poniedziałek, 5 marca 2018

Babka z wisniami i czekolada.



Nareszcie wiosna... Az chce sie zyc! :) Wczoraj bylismy na dlugim spacerze posrod pol, ptaki znow przepieknie spiewaly i bylo tak cieplo, ze szaliki i czapki poszly w kat :) Kiedy mysle o wiosnie, myle tez o Swietach Wielkanocnych, ktore zblizaja sie wielkimi krokami. A jak Wielkanoc to oczywiscie musi tez byc babka :) Postanowilam w tym roku przetestowac nowe przepisy i upieklam na niedziele babke do kawy. Z dodatkiem wisni z kompotu i gorzkiej czekolady. Idealnie slodka, nie za sucha, po prostu pyszna :) Goraco polecam.



Babka z wisniami i czekolada

Skladniki na babke o srednicy 22-24 cm:
375 g maki pszennej
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
225 g masla
200 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
szczypta soli
1 lyzeczka skorki startej z cytryny (bio)
5 jajek (M)
150 g startej czekolady
1 sloik wisni w kompocie (360 g po odsaczeniu)
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do babki o srednicy 22-24cm wysmarowac malsem i wysypac maka.

Winnie przelozyc na sitko, dokladnie osaczyc. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia.

Maslo przelozyc do misy miksera, zmiksowac na wysokich obrotach na kremowo. Ciagle ucierajac dodawac cukier, cukier waniliowy, sol i skorke z cytryny. Miksowac tak dlugo az powstanie kremowa masa.

Ciagle misujac dodawac po jednym jajku (kazde jajko wmiksowac przez pol minuty). Na koniec dodawac porcjami make z proszkiem do pieczenia, krotko zmiksowac.

Podzielic mase na trzy rowne czesci. Jedna czesc masy przelozyc do przygotowanej formy. Wisnie przelozyc na papierowy recznik, dokladnie osuszyc a nastepnie obtoczyc je lekko w mace. Do drugiej porcji masy dodac wisnie, delikatnie wymieszac, przelozyc do formy.

Do trzeciej czesci masy dodac tarta czekolade, wymieszac, wylozyc na mase z wisniami. Wyrownac powierzchnie ciasta, wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min.

Po upieczeniu zostawic ciasto przez 10 min. w formie a nastepnie wyjac z formy i zostawic do wystygniecia na kuchennej kratce. Przed podaniem posypac babke cukrem pudrem.

















2 komentarze:

  1. jakie śliczne zdjęcia :)
    bardzo elegancka babka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, a że niedługo wielkanoc to na pewno przyda się taki przepis. Wielkie dzięki!

    OdpowiedzUsuń