poniedziałek, 18 listopada 2013

Puszyste gofry Cynthii Barcomi.


Pyszne, z wierzchu chrupiace a w srodku mieciutkie i puszyste gofry z przepisu Cynthii Barcomi. Cynthia Barcomi, zanim odkryla w sobie pasje pieczenia studiowala filozofie i teatrologie w Nowym Yorku a pozniej pracowala jako tancerka. Po przyjezdzie do Niemiec otworzyla w Berlinie swoja kawiarnie, o ktorej mozecie poczytac u Liski (klik). Sama o sobie mowi, ze "urodzila sie po to aby piec i gotowac":) Wydala trzy ksiazki. Znajdziecie w nich nie tylko klasyczne amerykańskie potrawy z jej dzieciństwa ale rowniez dania inspirowane kuchnia niemiecka, czy takie, w korych odnalezc mozna jej żydowskie i włoskie korzenie. Wracajac do gofrow... Gofry nie sa zbyt slodkie dlatego dobrze smakuja posypane cukrem pudrem czy np. z dodatkiem bitej smietany. Ja za pierwszym razem podalam je z Rote Grütze czyli kisielem z czerwonych owocow jagodowych z cynamonem (przepis znajdziecie tu: klik). Idealne na jesienny czas. Goraco polecam :)

Niestety znow musialam zmienic szablon bloga... Poprzedni nie chcial w ogole ze mna wspolpracowac :) Wielka szkoda, bo juz sie do niego przyzwyczailam... Dziekuje Wam jeszcze raz za wszystkie informacje dotyczace funkcjonowania bloga. I ciesze sie, ze mimo trudnosci wciaz do mnie zagladaliscie. Na koniec mam jeszcze pytanie: moze znacie jakas osobe, ktora robi ciekawe szablony na bloga? Bede wdzieczna za wszystkie informacje :)


Puszyste gofry
Cynthia Barcomi "Cynthia Barcomi's Backbuch"

Skladniki na ok. 8 gofrow:
Suche skladniki:
280 g maki pszennej
3 lyzeczki proszku do pieczenia
45 g cukru
1/2 lyzeczki soli

Mokre skladniki:
3 jajka, oddzielnie zoltka i bialka
60 g masla, rozpuszczonego
200 ml mleka

Mleko wlac do miski, wymieszac z rozpuszczonym maslem i zoltkami. W drugiej misce wymieszac przesiana make z proszkiem do pieczenia i cukrem. Polaczyc skladniki obydwu misek, krotko wymieszac.

Bialka ubic na sztywna piane. Dodac do ciasta 1/3 piany, delikatnie wymieszac lyzka, nastepnie dodac pozostala piane i znow delikatnie wymieszac*.

Rozgrzac gofrownice. Nakladac po jednej czubatej lyzce masy i smazyc gofry przez 3 min. (do momentu az z gofrownicy przestanie wydobywac sie para)**. Podawac na cieplo, posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.


*ciasta nie nalezy zbyt dlugo mieszac, poniewaz po upieczeniu gofry nie beda puszyste
**gofry pieklam dwa razy: za pierwszym razem robilam je w gofrownicy na gofry w ksztalcie serduszek. Gofry wyszly dobre i chrupiace, jednak nie byly zbyt puszyste. Za drugim razem pieklam je w tradycyjnej, kwadratowej gofrownicy - gofry wyszly grube i puszyste a efekty mozecie zobaczyc na zdjeciach :)


35 komentarzy:

  1. Jak dla mnie i na dziś to są najpiękniejsze zdjęcia gofrów jakie widziałam , wiadomo ,ze muszę je zrobić
    p.s dobrze ze zmieniłaś tamten szablon , bo jak wchodziłam do ciebie to mi sie komputer zawieszał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O...przepraszam za utrudnienia :) Gofry zrob koniecznie. A za tak mile slowa serdecznie dziekuje :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Zbieram wszystkie możliwe przepisy na gofry, tak je lubię... Te z pewnością wypróbuję:) P.S. Bardzo ładne, apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa naprawde pyszne i puszyste, polecam bardzo :)

      Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  3. Te gofry aż chce się jeść!

    Co do szablonów - jeśli "hand made" to zwykle gdzieś na dole bloga jest info kto, co i jak. No i zawsze można zapytać osoby, których blogi ci się podobają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czestuj sie :) I dzieki za info :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo.

      Pozdrawiam cieplo :)

      Usuń
  5. Chyba ze 100 lat nie jadłam gofrów. Więc porywam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo, czestuj sie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Ooooo widzę, że Kobieta zmienną jest ;-) Rzeczywiście poprzedni szablon bardzo ładnie eksponował Twoje cudne zdjęcia, ale coś chyba nie chciał współpracować nie tylko z Tobą, ale i z nami, Twoimi czytelnikami. Ja niestety nie pomogę z szablonem, bo mój jest klasyczny, blogerowy i wszystkie zmiany robię sama, ale na pewno ktoś inny Ci pomoże i doradzi jakąś sprytną osóbkę :-) A gofry cudowne. Narobiłaś mi na nie przeogromniastej ochoty :-D Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak to juz jest z tymi kobietami :) A tak prawde mowiac to nie moja zmienna natura tylko zlosliwosc rzeczy martwych :) Cale szczescie, ze juz jest wszystko ok. Gofry polecam. Jesli masz ochote wpadnij na kawe :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Pięknie tu Majeczko u Ciebie:-), ja też nie pomogę bo wszystko robię sama:-) w moim klasycznym szablonie blogera. Też ostatnio zrobiłam porządek u siebie, ale jeszcze trochę pracy przede mną nim bedę zadowolona w 100%.
    Gofry wyglądają rewelacyjnie, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Olimpio :) Na Twoim szablonie tez zauwazylam zmiany...podobaja mi sie. Ja probuje troche sama ale jak dla mnie zbyt malo maja w bloggerze funkcji :)

      Usciski.

      Usuń
  8. O,jak teraz pięknie! Podoba mi się ten szablon i można komentarz bez problemu dodać. :)
    A gofry wyglądają tak smacznie! Chętnie dosiadłabym się do stolika i zjadła taką pyszność.
    Pozdrawiam ciepło.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko :) Ciesze sie, ze Ci sie podoba. Z przyjemnoscia goscilabym Cie przy swoim stole :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. Maju, ale bym takiego teraz zjadła, nawet nie wiesz jak bardzo :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czestuj sie prosze :) Albo wpadnij na kawe :))

      Pozdrowienia cieple.

      Usuń
  10. Nowy szablon fajny, a wiesz, że mam taki sam talerzyk... uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupilam chy dwa na targu staroci :) Bylo ich wiecej ale ja juz powoli nie mam gdzie tego wszystkiego skladowac :)

      Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  11. wyglądają świetnie :) naprawdę muszę kupić gofrownicę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup koniecznie :) Nie ma to jak domowe gofry...

      Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  12. Widać, że są mega chrupiące, a takie właśnie najbardziej lubię :)
    wyglądają super jakby były oprószone śniegiem:)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Mysiu. Sa naprawde chrupiace. A w srodku mieciutkie :) Jak na razie najlepszy przepis, z jakiego skorzystalam :)

      Usciski.

      Usuń
  13. piękne gofry :) dawno nie jadłam i nabrałam ochoty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Sa naprawde pyszne. Polecam :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Chyba w końcu kupię sobie gofrownicę na takie cudeńka...:)! Niestety jeśli chodzi o porady techniczne to jestem bezużyteczna...:( I cieszę się, że strona nie sprawia już niemiłych niespodzianek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No teraz to nie masz wyjscia :) Ja ostatnio kupilam sobie taka gofrownice serduszka i bede piec gofry na potege :) Ja tez sie ciesze, ze ze strona juz wszystko ok. Chociaz z bolem serca musze napisac, ze szkoda mi tamtego szablonu... :(

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. nadal nie dorobiłam sie machiny do gofrów... dasz jednego ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo! A "machine" czasami mozna tanio nabyc. Nie bylo u Was w Lidlu? :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  16. no i z tym szablonem nie mam zupełnie problemów, już się bałam że mój komputer szwankuje :)
    tak sobie myślę, że te gofry to na pewno skuteczny pomysł na walkę z chandrą:) piękne zdjęcia, buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to sie ciesze Reniu :) Co do gofrow masz 100% racje :))

      Dziekuje i sciskam mocno :)

      Usuń
  17. Jak ja bardzo lubię gofry, a Twoje wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń