poniedziałek, 12 marca 2018

Salatka z kuskusu z burakami, slodkimi ziemniakami i feta.



Dzien dobry :) Zanim na blogu pojawia sie kolejne wielkancone przepisy, chcialam podzilic sie z Wami przepisem na pyszna salatke. Salatke z kaszy kuskus z dodatkiem czerwonych burakow, pieczonych slodkich ziemniakow i sera feta. Z duza iloscia swiezej natki pietruszki i posiekanego szczypiorku. Taki zimowo-wiosenny misz masz :) Przepis z ksiazki Donny Hay. Goraco polecam.



Salatka z kuskusu z burakami, slodkimi ziemniakami i feta
*inspiracja: Donna Hay "Salate" (z moimi malymi zmnianami)

Skladniki na 4 porcje:
300 g slodkich ziemniakow
3 lyzki oliwy
850 g ugotowanych (lub upieczonych) czerwonych burakow
250 g kaszy kuskus
150 g sera feta
1 peczek szczypiorku
1 peczek natki pietruszki
1/2 peczka bazylii
1 lyzeczka soku z cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Slodkie ziemniaki obrac, umyc, pokroic w nieduza kostke. Do miski wlac 1 lyzke oliwy, dodac sol morska i swiezo mielony pieprz, wrzucic pokrojone ziemniaki i dokladnie przemieszac aby ziemniaki cale pokryly sie oliwa. Przelozyc ziemniaki na przygotowana blache i piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min. az beda miekkie. Wyjac z piekarnika, wystudzic.

Szczypiorek i natke oplukac, osuszyc, drobno posiekac. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Ser feta osaczyc, pokroic w kostke. Czerwone buraki rowniez pokroic w kostke.

Kuskus wsypac do miski, zalac 250 ml wrzacej wody. Przykryc miske pokrywka lub talerzem i odstawic na 5 min. aby kuskus wchlonal wode. Nastepnie przemieszac kuskus za pomoca widelca, przelozyc do duzej miski i ostawic na chwile aby wystygl.

Nastepnie dodac do kuskusu pokrojone buraki, slodkie ziemniaki, ser feta, natke i szczypiorek. Wlac pozostala oliwe i sok z cytryny, oproszyc calosc sola i pierzem, wymieszac. Przed podaniem udekorowac listkami bazylii.




3 komentarze: