poniedziałek, 19 marca 2018

Ciasto marchewkowe z migdalami.


Dzis mam dla Was znow cos slodkiego - ciasto marchewkowe z migdalami. Wilgotne, delikatne, puszyste, po prostu pyszne. W sam raz dla zajaczka wielkanocnego ;) Jesli tylko podwoicie ilosc skladnikow otrzymacie duza blache ciasta (taka z wyposazenia piekarnika), w sam raz dla duzego grona gosci. Goraco polecam :)



Ciasto marchewkowe z migdalami

Skladniki na 12 kawalkow:
250 g marchewki
sok z 1 cytryny
125 g masla
125 g cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka (M)
150 g maki pszennej
7 g proszku do pieczenia
100 g mielonych migdalow (bez skorki)
50 g posiekanych migdalow
marcepanowe marchewki do dekoracji

Lukier:
175 g cukru pudru
3-4 lyzki soku z cytryny

Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Forme o srednicy 20x20 cm wysmarowac maslem i posypac maka.

Maslo i jajka wyjac na ok. 1 godz. przed pieczeniem aby sie ogrzaly. Marchewke obrac, umyc, zetrzec na tarce o drobnych oczkach, wlac 1 lyzke soku z cytryny, wymieszac.

Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, cukier waniliowy i szczypte soli, zmiksowac na gladka, jasna mase. Ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku (kazde jajko miksowac 30 sek.).

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac, dodac do masy, zmiksowac. Wsypac mielone i posiekane migdaly, wymieszac. Na koniec dodac starta marchewke, wymieszac.

Przelozyc ciasto do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika, piec przez 30-35 min. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, zostawic na kuchennej kratce do wystygniecia (w formie).

Przygotowac lukier: cukier puder wymieszac z sokiem z cytryny na gladka mase. Posmarowac zimne ciasto, odstawic aby lukier zastygl. Przed podaniem pokroic ciasto na kwadraty i udekorowac marchewkami z marcepanu.











6 komentarzy:

  1. jak pięknie ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę być zajączkiem, który dostanie to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wymiary miała ta forma do pieczenia?? Na pewno nie 42 cm na 29 cm. Upiekłam z połowy składników i nie było co wyłożyć do szerokiej keksówki 12,5 cm x 25 cm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Cie bardzo...w przepisie wkradl sie blad... Rozmiary foremki to 20x20 cm. We wstepnie pisalam, ze jesli podwoimy ilosc skladnikow to wtedy bedzie to ciasto na duza forme 42x20 cm.

      Usuń
    2. Juz poprawiam przepis :)

      Usuń