czwartek, 28 listopada 2013

Korzenne ciasto z musem jablkowym, zurawina i czekolada.


Wspaniale, korzenne ciasto z dodatkiem kakao, suszonej zurawiny, orzechow wloskich, rodzynek, gorzkiej czekolady i... musu jablkowego. Mus jest tu skladnikiem ciasta, nadaje mu miekkosci i puszystosci i nie jest raczej wyczuwalny w smaku. Ciasto smakuje podobnie jak piernik. Pachnie mielonymi gozdzikami i cynamonem. Kto sie skusi? ;) Goraco polecam.


Korzenne ciasto z musem jablkowym, zurawina i czekolada
Cynthia Barcomi "Cynthia Barcomi's Backbuch"

Skladniki na forme o srednicy 26 cm:
Suche skladniki:
185 g maki pszennej
70 g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki soli

Mokre skladniki:
125 g miekkiego masla
200 g cukru
2 jajka, lekko roztrzepane
1 lyzeczka syropu z burakow cukrowych (melasy - dalam miod)

Pozostale skladniki:
250 ml musu jablkowego
110 g orzechow wloskich, posiekanych
75 g suszonej zurawiny lub koryntek
75 g rodzynek
100 g bialej czekolady i/lub 100 g gorzkiej czekolady, obie posiekane

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Tortownice o srednicy 26 cm (z karbowanym wkladem i kominkiem) wysmarowac maslem i lekko wysypac maka.

Wszystkie suche skladniki odmierzyc, przelozyc do miski.

Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, zmiksowac na kremowa mase. Dodac jajka i syrop z burakow cukrowych (lub miod) i miskowac az masa bedzie lekka i puszysta. Dodac mus jablkowy, wymieszac.

Nastepnie dodac suche skladniki, posiekana czekolade, orzechy, rodzynki i zurawine, wymieszac delikatnie za pomoca drewnianej lyzki.

Przelozyc mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo). Wyjac forme z piekarnika, ostawic na 10 min. a nastepnie zdjac obrecz. Wystudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.


Tym przepisem przylaczam sie do trwajacych wlasnie dwoch akcji kulinarnych: Wielkiego Swieta Zurawiny i Korzennego Tygodnia.

Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie







32 komentarze:

  1. jesienią takie ciasta lubię najbardziej! kusi mnogością bakalii i wilgotnością :) wspaniałe! zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam. Jest naprawde pyszne :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Wow!
    Kocham się w takich ciachach!
    Porywam wielki kawał do kawy, którą piję : )

    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porywaj nawet dwa kawaly Mysiu :) Nie krepuj sie :))

      Pozdowienia.

      Usuń
  3. Na taką pogodę jak dzisiaj wprost idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie korzenne ciasta sa idealne na szaro-bure dni :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Jeszcze nie próbowałam, ale już je uwielbiam, wygląda tak apetycznie, a jeszcze to, że jest korzenne - idealne na listopadową brzydką pogodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze juz je uwielbiasz :) Polecam sprobowac.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Na pierwszy rzut oka myślałam, że to korzenne marchwiowe i długo szukałam tej marchewki w składzie ;) - pewnie kolor ma od musu jabłkowego? Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do Korzennego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troche mylace, prawda? Kolor raczej od kakao. A do Twojej akcji zawsze przylaczam sie z wielka przyjemnoscia :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Wyglada super! Ja musu czasem uzywam zamiast tluszczu, swietnie go zastepuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Nie wiedzialam, ze musem mozna zastapic tluszcz...

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. musi być pyszne tyle wspaniałych smaków:D mniam:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne. Szkoda, ze Cie nie moge poczestowac :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Rewelacyjne:-), moje smaki, uwielbiam takie ciaste:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I ja je uwielbiam :) Zapraszam na kawe :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. Pysznie wygląda! Tak domowo, ciepło, aromatycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. Takie korzenne ciasta sa wspaniale.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Co tu dużo gadać, smakować MUSI obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest! :) I smakuje :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. jak co roku kusisz mnie świątecznymi przepisami :) ten mus jabłkowy w tym cieście to świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie sie ciesze Madziu, ze czyms moge Cie kusic :) Ja tez uwazam, ze z tym musem to ciekawy pomysl. Pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim :)

      Usciski.

      Usuń
  12. Fantastycznie Ci się upiekło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kamilo :)

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  13. Wspaniałe ciasto na zimę. Czy mi się wydaje, czy orzechy włoskie w nim zczerniały? mi zawsze czernieją w cieście marchewkowym - i tylko w nim! - i próbuję dociec dlaczego. Na smak nijak to nie wpływa, wszystko jest w porządku, tym bardziej mnie to dziwi :) widziałam trochę komentarzy pod przepisami na marchewkowe, że to zdarza się nie tylko mi. Zagadka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Orzechy nie zczernialy. To rodzynki sa takie ciemne :) Ja marchewkowego jeszcze nie pieklam i pewnie zrobie je niedlugo z ciekawosci jak beda wygladaly moje orzechy :) A moze to sok z marchewki to powoduje?

      Pozdrawiam.

      Usuń
  14. O..... ja bardzo chętnie się skuszę :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) Wpadnij na kawe :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne! Przepiękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. A ciasto smakowalo naprawde swietnie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  16. No oczywiście ja się skuszę. Nie ma innej opcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne ciasto! Muszę koniecznie je upiec :)

    OdpowiedzUsuń