Babka kokosowa.


Postanowilam upiec babke (oczywiscie nie sobie, tylko moim chlopakom bo ja od slodyczy trzymam sie wciaz z daleka:) Najlepiej taka, zebym nie musiala wychodzic do sklepu po skladniki. Przejrzalam kuchenne szafki, pozniej przepisy i znalazlam - przepis na mega prosta i szybka babke kokosowa. Babka wyszla wilgotna, dosyc ciezka (mysle, ze to za sprawa wiorkow kokosowych) i dosyc slodka wiec proponuje zmniejszyc ilosc cukru w ciescie jesli chcecie polukrowac babke tak, jak ja to zrobilam. Taka babka dla milosnikow kokosu :) Babke pieklam z polowy porcji w formie o srednicy 16 cm. Polecam :)


Babka kokosowa
Donna Hay "Jahreszeiten" (ang. klik)

Skladniki na 8-10 kawalkow:
250 g miekkiego masla
275 g drobnego cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
300 g maki, przesianej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
80 g wiorkow kokosowych
250 ml mleka
640 g cukru pudru, przesianego
80 ml goracej wody


Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C.

Maslo zmiksowac z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ciagle miksujac dodawac kolejno po jednym jajku. Wsypac make, proszek do pieczenia, wiorki kokosowe, wlac mleko i zmiksowac wszystko na gladka mase.

Forme do babek (o pojemnosci 2,5 l) wysmarowac maslem. Przelac mase, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz (sprawdzic za pomoca patyczka czy ciasto juz sie upieklo).

Upieczona babke wyjac z piekarnika, zostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac i zostawic do calkowitego wystygniecia na kuchennej kratce.

Przygotowac lukier: cukier puder wymieszac na gladko z goraca woda. Posmarowac babke, ostawic aby lukier zastygl.





Komentarze

Gosia pisze…
sliczne fotki, niesamowicie smakowicie wygladajaca babeczka :) :)
Pozdrawiam i milego dnia zycze :)
Kamila pisze…
Doskonała, wygląda na bardzo wilgotną a takie lubię! Trudno się trzymać od niej z daleka! Buziaki!
katarzynka pisze…
Chłopcy mają z Tobą raj! Baba wygląda pięknie, taka biała kojarzy się bardzo zimowo. Na pocieszenie w mroźne dni, jak znalazł. Gorąco pozdrawiam!
Justyna Bąk pisze…
wygląda rewelacyjnie i jeszcze ta polewa, pycha:d
Anonimowy pisze…
Babka już mi pachnie wiec zapisuje do upieczenia a zastawa cudna :)
Nashelly pisze…
Prezentuje się pysznie. Uwielbiam wszystko, co kokosowe! I cudne zdjęcia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Majana pisze…
Pięknie wygląda! :)
Olimpia Davies pisze…
Baba wygląda imponująco:-). Nie jestem fanką babek ale dla rodziny jak najbardzie upiekłabym taka:-)
gin pisze…
Wygląda na cudownie wilgotną :)
Amber pisze…
Fantastyczna!
Najbardziej lubię wilgotne wypieki.
I mamy taką samą zastawę.
zając poziomka pisze…
Piękna baba! Żałuję że na maśle, bo mi nie wolno (cholesterol :( ). Nie dałoby się jakoś tego masła zastąpić na zdrowotny olej rzepakowy? ;)
ugotujmyto.pl pisze…
Babka super a zdjęcia powalające :) Pozdrawiam :)!
Łucja pisze…
piękna babeczka, a jeszcze z kokosem, z pewnością podbiła by moje serce :) koniecznie do zrobienia! pozdrawiam :)
skoraq cooks pisze…
Jej, podziwiam Cię, że upiekłaś taką pyszną babkę i nie rzuciłaś się na całą i całej jej nie pochłonęłaś. Jesteś dzielna, bo babka wygląda bosko. Ta pluszowość, ta polewa. Same ochy i same achy :-)