poniedziałek, 19 maja 2014

Pie z kurczakiem, porem i estragonem.


Pyszny pie, doskonaly na weekendowy obiad. Z miesem drobiowym, porem, pieczarkami i marchewka. W gestym sosie smietanowym z dodatkiem ziol: natki pietruszki, szczypiorku i estragonu, ktory ma lekko anyzowy posmak. Calosc zapieczona pod ciastem francuskim. Do jego przygotowania mozna uzyc miesa drobiowego z rosolu lub, tak jak ja, gotowanej (lub smazonej) piersi kurczaka. Szybko sie go przygotowuje i atrakcyjnie wyglada na stole. Ja podalam go z dodatkiem ryzu basmati. Wszystko (tzn. mieso i sos) mozecie przygotowac wczesniej a pozniej tylko lekko podgrzac, wymieszac, przelozyc do formy i zapiec w piekarniku. Polecam :)


Pie z kurczakiem, porem i estragonem
Ellen Parnavelas, Ryland Peters "Winterwohlfühlküche"

Skladniki na 4 porcje:
1 lyzka oliwy
1 lyzka masla
1 cebula, obrana i posiekana
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
2 pory, oczyszczone i pokrojone w krazki
1 chlust bialego wytrawnego wina
60 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na cwiartki
75 g mrozonego zielonego groszku
500 g miesa z gotowanego kurczaka (dalam piersi)
375 g ciasta francuskiego
1 jajko, rozmacone (do posmarowania)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Sos:
50 g masla
4 lyzki maki pszennej
500 ml goracego bulionu drobiowego (dalam warzywny)
100 g smietany kremowki
kilka galazek estragonu, listki oderwane od galazek i drobno posiekane
1 peczek szczypiorku, posiekany
1 peczek natki pietruszki, posiekany

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C.

Na glebokiej patelni rozgrzac maslo i oliwe. Wrzucic marchewke i pora, smazyc mieszajac przez 5-8 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, dodac grzyby, wlac wino i dusic kolejne 3-5 min. Jesli trzeba dodac oliwy lub masla. Nastepnie dodac mieso z kurczaka i zielony groszek, wymieszac, odstawic na bok.

Przygotowac sos: w rondelku, na malym ogniu, stopic maslo, wsypac make i zasmazyc przez 1 min. ciagle mieszajac. Nastepnie, ciagle mieszajac, wlewac stopniowo goracy bulion i smietane, zagotowac i gotowac az sos zgestnieje. Dobrze przyprawic do smaku sola i pieprzem, dodac posiekany estragon, szczypiorek i natke, wymieszac. Przelac sos do kurczaka, wymieszac, przelozyc wszystko do naczynia do zapiekania (30x20 cm).

Ciasto francuskie wyjac z lodowki na 20 min. przed uzyciem. Rozwalkowac je na lekko omaczonym blacie na odpowiednia wielkosc, przykryc nim nadzienie. Brzegi ciasta dobrze docisnac do formy. Z pozostalego ciasta wyciac wzory wg uzniania i udekorowac nimi wierzch zapiekanki. Posrodku ciasta zrobic naciecie na krzyz aby para mogla swobodnie wydstawac sie podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarowac rozmaconym jajkiem.

Wstawic pie do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia ciasta przez 30-40 min. Podawac natychmiast po przygotowaniu.

Rada: w wersji wegetarianskiej mozna pominac kurczaka i bulion drobiowy i zastapic je ok. 300 g marchewki, pora i grzybow. Mozna tez wykorzystac inne warzywa, np. pasternak, brokuly, kalafior, cukienie, zielona fasolke czy szparagi.

13 komentarzy:

  1. Bardzo, ale to bardzo lubię takie obiady, skusiłabym się nawet teraz, choć u nas ciepło. Dla tych, których wiosenna pogoda nei rozpieszcza - idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie!
    Pięknego poniedziałku Majko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam kiedyś podobną zapiekankę, góra była tylko z pure ziemniaczanego. Mi bardzo połączenie kurczaka/porów/śmietany/estragonu smakowało, ale reszcie rodziny nie bardzo, stwierdzili, że to zielone wszystko popsuło. Mało przygodowe podniebienia moi mają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobny, tylko zazwyczaj zapiekam w małych kokilkach, by każdy otrzymał swoją porcję. Cudowne masz to duże naczynko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności Majeczko, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny ten paj. Taki złoto - rumiany. Pożądam go :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i kto tu mówi o super pomysłach? Takie danie marzy mi się od kilku lat, ale jeszcze go nie robiłam. Dlaczego? No dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie kurczaka i pora... a zapiekanka wygląda baaardzo apetycznie :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny, uwielbiam paje w wersji na słono ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Obiad apetyczny jak widać na fotach, że nie wspomnę o składnikach, super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda bardzo apetycznie :)
    wpraszam się na obiad!

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ apetyczny obiadek. Chętnie bym taki zjadła! Mniam,mniam :)
    Pozdrowionka Kochana :)

    OdpowiedzUsuń