czwartek, 15 marca 2018

Babka marmurkowa z makiem.



Dzis kolejna babka na blogu :) Babka marmurkowa z makiem, do ktorej przygotowania nie trzeba nawet wyjmowac miksera. Wszystkie skladniki przekladamy po prostu do miski z pokrywka, zamykamy miske i potrzasamy nia przez ok. 20-30 sekund. Pozniej wystarczy tylko przemieszac ciasto lekko szpatulka, przelozyc do formy i upiec. Sama bylam ciekawa czy taka babka wyjdzie ale jak sie okazalo wyszla pyszna, nie bylo w niej zakalca (to jedna z tych bardziej "suchych" babek). Jedynym mankamentem byla zbyt duza forma, ktorej uzylam (w przepisie podana byla forma o srednicy 22 cm) i babka wyrosla tylko do polowy formy (babka na zdjeciach wydaje sie byc duza, jednak w rzeczywistosci jest dosyc mala:) Polecam upiec babke w mniejszej formie, zmiane uwzglednilam w przepisie. Goraco polecam :)



Babka marmurkowa z makiem
*inspiracja: Dr. Oetker "Kuchen von A-Z"

Skladniki na forme o srednicy 18 cm:
150 g masla
250 g maki pszennej
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
2 lyzki cukru z prawdziwa wanilia
3 jajka (M)
125 suchego maku
cukier puder (do posypania)

Forme do babki o srednicy 18 cm wysmarowac maslem i wysypac maka. Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C.

Maslo przelozyc do rondelka, stopic i wystudzic. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac do miski, ktora posiada pokrywke. Nastepnie dodac cukier i cukier waniliowy, wymieszac. Wlac stopione maslo, wbic jajka, przykryc miske pokrywka i potrzasac nia energicznie przez 15-30 sekund az skladniki ciasta sie polacza.

Zdjac pokrywke z miski, za pomoca szpatulki zgarnac ze scian miski ew. sucha make, jeszcze raz dokladnie wszystko wymieszac. Podzielic ciasto na dwie czesci. Do jednej czesci dodac suchy mak, wymieszac. Nakladac za pomoca lyzki na przemian porcje ciasta bez maku i z makiem (ciasto jest dosyc geste) tworzac marmurkowy wzor.

Wyrownac powierzchnie ciasta i wstawic forme do nagrzanego piekanrika. Piec przez 45-50 min. Upieczone ciasto wyjac z piakrnika, zostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac z formy i zostawic do wystygniecia na kuchennej kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem (mozna tez udekorowac babke cytrynowym lukrem).





4 komentarze:

  1. już marzę o świętach :) wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie wygląda. Poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja już dawno babki nie jadłam Agnieszko. chyba rok temu na Wielkanoc. Twoja wygląda cudownie. Wyrośnieta, idealna

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnietaka babka chodziła mi teraz po głowie, mmmm...

    OdpowiedzUsuń