czwartek, 29 maja 2014

Sernik tiramisu na zimno.



Bardzo lubie tiramisu. Wrecz uwielbiam :) We wszystkich mozliwych wersjach. Na blogu znajdziecie juz kilka przepisow. Dzis zapraszam Was na pyszny sernik bez pieczenia, o smaku tiramisu. Z kremowa masa serowa, ulozona na wilgotnych, nasaczonych kawa biszkoptach. Nie za slodki, idealny. Calosc posypana gruba warstwa kakao. Robilam ten sernik juz dwa razy: za pierwszym razem z serkiem Philadelphia (dla nas okazal sie jednak zbyt slony), za drugim razem z serem ricotta i w takiej wersji okazal sie byc idealny. Goraco polecam :)



Sernik tiramisu na zimno
czasopismo: "Meine Familie und ich. Die besten Käsekuchen" 3 (2011)

Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Spod:
150 g podluznych biszkoptow
ok. 300 ml mocnej zimnej kawy

Krem:
6 listkow zelatyny
4 lyzki likieru migdalowego amaretto
500 g kremowego serka Philadelphia (ja dalam ricotte)*
250 g sera mascarpone
80 g cukru

Dodatkowo:
3 lyzki kakao
ew. wiorki czekolady do dekoracji

Tortownice wylozyc papierem do pieczenia. Biszkopty moczyc krotko w w kawie i wykladac nimi dno tortownicy.

Przygotowac krem: zelatyne moczyc przez 5 min. w zimnej wodzie, nastepnie odcisnac. W malym rondelku podgrzac lekko likier, rozpuscic w nim zelatyne.

Serek Philadelphia zmiksowac z mascarpone i cukrem. Do rozpuszczonej w likierze zelatyny dodac najpierw 2 lyzki masy serowej, wymieszac. Nastepnie dodac pozostala mase, dokladnie wymieszac. Wylozyc mase na spod z biszkoptow. Wstawic sernik do lodowki i schladzac co najmniej 3 godz.

Przed podaniem posypac sernik kakao i ew. udekorowac wiorkami czekoladowymi.

* jesli nie lubicie slonego posmaku serka Philadelphia mozecie go zastapic serem mascarpone, ricotta lub trzykrotnie mielonym twarogiem

11 komentarzy:

  1. Smakowicie, muszę zanotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny! ja też uwielbiam tiramisu. niestety u mnie w domu tylko ja, więc jak robię, to zawsze jem sama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko :) Też przepadam za tiramisu - w każdej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności!!! na upał dla kawosza mego idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. aż slinka cieknie!
    Bajeczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały ! Uwielbiam tiramisu, w każdej postaci. Sernik jest genialny, ja robię pieczony, ale na zimno może też spróbuję?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga on jest obłędny. Uwielbiam tiramisu, kocham serniki. Po prostu muszę go zrobić. Wiesz jak zamienić listki na żelatynę w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem tyle -jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany! Normalnie popatrzyłam na foty i ślinotoku dostałam, a ja jeszcze przed śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń