piątek, 30 marca 2018

Wesolego Alleluja! Czekoladowy baranek wielkanocny.



Mam dzis dla Was ostatni juz przepis przed Wielkanoca. Tym razem na czekoladowego baranka (innego baranka znajdziecie tu: klik), ktorego zdazycie jeszcze upiec przed niedziela. Baranka mozecie udekorowac wg uznania piankami marshmallows (niestety nie udalo mi sie kupic bialych) lub pokruszonymi bezami przyklejajac je za pomoca lukru. Ozdabianie baranka na pewno sprawi wszystkim dzieciom (i nie tylko:) wiele radosci. Mozna tez baranka zostawic bez dekoracji. Goraco polecam :)

Zdrowych, pogodnych i rodzinnych Swiat Wielkanocnych. Slonca za oknem, najblizszych przy stole i samych pysznosci na talerzu!



Czekoladowy baranek wielkanocny

Skladniki na forme do baranka o pojemnosci 800 ml:
75 g gorzkiej czekolady
75 g miekiego masla
75 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
2 jajka (M)
100 g maki pszennej
25 g maki ziemniaczanej
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 lyzki mleka

Dekoracja:
cukier puder
lukier + bezy lub pianki marshmallows
polowki migdalow na uszy baranka

Piekarnik nagrzac do temp. 175°C. Forme do baranka o pojemnosci 800 ml wysmarowac maslem.

Czekolade posiekac, stopic w kapieli wodnej, przestudzic. Miekkie maslo wlozyc do misy miksera, dodac cukier i cukier waniliowy, zmiksowac na gladka, puszysta mase. Ciagle miksujac, odawac po jednym jajku. Wlac rozpuszczona czekolade, zmiksowac.

Make pszenna wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na zmiane z mlekiem, ciagle miksujac, dodawac do ciasta. Przelozyc mase do przygotowanej formy.

Wstawic forme do nagrzanego piekarnika (postawic ja na blasze z wyposazenia piekarnika, na najnizszym poziomie). Piec 30-35 min. Wyjac, na 10 min. pozostawic ciasto w formie a nastepnie delikatnie wyjac i pozostawic na kuchennej kratce do calkowitego wystygniecia.

Udekorowac wg uznania bezami lub piankami marshmallows przyklejajac je za pomoca lukru zrobbionego z cukru pudru i soku z cytryny lub posypac baranka tylko cukrem pudrem.




3 komentarze: