Orzechowy Tydzien. Sernik ze sliwkami i orzechami w karmelu.

Do niedawna nie przepadalam za sernikami. Jeden kawalek tego ciasta zjedzony raz na rok wystarczyl mi zupelnie :) Wszystko sie zmienilo od momentu, kiedy tu zamieszkalam. Tutejsze serniki zachwycily moje podniebienie. A wybor jest naprawde przeogromny. Z owocami lub bez, gladkie, kremowe, z kruszonka, migdalami, na zimno i te ulubione smietankowe, ktore wprost rozplywaja sie w ustach, i do ktorych upieczenia przymierzam sie juz od jakiegos czasu. Zakochalam sie w sernikach i wciaz wyszukuje coraz to nowsze przepisy (a tych w gazetach naprawde nie brakuje). Dzis zapraszam na sernik z grona tych ciezszych, jak dla mnie, idealnych :) Pyszny, nie za slodki, mocno sernikowy :) W polaczeniu ze sliwkami smakuje naprawde doskonale. Orzechy w karmelu sa tu taka chrupiaca kropka nad "i" :) Mase orzechowo-karmelowa nalezy szybko rozsmarowac na ciescie, poniewaz twardnieje. Jesli nie da sie od razu rownomiernie rozlozyc orzechow, nie nalezy sie tym przejmowac. Po wstawieniu do goracego piekarnika karmel robi sie znow "miekki" i mozna wtedy latwo rozlozyc orzechy (np. za pomoca widelca). Polecam :)
Ten pyszny sernik jest moja pierwsza propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia".

Sernik ze sliwkami i orzechami w karmelu
Skladniki:
150 g maki
325 g cukru
2 op. cukru waniliowego
7 jajek
75 g zimnego masla
600 g sliwek wegierek
2 lyzki bulki tartej
1 kg chudego twarozku (dalam quark)
200 g smietany kremowki
1 op. budyniu waniliowego w proszku
100 g orzechow wloskich
tluszcz i maka do formy
Przygotowac kruche ciasto: make wsypac do miski, dodac 50 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajko i maslo pokrojone w wiorki. Zagniesc gladkie ciasto, owinac folia spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki.
Tortownice o srednicy 26 cm (i brzegu wysokim na 7 cm) wysmarowac maslem i wysypac maka. Sliwki umyc, osuszyc, przekroic na pol i usunac pestki.
Wyjac schlodzone ciasto z lodowki, rozwalkowac na okrag o srednicy 26 cm. Wylepic dociskajac dno tortownicy. Posypac ciasto bulka tarta.
Przygotowac mase serowa: 6 jajek ubic na piane, dodac 175 g cukru i 1 cukier waniliowy, ubijac dalej az cukier sie rozpusci. Nastepnie dodac ser i 150 g smietany kremowki, wszystko razem wymieszac. Wsypac budyn w proszku, wymieszac. Wylac na dno tortownicy 1/3 masy serowej. Ulozyc na niej 2/3 sliwek, zalac reszta masy serowej. Na wierzchu ulozyc pozostale sliwki.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec na najnizszym poziomie przez 60-65 min.
Orzechy grubo posiekac. Na patelnie wsypac 100 g cukru i wlac 2 lyzki wody, skarmelizowac. Wlac 50 g smietany i gotowac tak dlugo az powstanie karmel. Wsypac orzechy, wymieszac.
Na 5 min. przed koncem pieczenia wyjac sernik z piekarnika i wylozyc na niego przygotowane orzechy w karmelu (nalezy robic to szybko, poniewaz karmel twardnieje). Dopiec pozostale 5 min.
Po upieczeniu zostawic sernik jeszcze przez 10 min. w wylaczonym piekarniku (uchylic drzwiczki). Natepnie wyjac ciasto z piekarnika, postawic na kuchennej kratce, obkroic nozem sernik dookola i zostawic do wystygniecia. Podawac z bita smietana.

Zrodlo: gazeta "Tina. Backen"
Komentarze
przepysznie wyglada!!!i uwielbiam serniki i tutejsze i te typowe polskie :) ilu% bierzesz quark do takiego sernika?? bo ja do sernikow przewaznie Schichtskäse uzywam lub te typu Philadelfia
Ten Twój to naprawdę niesamowite połączenie smaku. Posmakowałby mi jak nic:)
Z sernikami mam podobnie jak Ty. Za tymi tradycyjnymi nie przepadałam, ale odkąd zaczęłam eksperymentować z innymi przepisami serniki lubię bardzo.
Majeczko jeszcze, jeszcze więcej serniczków plizzzz :)
Bardzo pysznie się prezentuje.
buziaki wielkie
M.
Pozdrawiam! :)
Całusy!
Gosia - Twoje gnocchi sa rewelacyjne. A na sernik zawsze kupuje Magerquark. Sichtchskäse jeszcze nie wyprobowalam :) Pozdrwiam.
asieja - chetnie bym Cie na taki serniczek zaprosila :)
ewelajna - u nas w kawiarniach przez szybke widac wszystkie serniki wiec od razu widac czy to gniot czy nie :)) A ten sernik polecam :)
Ela - dziekuje. I ciesze sie, ze moge wziac udzial w Twoim Orzechowym Tygodniu :)
Nina - dziekuje :)
Cezonia - mam nadzieje, ze mamie posmakuje :) I masz racje, wierzch jest najlepszy :)
olivia - polecam ten sernik, jest naprawde pyszny. I taki inny :) A sernik z rosa znam. Moja mama czesto go robila :)
kornik - dziekuje :)
Paula - jak juz pisalam wyzej - wierzch jest najlepszy (chociaz masa serowa z zatopionymi w niej sliwkami tez jest pyszna).
Evitaa - dziekuje :)
Daga - wyprobuj koniecznie. Mysle, ze sie nie zawiedziesz :)
Wojownicza Wiewiora - jest!! :))
An-na - ja lubie takie "sernikowe nowosci" :) Jest tyle nowych smakow do odkrycia, ze nie wiem czy starczy mi na wszystko zycia :)
chanya13 - ciesze sie, ze Ci sie podoba :) I mam nadzieje, ze bedzie smakowac :)
cudawianki - dziekuje. Nastepnym razem zadzwonie i zaprosze Cie na ciacho :))
Monika.L - prawda, jest taki inny... :) Beda inne serniki tylko jest maly problem. Nie ma chetnych do jedzenia :) Ja pochlaniam pozniej prawie caly sernik a to troche niezdrowo dla mojej figury :)
Zaytoon - dziekuje. A na sernik oczywiscie Cie zapraszam. Nie ma to jak gosc zajadajacy z apetytem :)
spencer - lejesz miod na moje serce :)) Moze uda Ci sie kupic mrozone wegierki? Bo nie mam pojecia jakimi innmi sliwkami moglbys je zastapic... I daj znac czy Ci smakowal :)
Gosia - dziekuje. Szkoda, ze nie moge Cie poczestowac :)
joanna_kuchareczka - dziekuje. Gora najlepsza :)
kabamaiga - dziekuje. Najlatwiej wszystko zjesc razem :) Smakuje doskonale :)
KUCHARNIA, Anna-Maria - dziekuje :))) Buziaki.
asix - dziekuje. Jak pisalam wyzej, mozesz uzyc mrozonych. Mysle, ze gdzies uda sie je kupic :)
Pozdrawiam !
Uwielbiam to co karmelowe ;)
Ale ten Twój - obłędny po prostu i pewna jestem, że tym razem na jednym kawałku bym nie skończyła :)
fajne połaczenie smaków!
Osobiscie uwielbiam serniki, ale serniki a nie sernikowe karykatury - suche, zatykajace i smakujace wszystkim tylko nie sernikiem. A czasem takie sie spotyka - moze to one odstraszaja niektorych od tego swietnego ciasta.
Dla mnie Twój sernik byłby rewelacyjny nawet gdyby składał się tylko z orzechów w karmelu ;) Cała reszta też jest bardzo apetyczna, ale muszę przyznać, że tak jak Ty kiedyś, sernik zjeść mogę, ale nie muszę. Kto by pomyślał, że kiedyś spojrzę na Niemcy jako na kraj pysznych serników! W każdym razie, jeśli kiedyś pojadę, to na pewno będę o tym pamiętać. Buziaki :)
pisała Kaś, również całkiem świeża fanka serników :)