Mattar Batata - afrykanskie curry z ziemniakami i zielonym groszkiem.
Na pyszny poczatek tygodnia proponuje afrykanskie curry warzywne. Trzy skladniki: ziemniaki, pomidory i zielony groszek, do tego troche przypraw i obiad gotowy. Aromatyczny, szybki i pyszny. Przepis (pierwszy i na pewno nie ostatni :) ze wspanialej ksiazki Madhur Jaffrey "Currys, currys, currys". W oryginale przeliczony byl na 5-6 osob ale z podanych ilosci skladnikow starczyl na obiad tylko dla dwoch osob (stad moje male zmiany w przepisie). Polecam :)
Mattar Batata - afrykanskie curry z ziemniakami i zielonym groszkiem
Skladniki na 2-4 porcje:
3 lyzki oleju kukurydzianego lub z orzechow ziemnych (dalam zwykla oliwe)
1/2 lyzeczki brazowych nasion gorczycy
1/2 lyzeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 lyzeczki zgniecionej suszonej, czerwonej papryczki chili
duza szczypta mielonej przyprawy asant (nie dalam)
450 g obranych i pokrojonych na duze kawalki ziemniakow
1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego
1 lyzeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 lyzeczka mielonej kolendry
1/4 lyzeczki mielonej kurkumy
1 lyzeczka cukru
300 g mrozonego zielonego groszku, rozmrozonego
1 i 1/2 lyzeczki soli
3 srednie pomidory, starte na tarce o grubych oczkach (dalam 400 g pomidorow z puszki)
W srednim rondlu na dosc duzym ogniu rozgrzac olej, wsypac nasiona gorczycy, nasiona kuminu, chili i ew. asant. Podgrzewac kilka sekund az nasiona zaczna "podskakiwac". Dodac pokrojone ziemniaki, mieszajac smazyc az lekko sie zarumienia. Nastepnie dodac pieprz kajenski, mielony kumin i kolendre, kurkume i cukier, krotko podsmazyc.
Dodac rozmrozony zielony groszek, krotko podsmazyc a nastepnie wlac 250 ml wody i wsypac 1 lyzeczke soli. Zagotowac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez 15 min.
Zdjac pokrywke, dodac pomidory i pozostala sol. Dusic bez przykrycia kolejne 10 min.
Komentarze
Pysznosci!
buzka ;*
Pozdrawiam:)