Babka kokosowa.
Postanowilam upiec babke (oczywiscie nie sobie, tylko moim chlopakom bo ja od slodyczy trzymam sie wciaz z daleka:) Najlepiej taka, zebym nie musiala wychodzic do sklepu po skladniki. Przejrzalam kuchenne szafki, pozniej przepisy i znalazlam - przepis na mega prosta i szybka babke kokosowa. Babka wyszla wilgotna, dosyc ciezka (mysle, ze to za sprawa wiorkow kokosowych) i dosyc slodka wiec proponuje zmniejszyc ilosc cukru w ciescie jesli chcecie polukrowac babke tak, jak ja to zrobilam. Taka babka dla milosnikow kokosu :) Babke pieklam z polowy porcji w formie o srednicy 16 cm. Polecam :)
Babka kokosowa
Donna Hay "Jahreszeiten" (ang. klik)
Skladniki na 8-10 kawalkow:
250 g miekkiego masla
275 g drobnego cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
300 g maki, przesianej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
80 g wiorkow kokosowych
250 ml mleka
640 g cukru pudru, przesianego
80 ml goracej wody
Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C.
Maslo zmiksowac z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ciagle miksujac dodawac kolejno po jednym jajku. Wsypac make, proszek do pieczenia, wiorki kokosowe, wlac mleko i zmiksowac wszystko na gladka mase.
Forme do babek (o pojemnosci 2,5 l) wysmarowac maslem. Przelac mase, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz (sprawdzic za pomoca patyczka czy ciasto juz sie upieklo).
Upieczona babke wyjac z piekarnika, zostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac i zostawic do calkowitego wystygniecia na kuchennej kratce.
Przygotowac lukier: cukier puder wymieszac na gladko z goraca woda. Posmarowac babke, ostawic aby lukier zastygl.
Komentarze
Pozdrawiam i milego dnia zycze :)
Najbardziej lubię wilgotne wypieki.
I mamy taką samą zastawę.