czwartek, 14 listopada 2013

Chrupiace müsli cynamonowe z migdalami i zurawina.


Na sniadanie, jako dodatek do mleka lub jogurtu. Na deser, jako posypka do owocow w syropie. Mysle, ze swietnie sprawdziloby sie rowniez jako kruszonka np. do jablkowych muffinek. Chrupiace müsli cynamonowe... Przepyszne, pachnace cynamonem, przywodzace na mysl Swieta Bozego Narodzenia. Nie moglam sie powstrzymac aby nie wyjadac go prosto ze sloika :) I chyba nie musze pisac jaki zniewalajacy zapach podczas pieczenia unosil sie w calym domu... :) Jako male co nieco od siebie dodalam suszona zurawine, ktora swietnie skomponowala sie smakowo z müsli. Goraco polecam :)


Chrupiace müsli cynamonowe z migdalami i zurawina
inspiracja: Bill Granger "Nakarm mnie"

Skladniki na 16 porcji (jako posypka):
125 g masla
60 g mialkiego brazowego cukru
2 lyzeczki mielonego cynamonu
300 g platkow owsianych*
150 g migdalow (ze skorka), posiekanych
ew. garsc suszonej zurawiny, grubo posiekanej

do podania:
jogurt i/lub owoce w syropie

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Duza blache do pieczenia wylozyc papierem pergaminowym.

Wstawic na sredni ogien duzy garnek i wlozyc do niego maslo, dodac cukier i cynamon. Mieszac, az maslo sie roztopi a cukier rozpusci. Wylaczyc ogien, dodac platki owsiane oraz migdaly i dokladnie wymieszac.

Rozlozyc mase rownomiernie na blasze. Piec przez 30 min. co pewien czas mieszajac, az sie zrumieni** Wystudzic, ew. dodac pokrojona zurawine, wymieszac. Przelozyc do sloika lub pudelka z pokrywka, szczelnie zamknac***.


* müsli robilam dwa razy: za pierwszym razem uzylam drobnych platkow owsianych i zbyt mocno mi sie zrumienily. Za drugim razem uzylam platkow "gruboziarnistych" (odpowiednikiem takich platkow sa chyba w Polsce platki gorskie) i efekt byl o wiele lepszy

** nalezy uwazac podczas pieczenia aby müsli nie zrumienilo sie zbyt mocno- ja wstawilam blache prawie na najnizszy poziom piekarnika (grzanie gora i dol bez termoobiegu) i co 5 min. mieszalam sprawdzajac, czy zbyt mocno sie nie rumieni

*** z podanych proporcji wychodza dwa pelne sloiki müsli, takie jak na zdjeciu


Tym przepisem przylaczam sie do trawajacego wlasnie Orzechowego Tygodnia.
Orzechowy Tydzień







33 komentarze:

  1. pozmienialas Majeczko szablon??? musze sie przyzwyczaic ;)
    Müsli lubie takie swojej roboty-wiadomo, co w srodku :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie müsli najlepsze Gosiu :) Co do szablonu to wiesz, jak jest :)

      Usciski.

      Usuń
  2. Doskonały zestaw składników! Lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. To müsli jest naprawde pyszne :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. o już mogę skomentować :) ufff :) cudowna świąteczna granola!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie :) Mam male problemy z komentarzami na tym nowym szablonie ale mam nadzieje, ze bedzie lepiej :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. mmmmm wyglada pysznie, lubie takie o poranku :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Z przyjemnoscia do Ciebie zajrze :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. domowa granola jest najlepsza. A cynamon pięknie pachnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachnie.. ;) Ja robilam müsli po raz pierwszy. W planach mam juz kolejne :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. uwielbiam takie domowe musli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota taka granola! Kochana, chętnie poprosiłabym o porcję śniadaniową :)
    Ja dalej z tymi komentarzami wiesz, jak jestem na stronie głównej i nazwa blogu wyświetla mi się na czerwono to mogę wejść w komentarze i skomentować, a jeśli nazwa jest czarna to nie moge komentować.
    Naprawdę nie wiem, od czego to zależy.
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko :) Nie rozumiem o co chodzi z tym szablonem..wrrr...zaczyna mnie to irytowac. Jak widzisz troche zmienilam szablon, moze teraz bedzie lepiej :)

      Usciski.

      Usuń
  8. same pyszne rzeczy i jeszcze chrupiące! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie się prezentuje i bardzo ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo :)

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  10. Pyszne musli i piękny słoik :)!!!! Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami, że coś kiepsko a raczej nieczytelnie jest z dopisywaniem komentarzy.... musiałam się naszukać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Co do szablonu naprawde nie weim, od czego to zalezy...moze od przegladarki? U mnie wszystko jest ok. Troche zmienilam, zobaczymy czy bedzie lepiej :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Najbardziej lubię właśnie takie müsli, pisane przez u umlaut ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha Bee :)) Uwielbiam Twoj dowcip! :)

      Usciski.

      Usuń
  12. Ale bym zjadłam.. taka wielka miche mleka z Twoim musli :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na sniadanko :) Tylko nie zapomnij wziac kawalek tego swojego rzechowego sernika na deser :) Kawalek? Co ja pisze...duuuzy kawal :)

      Buziaki.

      Usuń
  13. Majeczko wszystko gra :) Musli super, uwielbiam domowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wreszcie... :) Ciesze sie i dziekuje, ze zajrzalas :) I dziekuje tez za wszystkie informacje. A müsli domowe jest naj :)

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczna ta granola!
    Mogłabym jedynie patrzeć, nie jedząc...

    OdpowiedzUsuń
  16. oooooooooo, jak slicznie u ciebie i komentarze widac :)
    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Same naturalne rzeczy, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak szukasz starych ksiazek kucharskich zajrzyj na Teczowy stragan

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowne zdjęcia a jakie pyszne śniadanko :) mniaam :) Bardzo się ciesze, ze tak smakowicie przyłączyłaś się do zabawy :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. koniecznie muszę zrobić bo ilości pochłaniane przez moich chłopaków takiego sklepowego są powalające:) wszyscy uwielbiamy musli więc muszę zrobić od razu z potrójnej porcji:) buziaki

    OdpowiedzUsuń