Piersi drobiowe z pomidorkami w bazyliowym sosie.


W przerwie pomiedzy kolejnymi swiatecznymi slodkosciami podrzucam Wam przepis na pyszny i szybki obiad :) Piersi drobiowe w kremowym, bazyliowym sosie z dodatkiem kolorowych pomidorkow koktajlowych. Mieso przed duszeniem zawijamy w plasterek szynki parmenskiej (lub boczku), dzieki czemu jest soczyste a szynka dodatkowo podnosi walory smakowe sosu. Do przygotowania sosu uzywamy tu twarozku z dodatkiem bazylii (dobrze tez sprawdzi sie twarozek z dodatkiem ziol). Szybko, latwo i przyjemnie :) Goraco polecam.



Piersi drobiowe z pomidorkami w bazyliowym sosie

Skladniki na 4 porcje:
1 cebula
1 zabek czosnku
4 piersi z kurczaka (po ok. 150 g kazda)
4 plasterki szynki parmenskiej (lub wedzonego boczku)
2 lyzki oliwy
400 g twarozku z bazylia (lub ziolami, np. Almette)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
250 g kolorowych pomidorkow koktajlowych
4 galazki bazylii

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Piersi drobiowe umyc, osuszyc. Kazdy filet owinac plasterkiem szynki parmenskiej (lub boczku). Na duzej patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc kurczaka na duzym ogniu przez kilka minut. Zdjac z patelni, odlozyc na bok.

Na tluszczu pozostalym ze smazenia kurczaka podsmazyc posiekany czosnek i cebule. Wlac 250 ml wody, dodac twarozek. Doprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem. Wlozyc podsmazone piersi z kurczaka, przykryc patelnie pokrywka i dusic przez 10-20 min.

Pomidoki koktajlowe umyc, osuszyc, ew. przekroic na pol. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Dodac pomidorki do sosu, gotowac kolejne 2-3 min. Ponownie doprawic do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodac bazylie. Danie podawac z puree ziemniaczanym lub chrupiaca bagietka.




Komentarze

Bardzo fajny myk z daniem twarożku ziołowego do sosu :-)
Zuza pisze…
aż zgłodniałam :) pycha!