czwartek, 15 maja 2014

Buleczki rabarbarowo-waniliowe z marcepanem.


Pyszne i miekkie drozdzowe buleczki z rabarbarem, wanilia i marcepanem. Nadzienie do buleczek jest po prostu rewelacyjne! Wszystkie smaki swietnie tu ze soba wspolgaraja. Buleczki same w sobie (bez nadzienia) nie sa slodkie, slodyczy nadaje im mus rabarbarowo-waniliowy i cukier, w ktorym obtaczamy je po upieczeniu. Wierzch buleczek jest pysznie chrupiacy. Ciekawostka jest tu sposob przygotowania drozdzowego ciasta: wszystkie skladniki, ktorych uzywamy sa zimne. Zagniecionego ciasta nie odstawiamy do wyrosniecia. Formujemy od razu bulki, ktore nastepnie odstawiamy do napuszenia na 1,5 godz. Mimo to buleczki ladnie rosna a po upieczeniu sa mieciutkie i maja fajna strukture ciasta. Jesli chcemy czesc buleczek mozna zamrozic od razu po upieczeniu (kiedy oczywiscie wystygna) a pozniej, juz rozmrozone, posmarowac woda i obtoczyc w cukrze. Goraco polecam na wiosenne party lub piknik :)


Buleczki rabarbarowo-waniliowe z marcepanem
Lisa Lemke "Sommerküche" (z moimi duzymi zmianami)

Skladniki na 10-15 buleczek:
Ciasto drozdzowe:
380 g maki pszennej
87 g masla
25 g swiezych drozdzy
125 ml zimnego mleka (3,5% tluszczu)
1 jajko
35 ml jasnego syropu cukrowego (dalam syrop klonowy)
1/4 lyzeczki soli

Nadzienie:
200 g rabarbaru*
100 g cukru
100 g masy marcepanowej, startej na tarce
25 g miekkiego masla
cukier do posypania buleczek

Laske wanilii przeciac wzdluz na pol, za pomoca noza wyskrobac ziarenka, przelozyc do garnka (ziarenka i laske wanilii). Rabarbar oczycic, umyc, pokroic w mala kostke, dodac do wanilii. Zagotowac, gotowac mieszajac na malym ogniu. Kiedy rabarbar bedzie miekki i pusci troche soku, wsypac cukier. Wymieszac i gotowac na malym ogniu, bez przykrycia, kolejne 15 min.

Zdjac garnek z ognia, wystudzic rabarbar. Wyjac laske wanilii, dodac starty na tarce marcepan i miekkie maslo, dobrze wymieszac. Odstawic na bok.

Przygotowac ciasto drozdzowe: do misy miksera wkruszyc drozdze, zalac je zimnym mlekiem i wymieszac aby drozdze sie rozpuscily. Nastepnie dodac jajo, syrop i sol, wymieszac. Make wysypac na stolnice, dodac zimne maslo, posiekac calosc az powstanie kruszonka. Przelozyc do mieszanki mleka i drozdzy, zagniesc gladkie ciasto (ja zagniatalam mikserem przez 8 min.).

Gotowe ciasto przelozyc na stolnice lekko posypana maka i uformowac gruby walek. Za pomoca noza odcinac kawalki ciasta. Kazdy kawalek rozplaszczyc, na srodek polozyc lyzke musu rabarbarowego, zalepic i uformowac buleczke. Gotowe buleczki ukladac na duzej blasze, laczeniem ku dolowi, w papilotkach na muffinki. Przykryc czysta sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 1,5 godz. az buleczki podwoja objetosc.*

Piekarnik nagrzac do temp. 225°C. Wstawic wyrosniete buleczki i piec 8-10 in. do zrumienienia. Wyjac, wylozyc na kuchenna kratke aby przestygly. Jeszcze cieple posmarowac woda i obtoczyc w cukrze.


* ja dalam do koloru jeszcze kilka mrozonych malin
** z racji tego, ze ostatnio bylo dosyc zimno moje buleczki wyrastaly przez 1 godz. w temp. pokojowej a nastepnie wstawilam je do piekarnika nastawionego na 50°C gdzie rosly kolejne 30 min.







14 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposób na drożdżowe ciasto i kuszace bułeczki, ale... ja chyba bedę musiała zamknąć sobie dostęp do blogów na sezon rbarbarowy, bo wszyscy naokoło kuszą, a ja nie mam do rabarbaru dostępu, buuu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Ty biedna... :( Co za niesprawiedliwosc... Ale u Ciebie za to inne pysznoci, ktorych u nas niet :)

      Usciski.

      Usuń
  2. Moi rodzice a zwłaszcza tato uwielbiają wypieki drożdżowe. Takiej wersji drożdżowego jeszcze nie znam więc z przyjemnością wypróbuję:-) zwłaszcza teraz gdy goszczę u rodziców:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie bardzo Olimpio. Mam nadzieje, ze buleczki beda Wam smakowaly :)

      Pozdrowienia dla rodzicow :)

      Usuń
  3. Właśnie taka bułeczka przydałaby mi się teraz do kawki:)
    Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo, czestuj sie :) A przepis rzeczywiscie ciekawy...nie wiedzialam, czy wyjdzie ale wszytsko bylo ok :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Kochana!
    Wspaniałe te babeczki :) aż slinka leci na sam widok.
    Bardzo lubię wypieki z rabarbarem dlatego porywam buleczke do kawy ;*

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekie wielkie Mysiu. Porywaj nawet dwie :)

      Usciski.

      Usuń
  5. Majko,
    patrzę na te bułeczki jak zaczarowana!
    Doskonałe.
    A u mnie też rabarbar...

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... z pewnością bym się skusiła !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe są te bułeczki. Tak bardzo chciałabym się teraz znaleźć w ich pobliżu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne bułeczki i piękne zdjęcia Majeczko.
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Marcepan stanowi tam super dodatek co podkreśla smak, bardzo dobra kompozycja.

    OdpowiedzUsuń