poniedziałek, 7 października 2013

Mattar Batata - afrykanskie curry z ziemniakami i zielonym groszkiem.


Na pyszny poczatek tygodnia proponuje afrykanskie curry warzywne. Trzy skladniki: ziemniaki, pomidory i zielony groszek, do tego troche przypraw i obiad gotowy. Aromatyczny, szybki i pyszny. Przepis (pierwszy i na pewno nie ostatni :) ze wspanialej ksiazki Madhur Jaffrey "Currys, currys, currys". W oryginale przeliczony byl na 5-6 osob ale z podanych ilosci skladnikow starczyl na obiad tylko dla dwoch osob (stad moje male zmiany w przepisie). Polecam :)


Mattar Batata - afrykanskie curry z ziemniakami i zielonym groszkiem

Skladniki na 2-4 porcje:
3 lyzki oleju kukurydzianego lub z orzechow ziemnych (dalam zwykla oliwe)
1/2 lyzeczki brazowych nasion gorczycy
1/2 lyzeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 lyzeczki zgniecionej suszonej, czerwonej papryczki chili
duza szczypta mielonej przyprawy asant (nie dalam)
450 g obranych i pokrojonych na duze kawalki ziemniakow
1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego
1 lyzeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 lyzeczka mielonej kolendry
1/4 lyzeczki mielonej kurkumy
1 lyzeczka cukru
300 g mrozonego zielonego groszku, rozmrozonego
1 i 1/2 lyzeczki soli
3 srednie pomidory, starte na tarce o grubych oczkach (dalam 400 g pomidorow z puszki)

W srednim rondlu na dosc duzym ogniu rozgrzac olej, wsypac nasiona gorczycy, nasiona kuminu, chili i ew. asant. Podgrzewac kilka sekund az nasiona zaczna "podskakiwac". Dodac pokrojone ziemniaki, mieszajac smazyc az lekko sie zarumienia. Nastepnie dodac pieprz kajenski, mielony kumin i kolendre, kurkume i cukier, krotko podsmazyc.

Dodac rozmrozony zielony groszek, krotko podsmazyc a nastepnie wlac 250 ml wody i wsypac 1 lyzeczke soli. Zagotowac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez 15 min.

Zdjac pokrywke, dodac pomidory i pozostala sol. Dusic bez przykrycia kolejne 10 min.




10 komentarzy:

  1. Robiłam kilka miesięcy temu curry z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem, które wg nazwy miało pochodzić z południowej Afryki i zastanawiałam się ile w tym prawdy. U Ciebie afrykańskie curry powtarza dwa główne składniki, więc może coś w tym jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezbledne, a do tego proste i oszczedne - czego chciec wiecej? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Az zrobilam sie gloda na widok Twojego dnia :)

    Pysznosci!
    buzka ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i bardzo aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ostatnio fazę ziemniaczaną i jutro na 100% tak będzie wyglądał mój obiad. Już nie mogę się odczekać :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A kogo to widać w łyżce? No kogo?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie dania! A ksiazka Madhur Jaffrey bede sie musiala zainteresowac. Odkad przeczytalam "Wsrod mangowch drzew" pragne zapoznac sie z literatura czysto kulinarna w jej wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszne! Na zdjęciach wygląda tak smacznie,że slinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo apetycznie...super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam wszystko .. oprócz ... tych egzotycznych przypraw... ale ! Zrobię jutro !

    OdpowiedzUsuń