Cytrusowy Tydzien. "Tiramisu" z pomaranczami i ciasteczkami amarettini.
Uff...zdazylam :) Strasznie mi zalezalo aby wziac udzial w Cytrusowym Tygodniu i udalo sie :) Przygotowalam dzis, specjalnie na te okazje, pyszny deser a la tiramisu. Bardzo szybki i latwy w przygotowaniu. Do jego przygotowania nie potrzebujemy biszkoptow, wystarcza ciasteczka cantuccini lub amarettini. Idealnie slodki, mocno migdalowy za sprawa ciasteczek amarettini i zarazem orzezwiajacy dzieki dodatkowi pomaranczy. Calosc po prostu pyszna. Doskonale zwienczenie niedzielnego obiadu :)) Polecam.
Deser robilam z polowy porcji a podalam go w pucharkach. Do likieru nie dodawalam soku z pomaranczy, tak jak jest w przepisie, lecz 4 lyzki mocnej kawy espresso. Zamiast cantuccini uzylam ciasteczek amarettini (oczywiscie przez moje "gapiostwo", dopiero przed chwila sie zorientowalam, ze powinnam uzyc cantuccini:)) Przepis pochodzi z tej strony (klik).
"Tiramisu" z pomaranczami i ciasteczkami amarettini
Skladniki na 4 porcje:
3 srednie pomarancze
180 g ciasteczek amarettini (w oryginale cantuccini)
4-5 lyzek likieru pomaranczowego Grand Marnier (dalam likier Cointreau)
4-5 lyzek przesianego cukru pudru
1 op. zagestnika do smietany
250 g mascarpone
300 g pelnotlustego jogurtu naturalnego (3,5% tluszczu)
2 lyzki kakao do posypania
opcjonalnie 4 lyzki mocnej kawy espresso
2 pomarancze obrac usuwajac dokladnie cala biala blonke. Pokroic w cienkie plasterki (jesli robimy deser w pucharkach lepiej jest wyfiletowac pomarancze). Pozostala pomarancze przekroic na pol, wycisnac z niej sok (powinnismy otrzymac 6 lyzek soku).
90 g cantuccini (lub amarettini) ulozyc w szklanym naczyniu (lub pucharkach). Likier wymieszac z sokiem z pomaranczy (lub kawa). Polowa mikstury skropic amarettini (jesli uzywamy amarettini nie nalezy nasaczac ich zbyt mocno), ulozyc polowe plasterkow pomaranczy.
Cukier puder przesiac, wymieszac z zagestnikiem do smietany. Mascarpone miksowac krotko (ja uzylam trzepaczki), dodac jogurt i cukier z zagestnikiem do smietany, wymieszac. Wlac 1-2 lyzki soku z cytryny (do smaku).
Wylozyc polowe masy na pomarancze, nastepnie ulozyc druga warstwe ciasteczek (90 g), skropic pozostalym likierem z sokiem pomaranczowym, ulozyc pozostale pomarancze. Na wierzch wylozyc pozostaly krem.
Wstawic deser do lodowki, schladzac przynajmniej 1 godz. Przed podaniem posypac kakao.
Komentarze
Ściskam!
Pozdrawiam:)
Usciski :)
Aby nie filetowac pomaranczy czasem robie na szybko taki deser z mango.
Deser jest kapitalny!
A jak kusi...