środa, 28 marca 2018

Salatka jajeczna z ogorkiem konserwowym i rzezucha.


Dzis typowo wielkanocne danie czyli salatka jajeczna. Z dodatkiem ogorkow konserwowych, szczypiorku i rzezuchy. Polana smietanowo-musztardowym dressingiem. Ta salatka jest szybka i latwa w przygotowaniu. No i oczywiscie bardzo smaczna :) Goraco polecam.



Salatka jajeczna z ogorkiem konserwowym i rzezucha

Skladniki na 4 porcje:
6 jajek
80 g ogorkow konserwowych
1 peczek szczypiorku
1 pudeleczko rzezuchy

Dressing:
80 g majonezu
50 g jogurtu naturalnego (3,5% tluszczu)
1 lyzeczka musztardy
1 lyzeczka musztardy z calymi ziarenkami gorczycy
4-6 lyzek mleka
2-3 lyzki zalewy z ogorkow (ze sloika)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
szczypta cukru

Jajka ugotowac na twardo, obrac, pokroic na cwiartki a pozniej na mniejsze kawalki. Ogorki pokroic w plasterki. Szczypiorek oplukac, osuszyc, posiekac. Rzezuche sciac.

Przygotowac dressing: majonez wymieszac z jogurtem, mlekiem, obydwoma rodzajami musztardy i zalewa z ogorkow. Doprawic do smaku sola, pieprzem i szczypta cukru, wymieszac.

Pokrojone jajka wylozyc na pomisek, dodac ogorki konserwowe, polac dressingiem, wymieszac. Posypac salatke posiekanym szczypiorkiem i rzezucha.





5 komentarzy:

  1. podoba mi się bo można wszystko przygotować na świeżo w niedzielę wielkanocną:) buziaki Agnieszko

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie i wiosennie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Małpuję pomysł na śniadanie wielkanocne :)

    OdpowiedzUsuń