwy do skropienia pizzy
Piekarnik rozgrzac do temp. 220°C. Make wsypac do miski, dodac drozdze, sol i cukier, zrobic posrodku wglebienie. Wlac 300 ml cieplej wody i oliwe. Wymieszac, wylozyc na stolnice i zagniatac przez 10 min. az ciasto bedzie miekkie i elastyczne, uformowac kule (ja zagniotlam ciasto za pomoca miksera). Czysta miske posmarowac lekko oliwa, wlozyc do niej ciasto, przykryc folia i zostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia na 40 min. (ciasto powinno podwoic swoja objetosc). Wyrosniete ciasto przebic piescia (aby pozbawic go powietrza), wyjac na stolnice i wyrabiac przez 1 min. Podzielic na pol, kazda czesc rozwalkowac (lub rozciagnac za pomoca dloni) na 5 mm grubosci okregi. Wylozyc ciasto na dwie okragle blachy do pizzy.
Do duzej miski wlozyc pokrojona w plasterki cukinie, dodac skorke cytrynowa, natke pietruszki, tymianek, zmiazdzony czosnek i oliwe, dokladnie razem wymieszac. Na placki z ciasta wylozyc polowe pokrojonej mozzarelli i parmezanu, nastepnie ulozyc plasterki cukinii. Posypac pozostala mozzarella i parmezanem, oproszyc sola i pieprzem, skropic oliwa.
Wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 min. az pizza bedzie rumiana i chrupiaca.
*Zrodlo przepisu: ksiazka cook it "Vegetarisch"
Komentarze
Mówisz, że w tych foremkach zbiera się woda? To w takim razie spróbuję upiec ją bezpośrednio na blasze, może będzie lepiej parować.
pozdrawiam cieplutko!
Pozdrawiam,
Ja latem piekłam podobną.Z własnego przepisu.
Dla mnie to idealne połączenie smaków.
Dziękuję za wizytę u mnie. Ja u Ciebie będę częstym gościem, bo jest tu pięknie i smacznie :))P
Pozdrawiam
monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Pozdrawiam:)
Fajny przepis Majeczko.
pozdrawiam gorąco
M.
Oblizujac sie posylam wielkie buziaki ;*
Dziękuję :)