czwartek, 17 października 2013

Red Hot Chili Pasta - spaghetti z piersia kurczaka, cukinia i chili.


Nazwa tego dania od razu skojarzyla mi sie z zespolem Red Hot Chili Peppers, ktory plasuje sie w czolowce moich ulubionych zespolow (wlasnie teraz piszac tego posta slucham "Californication":) Ale to nie o nim bede dzis pisala. Dzis bedzie makaron :) I znow na szybko. Spaghetti ze smazona piersia kurczaka, pomidorami, duza iloscia chili i oczywiscie z...cukinia :) Cukinia swietnie smakuje w tym daniu, dodaje mu lekkosci a chili pikanterii. Prosto i pysznie. Polecam :)


Red Hot Chili Pasta (spaghetti z piersia kurczaka, cukinia i chili)

Skladniki na 4 porcje:
400 g piersi z kurczaka
500 g dojrzalych pomidorow (dalam pomidory z puszki)
400 g makaronu spaghetti
1 cukinia (ok. 300g)
1 cebula
2 zabki czosnku
2-3 male czerwone papryczki chili
2 lyzki oliwy
1 lyzka koncentratu pomidorowego
sol
pieprz
cukier

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Papryczki chili przekroic wzdluz na pol, usunac pestki (najlepiej robic to w gumowych rekawiczkach). Oplukac papryczki a nastepnie pokroic w cieniutkie paski. Pomidory umyc, pokroic w kostke (pomidory z puszki rowniez pokroic).

Piersi z kurczaka oplukac pod zimna, biezaca woda, osuszyc, pokroic w srednia kostke. Na patelni z pokrywka rozgrzac oliwe, smazyc kurczaka na srednim ogniu przez 3-4 min. az lekko sie zarumieni. Oproszyc sola i pieprzem.

W miedzyczasie zagotowac 2-3 l wody z dodatkiem soli (ok. 1 lyzeczki na litr). Do kurczaka dodac cebule, czosnek i chili, krotko razem podsmazyc. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, zasmazyc. Dodac pomidory i ok. 100 ml wody, zagotowac. Przykryc patelnie pokrywka i gotowac wszystko przez ok. 10 min. W miedzyczasie ugotowac makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu.

Cukinie umyc, osuszyc, za pomoca szerokiej obieraczki (lub noza) pociac ja na szerokie, cieniutkie paski. Dodac cukinie do sosu, gotowac kolejne 3-4 min. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem. Ugotowany makaron odlac, osaczyc, wymieszac z sosem i podawac.


*inspiracja: "Lecker" 9 (2009)






19 komentarzy:

  1. Kurczę, wygląda obłędnie! Chyba sobie zrobię dziś na tą szarzyznę za oknem ;) Tylko cukinię muszę nabyć...

    OdpowiedzUsuń
  2. Red Hot Chili cokolwiek biorę w ciemno! Choć tu akurat jasno i niebieściutko. Ładnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę super. Piękne masz zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hot, hot! Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś, kiedyś, się zdarzyło mi podobego popełnić. Pysznie się prezentuje!

    Pozdrawiam, jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale jasno i optymistycznie! pyszne danie w sam raz na dzisiejszą szarugę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie zaprezentowane! Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pysznie!
    Chyba na dniach wyprawię się po krewetki...
    POzdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosto i pysznie i jakie piękne zdjęcia!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. W towarzystwie papryczek prezentuje się ostro, a zarazem apetycznie. Podziwiam zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba muszę się ratować puszkowymi pomidorami

    OdpowiedzUsuń
  12. Porywam jeden talerz... a co ;)!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jednak nie ma jak to kuchnia włoska :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super danko..proste ale jednak wyszukane :) piekne foteczki Majeczko :)
    Pozdrawiam i milej niedzieli zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Majeczko, jakie optymistyczne kolory!
    Czasem tak coś zapodasz - no.... znaczy bardzo często, że chciałabym się u Ciebie stołować:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam wszelkie potrawy oparte na makaronach :) Twój przepis wygląda naprawdę rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie proste i pyszne dania. Zabieram Ci więc jedną porcję i pałaszuję ze smakiem. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. to jeden z moim ulubionych zespołów Red Hot Chili Peppers oczywiście więcto danie na pewno mi zasmakuje-wpadam na obiad:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  19. fajnie, że smak podkręcony papryczkami, definitwynie w moim guście:)

    OdpowiedzUsuń