poniedziałek, 26 marca 2018

Babka "zielona łąka".




To jedna z lepszych babek jakie kiedykolwiek upieklam i jadlam :) Miekka, wilgotna, idealnie slodka i ten kolor! Soczysta, wiosenna zielen (dzieki dodatkowi szpinaku), ktora pieknie bedzie sie prezentowac na wielkanocnym stole. Szpinaku w ciescie nie czuc, nadaje on babce tylko piekny kolor. Jesli udekorujemy babke jadalnymi kwiatami (lub kwiatkami czy motylkami z jadalnego papieru) wowczas bedzie wygladac jak prawdziwa wiosenna laka :) Goraco polecam.




Babka "zielona łąka"

Skladniki na forme do babek o pojemnosci 2l:
100 g swiezego szpinaku
350 ml oleju slonecznikowego
1 cytryna (bio)
100 g bialej czekolady
3 jajka (M)
150 g cukru
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
300 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (15g)

Lukier:
250 g cukru pudru
4-5 lyzek soku z cytryny

jadalne kwiaty do dekoracji lub kwiatki z papieru jadalnego

Forme do babki o pojemnosci 2 l wysmarowac maslem i wysypac maka. Piekarnik nagrzac do temp. 175°C.

Szpinak przebrac, umyc, dokladnie osuszyc i posiekac. Przelozyc szpinak do miski, wlac olej slonecznikowy, zmiksowac za pomoca blendera na gladka mase. Cytryne sparzyc, osuszyc, zetrzec skorke, wycisnac sok. Skorke i sok wycisniety z cytryny dodac do puree ze szpinaku, wymieszac. Czekolade posiekac, stopic na parze.

Do misy miksera wbic jajka, dodac cukier i cukier waniliowy, zmiksowac na jasna, puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na zmiane z puree ze szpinaku dodawac, ciagle miskujac, do masy. Na koniec wlac rozpuszczona czekolade, wymieszac.

Przelac mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min. Na 10 min. przed koncem pieczenia sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie juz upieklo (jesli ciasto bedzie sie kleilo do patyczka, piec kolejne 5-10 min.)

Upieczona babke wyjac z piekarnika, zostawic przez 10 min. w formie. Po tym czasie wyjac babke z formy i zostawic na kuchennej kratce aby calkowicie wystygla.

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier. Zimna babke polac lukrem, udekorowac kwiatami. Odstawic aby lukier zastygl.






3 komentarze:

  1. O jej! Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ciężko uwierzyć, że to, co widzę jest prawdą - wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog! A to ciasto skradło moje serce *.*
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń