czwartek, 7 listopada 2013

Babka kokosowa.


Postanowilam upiec babke (oczywiscie nie sobie, tylko moim chlopakom bo ja od slodyczy trzymam sie wciaz z daleka:) Najlepiej taka, zebym nie musiala wychodzic do sklepu po skladniki. Przejrzalam kuchenne szafki, pozniej przepisy i znalazlam - przepis na mega prosta i szybka babke kokosowa. Babka wyszla wilgotna, dosyc ciezka (mysle, ze to za sprawa wiorkow kokosowych) i dosyc slodka wiec proponuje zmniejszyc ilosc cukru w ciescie jesli chcecie polukrowac babke tak, jak ja to zrobilam. Taka babka dla milosnikow kokosu :) Babke pieklam z polowy porcji w formie o srednicy 16 cm. Polecam :)


Babka kokosowa
Donna Hay "Jahreszeiten" (ang. klik)

Skladniki na 8-10 kawalkow:
250 g miekkiego masla
275 g drobnego cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
300 g maki, przesianej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
80 g wiorkow kokosowych
250 ml mleka
640 g cukru pudru, przesianego
80 ml goracej wody


Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C.

Maslo zmiksowac z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ciagle miksujac dodawac kolejno po jednym jajku. Wsypac make, proszek do pieczenia, wiorki kokosowe, wlac mleko i zmiksowac wszystko na gladka mase.

Forme do babek (o pojemnosci 2,5 l) wysmarowac maslem. Przelac mase, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz (sprawdzic za pomoca patyczka czy ciasto juz sie upieklo).

Upieczona babke wyjac z piekarnika, zostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac i zostawic do calkowitego wystygniecia na kuchennej kratce.

Przygotowac lukier: cukier puder wymieszac na gladko z goraca woda. Posmarowac babke, ostawic aby lukier zastygl.





14 komentarzy:

  1. sliczne fotki, niesamowicie smakowicie wygladajaca babeczka :) :)
    Pozdrawiam i milego dnia zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała, wygląda na bardzo wilgotną a takie lubię! Trudno się trzymać od niej z daleka! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chłopcy mają z Tobą raj! Baba wygląda pięknie, taka biała kojarzy się bardzo zimowo. Na pocieszenie w mroźne dni, jak znalazł. Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie i jeszcze ta polewa, pycha:d

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka już mi pachnie wiec zapisuje do upieczenia a zastawa cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się pysznie. Uwielbiam wszystko, co kokosowe! I cudne zdjęcia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Baba wygląda imponująco:-). Nie jestem fanką babek ale dla rodziny jak najbardzie upiekłabym taka:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na cudownie wilgotną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczna!
    Najbardziej lubię wilgotne wypieki.
    I mamy taką samą zastawę.

    OdpowiedzUsuń
  10. zając poziomka11/08/2013 8:14 AM

    Piękna baba! Żałuję że na maśle, bo mi nie wolno (cholesterol :( ). Nie dałoby się jakoś tego masła zastąpić na zdrowotny olej rzepakowy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka super a zdjęcia powalające :) Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. piękna babeczka, a jeszcze z kokosem, z pewnością podbiła by moje serce :) koniecznie do zrobienia! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jej, podziwiam Cię, że upiekłaś taką pyszną babkę i nie rzuciłaś się na całą i całej jej nie pochłonęłaś. Jesteś dzielna, bo babka wygląda bosko. Ta pluszowość, ta polewa. Same ochy i same achy :-)

    OdpowiedzUsuń