Porotos granados - chilijski eintopf z dynia, fasola i kukurydza.
Zupy i wszelkiego rodzaju jednogarnkowce to dania, ktore lubie jesienia chyba najbardziej. Nie dosc, ze sa szybkie w przygotowaniu, pyszne to jeszcze sycace i rozgrzewaja, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Porotos granados to eintopf z dynia i fasola wywodzacy sie z Chile (w oryginale rowniez z pomidorami). W przepisie, z ktorego skorzystalam dodajemy jeszcze zielona fasolke szparagowa. Efektem jest pyszne, geste wegetarianskie danie, ktore wspaniale zaspokaja glod :) Polecam.
Porotos granados - chilijski eintopf z dynia, fasola i kukurydza
Hugh Fearnley-Whittingstall "Täglich vegetarisch" (ang. klik)
Skladniki na 6 porcji:
2 lyzki oleju rzepakowego lub oliwy
1 srednia cebula, posiekana
2 zabki czosnku, drobno posiekane (przecisnelam przez praske)
1 lyzeczka slodkiej wedzonej mielonej papryki
garsc swiezego oregano lub majeranku, posiekanego (dalam 1 lyzeczke suszonego oregano)
100 g malej suszonej bialej fasoli (dalam fasole Jas karlowaty) namoczonej przez noc w zimnej wodzie lub 400 g bialej fasoli z puszki, oplukanej i osaczonej
1 l bulionu warzywnego
1 lisc laurowy
750 g dyni (Butternut czyli maslowej lub Hokkaido - dalam te druga)
200 g zielonej fasolki szparagowej, umytej i pokrojonej na 2 cm kawalki (dalam fasolke mrozona)
2 kolby kukurydzy, obrane ziarenka
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic posiekana cebule i czosnek, smazyc do miekkosci przez 10 min. Dodac wedzona papryke i 1 lyzke posiekanego oregano (lub majeranek) i smazyc kolejna 1 min.
Namoczona biala fasole odlac, wrzucic do garnka z cebula i czosnkiem, wlac bulion, dodac lisc laurowy. Zagotowac i gotowac na malym ogniu przez 45 min. az fasola bedzie miekka (lub 1 godz. w zaleznosci od rodzaju fasoli). Dodac dynie, dobrze wymieszac i gotowac kolejne 10-15 min. az dynia bedzie prawie miekka. Nastepnie dodac zielona fasolke szpragowa i kukurydze, gotowac razem przez 5 min. (jesli uzywamy fasoli z puszki- wkladamy ja do garnka razem z bulionem, lisciem laurowy i dynia, gotujemy tylko 10-15 min. po czym dodajemy fasolke szparagowa i kukurydze).
Wszystko dobrze doprawic 1 lyzeczka soli i swiezo mielonym czarnym pieprzem. Dodac pozostaly majeranek, wymieszac. Przed podaniem odstawic na krotko aby smaki sie przegryzly. Ja podalam danie ze swieza bagietka.
Tym przepisem przylaczam sie do konczacego sie dzis "Festiwalu Dyni".
Komentarze
Usciski :)
ale i tak zjadłabym miskę tej pysznej, gęstej zupy:)
Z chrupiącą bagietką...pychota!
wygląda pysznie i kolorowo!
Po drugie tak jak Maggie uwielbiam dania jednogarnkowe,w sumie mało wymagające... i też u nas jakoś ich tak więcej w jesienno-zimowym czasie
Po trzecie rewelacyjna propozycja
Pozdrawiam
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam.
Dziekuje i pozdrawiam.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
To zabieram się za ten mniejszy garnuszek...