Od lat w mojej kuchni. Gulasz z grzybami.
Ten gulasz bardzo czesto gosci w mojej kuchni. Moge nawet pokusic sie o stwierdzenie, ze juz na stale wspisal sie w nasze menu :) Przepis znalazlam bardzo dawno temu w jednej z gazet a polecal go polski aktor teatralny, filmowy i dubbingowy - Tomasz Kozlowicz. Na poczatku trzymalam sie scisle przepisu, jednak juz od dawna dodaje do niego to, co akurat mam pod reka i co jest dostepne o danej porze roku. Zmieniam wiec np. rodzaj grzybow, rezygnuje z wina (gulasz z dodatkiem wina najlepiej jest zjesc jeszcze tego samego dnia) czy z dodatku zielonego pieprzu. W kazdej wersji jest wysmienity. Dzieki dodatkowi jagod jalowca i listkom laurowym jest bardzo aromatyczny. Najlepiej podawac go z makaronem, jednak ja podalam go ostatnio z knedlami ziemniaczanymi i bylo rownie pysznie. Polecam :)
Gulasz z grzybami
Skladniki na 4 porcje:
800 g mieszanego miesa na gulasz
4 srednie cebule
2 lyzki oleju
sol
pieprz
5 jagod jalowca
2 listki laurowe
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 lyzki maki
3/4 l rosolu
250 g pieczarek
250 g kurek (moga byc ze sloika)
1 lyzka masla
1 lyzka zielonego pieprzu (ze sloika)
1/8 l bialego wytrawnego wina
100 g smietany kremowki
natka pietruszki
Mieso umyc, osuszyc papierowym recznikiem. Cebule obrac, pokroic na male czastki.
Mocno rozgrzac olej w rondlu, smazyc na nim cebule i kawalki miesa kilka minut na srednim ogniu, caly czas mieszajac. Przyprawic do smaku sola, swiezo zmielonym pieprzem, jagodami jalowca i listkami laurowymi.
Po chwili dodac koncentrat pomidorowy, wymieszac, krotko zasmazyc na malym ogniu. Calosc rownomiernie oproszyc maka, ponownie wymieszac. Podlac rosolem, dusic jeszcze 1 godz. pod przykryciem na malym ogniu.
Grzyby oczyscic. Pieczarki pokroic na polowki lub cwiartki. Maslo rozgrzac na patelni, smazyc na nim pieczarki 10 min. na srednim ogniu nie przerywajac mieszania. Po 5 min. dodac kurki, wymieszac.
Grzyby przyprawic sola i zielonym pieprzem. Podlac bialym winem i smietana, krotko zagotowac. Nastepnie pieczarki i kurki z sosem przelozyc do gulaszu. Calosc ponownie przyprawic na pikantnie sola i pieprzem, wymieszac.
Gotowe danie udekorowac galazkami natki pietruszki. Gulasz z grzybami przelozyc do wazy. Podawac na goraco bezposrednio po przygotowaniu, najlepiej z makaronem.
Komentarze
Tylko tam gdzie występują grzyby, ja nie dawałbym ani jałowca, ani tym bardziej liścia laurowego.
Obie przyprawy przyćmiewają i tak delikatny aromat grzybów.
Ale jeśli Ci tak smakuje? Czemu nie? :-)
I też bym wybrała dzisiaj opcję z knedlami :)
Pozdrawiam słonecznie Maju!
Ja jednak upieram się, że ugotować go nie umiem.
Czas więc spróbować!
Dziękuję za przepis.
serdeczności
Majeczko
M.
Pozdrawiam gorąco!
Pozdrowienia ciepłe :)
usciski :)
albo mi się przewidziało.
w każdym razie danie zapowiada się niezmiernie apetycznie...
...Takie pyszności serwujesz, że czuję,że zbyt słabo rozpieszczam swoją rodzinkę :( Bardzo apetyczne danko! :D