Pappa alle zucchine.
Pappa alle zucchine czyli zupa z cukinii z chlebem. Ta zupa bazuje na klasycznej, wloskiej zupie pappa al pomodoro. W zasadzie te zupe mozna przygotowac z dowolnych warzyw (np. zielonego groszku, porow, fenkulu czy zielonych szparagow). Zupa musi gotowac sie dlugo na wolnym ogniu aby rozwinely sie w niej wszystkie smaki i aromaty. Na koniec gotowania dodajemy do zupy pokruszony chleb i posiekana swieza miete. Calosc skrapiamy dobrej jakosc oliwa. Takie dlugie, ponad godzinne gotowanie naprawde sie oplaca, poniewaz zupa wyszla przepyszna! To jest rowniez swietny sposob na zuzycie lekko czerstwego pieczywa. Przepis pochodzi z najnowszej ksiazki Jamiego Olivera "Cook clever mit Jamie" (ang. klik) . Goraco polecam :)
Pappa alle zucchine - zupa z cukinii z chlebem
Jamie Oliver "Cook clever mit Jamie" (ang. klik)
Skladniki na 4 porcje:
2 cebule
2 zabki czosnku
4 cukinie
oliwa
1 l bulionu warzywnego*
1/2 ciabatty lub 2 kromki chleba na zakwasie bez skorki, lekko czerstwego (ja dalam ze skorka)
dobrej jakosci oliwa
1/2 peczka swiezej miety (15 g)
sol
pieprz
Cebule i czosnek obrac, pokroic w cienkie plasterki. Cukinie umyc, osuszyc, przekroic na pol, usunac pestki** i pokroic w cienkie polplasterki. W garnku rozgrzac troche oliwy, wrzucic cebule, czosnek i cukinie. Dusic, od czasu do czasu mieszajac, na wolnym ogniu przez 1 godz. i 15 min. (ja dusilam pod pokrywka). Jesli trzeba mozna dodac troche wody.
Nastepnie wlac do granka bulion warzywny, wkruszyc chleb (lub ciabatte), zagotowac i gotowac 10 min. az zupa zgestnieje. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Miete posiekac, dodac do zupy, wymieszac. Przelozyc zupe na talerze. Przed podaniem skropic dobrej jakosci oliwa.
* Jamie proponuje dodac pokruszona kostke bulionowa i wlac 1 l wody, ja dodalam 1 l bulionu warzywnego
** jesli cukinia jest mloda i mala nie trzeba usuwac z niej pestek
Komentarze
buziaki ;*
wolałabym chyba zrobić z niej grzankę:)
Ale wtedy to już nie byłaby chyba pappa;)
Ta ciabatta gra tu ważną rolę i ja bym jej nie zamieniała...