Na pikantnie. "Plaski" kurczak pieczony.
To danie widnialo w ksiazce pod nazwa "kurczak motyl" (jesli przyjrzec mu sie z bliska to troche go przypomina:) Przygotowalam go na niedzielny obiad. Wyszedl pyszny, z chrupiaca skorka i soczystym miesem. Podalam ze smazonymi plasterkami ziemniakow i salata. Taki rozplaszczony kurczak swietnie wyglada na stole a poza tym piecze sie znacznie szybciej niz cala tuszka. Mozecie go natrzec swoimi ulubionymi przyprawami. Ja tym razem zgodnie z przepisem zamarynowalam go w mieszance oliwy, octu winnego, czosnku, chili, suszonego oregano i startej skorki cytrynowej. Pycha! Goraco polecam :)
Przepis Donny Hay z ksiazki "Meine Kochschule" (ang. klik)
"Plaski" kurczak pieczony
Skladniki na 4 porcje:
1 caly kurczak (ok 1,6 kg)
1 lyzeczka suszonego chili, w platkach
3 zabki czosnku, obrane i przecisniete przez praske
1/2 lyzeczki wedzonej papryki
1 lyzeczka suszonego oregano
1 lyzka skorki startej z cytryny (bio)
60 ml octu z czerwonego wina
60 ml oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Kurczaka ulozyc na desce do krojenia piersiami ku dolowi. Za pomoca nozyc do miesa naciac kurczaka z obu stron kregoslupa a nastepnie usunac kregoslup. Kurczaka przekrecic (powinien lezec piersiami ku gorze) i nacisnac mocno od gory az sie rozplaszczy. Przed pieczeniem koncowki skrzydelek kurczaka podwinac pod tuszke.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Oliwe wymieszac z octem winnym, chili, czosnkiem, wedzona papryka, oregano, skorka starta z cytryny, sola i pieprzem.
Blache lub naczynie zaroodporne wylozyc papierem do pieczenia, ulozyc kurczaka. Posmarowac go marynata (ja zrobilam to na 1 godz. przed pieczeniem dzieki czemu mogl sie dluzej marynowac).
Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 min. na zlotobrazowo (w polowie pieczenia polac kurczaka sokiem, ktory sie wytworzyl podczas pieczenia).
Podawac ze smazonymi czastkami ziemniakow i salata.
Komentarze
zapisuje do zrobienia dla mojego lasucha :)
U mnie nazywa się po Galvestońsku... No cóż, kto pierwszy ten... :)
Poczekam z kurczakiem ;)
A kurczak jest naprawdę przepyszny, soczysty i krótko się piecze!
Pozdrawiam serdecznie! :D
Usciski :)
Z pewnością wypróbuję tę metodę pieczenia:)
Moja znajoma wypowiada się na polskim forum mając w sygnaturce linka do siebie. Dzięki temu znacznie więcej osób odwiedza jej stronę. Na pewno także twoja strona na tym skorzysta i jeszcze więcej osób będzie ją odwiedzać.
Robi to tutaj: http://www.open-polska.eu - Polskie Forum