Sycylijski makaron z kalafiorem.


Jedliscie juz kiedys makaron z kalafiorem? Ja przyznaje, ze jadlam dopiero pierwszy raz :) I musze tez przyznac, ze bardzo mi smakowal. Oprocz kalafiora znajdziecie w tym daniu rowniez slodkie rodzynki i chrupiace orzeszki piniowe. Calosc swietnie skomponowana smakowo. Pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Polecam :)


Sycylijski makaron z kalafiorem
Paul McCartney "Poniedzialki bez mies"

Skladniki na 4 porcje:
szczypta szafranu
1 sredni kalafior, podzielony na male rozyczki
3 lyzki oliwy
1 drobno posiekana cebula
2 zmiazdzone zabki czosnku
szczypta chili
50 g rodzynek
50 g orzeszkow piniowych
2 lyzki pasty z suszonych pomidorow (dalam koncentrat pomidorowy)
1 lisc laurowy
400 g makaronu pelnoziarnistego mafalda corta (dalam makaron fusilli bucati lunghi)
1 lyzka soku z cytryny
2 czubate lyzki posiekanej natki pietruszki
starty parmezan
sol i swiezo mielony pieprz

Zalac szafran dwiema lyzkami wrzacej wody i odstawic na bok.

Obgotowac rozyczki kalafiora (10 min.) w lekko osolonej wodzie, a nastepnie przelozyc je lyzka cedzakowa do miski. Zachowac wode z gotowania.

W duzym rondlu rozgrzac oliwe i zeszklic na niej cebule. Dodac czosnek oraz chili i dusic ok. 1 min. Dodac rodzynki i orzeszki piniowe. Dokladnie podsmazyc, az orzeszki sie zrumienia.

Dodac rozyczki kalafiora, szafran, paste z suszonych pomidorow i lisc laurowy. Dolac 150 ml wody z gotowania kalafiora. Doprawic sola i pieprzem. Dusic 5 min., rozgniatajac rozyczki kalafiora drewniana lyzka, by powstal sos. Jesli sos bedzie za gesty, dolac wody.

W wodzie z gotowania kalafiora ugotowac makaron. Odcedzic, odlewajac uprzednio 1 szkl. wody. Przelozyc makaron do sosu kalafiorowego, dodac sok z cytryny i posiekana natke pietruszki. Wymieszac. Jesli sos jest za gesty, dolac wody z gotowania makaronu.

Podawac ze startym parmezanem.




Komentarze

  1. Nie, takiej kombinacji jeszcze nie jadłam, wygląda dobrze, fajny przepis, mam ochotę ten makaron zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe zestawienie, chętnie bym spróbowała :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Majko ;)

    Kocham się w Twoich makaronach :)
    wygląda pyszniutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny kształt makaronu:P) wszystko wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadlam zapiekanke makaronowa z kalafiorem - byla boska, wiec jestem pewna, ze i twoj makaron jest smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz co, nie wiedziałam, że jest passata z suszonych pomidorów. Chociaż pewnie u nas ciężka ją dostać.

    OdpowiedzUsuń
  7. zaskoczyłaś mnie tymi połączeniami smakowymi ale wygląda cudnie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba nie jadłam z kalafiorami , a tak smacznie wygląda. Piękny makaronik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak Maggie, jadłam pyszny zapiekany, ale co mi szkodzi spróbować takiego? :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystko to co lubię:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie, będę musiał spróbować :-) Fajny blog. Zapraszam do mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis, a jako, że kalafiora bardzo lubię, zapisuję do zrobienia :) Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię makaron i kalafior jako duet :) kiedyś robiłam zapiekankę z boczkiem jeszcze wg Jamiego i była rewelacyjna! ten makaron zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam! pachnie w całym domu :) u mnie niestety z modyfikacjami bo rodzynek zbrakło a orzeszki były za drogie wg Małżona :( tak więc z pestkami słonecznika i mieszanką daktyli i żurawiny zjadłam ze smakiem :)

      Usuń
  14. z kalafiorem makaron jadłam, ale żeby dodawać do tego rodzynki :) ciekawe, ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie nie jadłam i muszę przyznać, że wygląda rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaciekawiłaś mnie tym makaronem i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jadlem we bardzo dobre I dzis tez bendzie na obiad tylko pini mi brakuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz