Piate urodziny bloga. Deser tiramisu z rabarbarem i pistacjami.


Znow zapomnialam o urodzinach mojego bloga... Dokladnie w niedziele minelo piec lat (!) jak jestem tu z Wami. Duzo sie od tego czasu zmienilo, wiele sie nauczylam. Nie zmienilo sie jednak jedno: moja ochota do blogowania :) To byl wspanialy czas ale wiem, ze najlepsze jeszcze przede mna. Wciaz nie mam dosyc blogowania wiec na pewno znajdziecie tu jeszcze niejedno pyszne danie. Dziekuje Wam, ze jestescie ze mna, odwiedzacie mojego bloga, komentujecie i korzystacie z przepisow tu zamieszczonych.

A teraz zapraszam Was na pyszny, wiosenny deser "a la tiramisu". Trwa wlasnie sezon na rabarbar wiec postanowilam, ze na urodziny bloga zaserwuje ciasto lub deser z rabarbarem wlasnie. Niestety nie udalo mi sie znalezc czerwonej odmiany rabarbaru wiec dla poprawienia koloru dodalam mrozone maliny. Deser nie zawiera alkoholu i kawy wiec moga go tez jesc dzieci (biszkopty sa nasaczone sokiem pomaranczowym). Kremowa serowa masa swietnie komponuje sie z kwaskowatym musem rabarbarowo-malinowym. Calosc uwienczona jest chrupiacymi pistacjami. Pycha! Goraco polecam :)

Przy okazji polecam tez przepyszny torcik rabrarbarowy ze snieznym musem (klik). Mozna sie od niego uzaleznic :)


Deser tiramisu z rabarbarem i pistacjami
*inspiracja: "Lecker" 4 (2014)

Skladniki na 6-8 porcji:
300 g rabarbaru (dalam 200 g rabarbaru i 100 g malin)
50 g + 125 g cukru (lub mniej wg uznania)
9-12 podluznych biszkoptow do tiramisu
sok z 2 pomaranczy (ok. 120 ml)*
500 g serka mascapone
500 g chudego kremowego sera (dalam quark)
1 op. cukru waniliowego
2 lyzki posiekanych niesolonych pistacji

Rabarbar oczyscic, ew. obrac (ja nie obieralam), pokroic na male kawalki. W rondelku skarmelizowac 50 g cukru, wrzucic polowe rabarbaru, dusci przez ok. 5 min. Nastepnie dodac reszte rabarbaru (i ew. maliny), dusic jeszcze 1 min. Przelozyc mus do miseczki, odstawic aby wystygl.

Spod prostokatnej formy (o wymiarach np. 18x24x5cm) wylozyc ciasno biszkoptami. Nasaczyc biszkopty sokiem z pomaranczy.

Przygotowac krem: mascarpone wymieszac (najlepiej za pomoca miksera) z serkiem, cukrem (125 g) i cukrem waniliowym na kremowa mase. Wylozyc mase na biszkopty. Na wierzchu rozlozyc mus rabarbarowy.

Wstawic deser na co najmniej 2 godz. do lodowki (najlepiej na cala noc). Przed podaniem posypac posiekanymi pistacjami.


* w wersji dla doroslych mysle, ze swietnie sprawdzilby sie tu dodatek likieru pomaranczowego Cointreau

Komentarze

Kamila pisze…
Bajeczny deser! Najlepszego dla Ciebie i bloga! Dużo inspiracji :) Pozdrawiam
Pięć lat? Ależ ten czas szybko mija... Wydawało mi się, że jesteś tylko rok ode mnie "strasza" ;-) Wszytskiego dobrego i jeszcze wielu takich pięciolatek! P.S. Ja też przygotowałam owocowe tiramisu, będzie na blogu w przyszłym tygodniu, więc teraz biorę porcję tego :-)
Andźka pisze…
Gratulacje- 5 lat do imponujący wynik! A deser wszamałabym bez zająknięcia!
Unknown pisze…
wygląda bardzo smacznie:) chętnie bym spróbowała:D
Wiewióra pisze…
100 LAT!!! dla Ciebie i bloga! piękny i inspirujący blog stworzyłam :)
no i tiramisu cudne :)
Łucja pisze…
Gratuluję takiej pięknej rocznicy! Pięć lat to bardzo dużo! Zachwyciła mnie Twoja wersja tiramisu !
Olimpia Davies pisze…
Najlepsze życzenia Majeczko dla Ciebie i bloga:-). Takim deserem mogłabym obchodzić każde urodziny:-)
Karmel-itka pisze…
pomysł genialny!
ślę CI wirtualnego całusa i najpiękniejsze życzenia!
Majeczko,
pięć lat to kawałek czasu.... Efektywnego i efektownie czasu w kuchni, wielu ciekawych inspiracji i radości z blogowania!
p.s.właśnie zaczęłam liczyć u siebie... niebawem też będzie 5:)
ugotujmyto.pl pisze…
Woow! 5 lat to juz prawie blogowa pełnoletność ;)! Mój blog to jeszcze dziecię;) Życzę Ci Majko jeszcze wielu wspaniałych lat blogowania i z radością porywam przepis na to rabarbarowe cudeńko :)! Pozdrawiam!!!
skoraq cooks pisze…
Najważniejsze, że blogowanie ciągle Cię cieszy :-) Z okazji okrągłej rocznicy życzę Ci zapału, pomysłów i czasu do stu lat tak pięknego i pysznego blogowania no a tiramisu oczywiście się częstuję, a jakże :-) Pozdrawiam cieplutko!
Majana pisze…
Ojej, ależ cudownie wygląda! Piękne kolory, zachwycające zdjęcia, smakowite. :)
Wszystkiego co najlepsze Kochana Majeczko, piękna rocznica, gratuluję !:)
wedelka pisze…
Bajkowy deser. Coś pięknego :) Najlepsze życzenia z okazji rocznicy blogowania :)
Agnieszko gratulacje. A deser rewelacja. Nie wpadłam na taki dodatek do tiramisu. Super.
Kasia pisze…
fajna odmiana tradycyjnego tiramisu :) ciekawi mnie bardzo połączenie z rabarbarem i kwaskowaty smak.
i samych przyjemności w urodziny!
pozdrawiam :)
pieczarka mySia pisze…
Wszystkiego naj dla Ciebie i Twojego pięknego bloga :)
a deser pierwsza klasa :)
Buziaki ;*
majka pisze…
Dziekuje Wam serdecznie za wszystkie mile slowa :)

Usciski :))
Kalinka pisze…
Wygląda to wszystko ślicznie i mam na to ochotę
ugotujmyto.pl pisze…
Zrobiłam i jest wspaniałe! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
ANIA pisze…
Maju właśnie nadrabiam zaległości, zaglądam do Ciebie i widzę że przegapiłam urodzinki :) Wszystkiego dobrego, wielu inspiracji i wiele sił do blogowania :) Ściskam :)