Korzenny chlebek dyniowy z orzechami i daktylami.


Pyszny, niezbyt slodki korzenny chlebek dyniowy z dodatkiem orzechow wloskich i suszonych daktyli. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera. Wystarczy tylko wymieszac suche skladniki z mokrymi (jak w przypadku muffinek), przelozyc do keksowki i upiec. Chlebek wychodzi wilgotny (za sprawa dyniowego puree), miekki i aromatyczny. Dzieki dodatkowi korzennych przypraw (imbiru, cynamonu, mielonych gozdzikow i galki muszkatolowej) smakuje podobnie jak piernik :) Polecam :)

A tu (klik) znajdziecie przepis na pyszne, piernikowo-dyniowe muffinki z dulce de leche.


Korzenny chlebek dyniowy z orzechami i daktylami
Cynthia Barcomi "Cynthia Barcomi's Backbuch"

Skladniki na keksowke (dl.25 cm):
Suche skladniki:
350 g maki pszennej
130 g cukru (dalam 120 g)
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 duza szczypta mielonych gozdzikow
1 duza szczypta mielonej galki muszkatolowej

Plynne skladniki:
125 g masla, rozpuszczonego
175 ml mleka
2 jajka
1 lyzeczka syropu cukrowego (dalam miod)
1/2 lyzeczki cukru waniliowego

Pozostale skladniki:
250 ml musu dyniowego ze sloika (dalam puree z dyni)*
60 g orzechow wloskich, posiekanych
60 g suszonych daktyli, posiekanych

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Keksowke (o wymiarach 25 cm x 11 cm x 7,5 cm) wysmarowac maslem.

Odmierzyc suche skladniki, przelozyc je do duzej miski, wymieszac. Stopione maslo przelac do drugiej miski, dodac mleko, jajka, syrop cukrowy (lub miod), cukier waniliowy i puree z dyni, wymieszac za pomoca trzepaczki. Dodac suche skladniki, lekko wymieszac za pomoca drewnianej lyzki. Na koniec dodac posiekane orzechy wloskie i daktyle, wymieszac.

Przelac mase do keksowki i piec w nagrzanym piekarniku przez 55 min. (za pomoca drewnianego patyczka sprawdzic czy ciasto jest juz upieczone i ew. wydluzyc czas pieczenia). Wyjac ciasto z piekarnika, odstawic w formie na 10 min. a nastepnie wyjac z formy i przelozyc na kuchenna kratke aby calkowicie wystyglo.


*obrana i pokrojona na kawalki dynie wkladam do garnka, zalewam nieduza iloscia wody i dusze pod przykryciem do miekkosci a nastepnie miksuje za pomoca blendera na puree (ew. osaczam na sicie z nadmiaru wody)


Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni".




Komentarze

Łucja pisze…
ależ piękny, jesienny chlebek :) częstuję się z przyjemnością i bez pytania :D
Ale musiał pachnieć! Jak zdążę, to też jeszcze chciałabym z chlebkiem dyniowym dołączyć :-)
Kamila pisze…
Fantastyczny chlebek, takie zawsze dobrze smakują! Pozdrawiam!
Ervisha pisze…
Zjadłabym kromeczkę a nawet dwie ;D
zjedz_mnie pisze…
Jak napiszę że przepięknie wygląda to będzie takie trywialne, ale tak wyglada. Kolor super :)
Justyna Bąk pisze…
wygląda świetnie:) ładna jesienna dekoracja:)
gin pisze…
Prześliczny ma kolor :) I te zdjęcia takie smakowite :)
Majana pisze…
Piękny kolor tego chlebka! Mniam, zjadłabym.:)
pieczarka mySia pisze…
Majko ;*
wspaniały chlebek - ma piękny kolor i jest pełen dobroci :)
Porywam kawałek,

buziaki ;*
Monica pisze…
Pewnie cudownie pachniał ? :) Lubię takie szybkie ciasta, też mam kilka takich ulubieńców na czarną godzinę. Zauroczyły mnie zdjęcia!

Pozdrawiam serdecznie!
Maggie pisze…
Alez ma cudny kolor! Musze chyba zrobic troche dyniowego musu na zapas :)
piegusek1976 pisze…
najfajniejsze, że robi się w minutę:) super przepis-bardzo mi się podoba kolor tego chlebka :)
kabamaiga pisze…
Jaki śliczny.
nobleva pisze…
Z takim ciastem to mój piekarnik nie dałby sobie rady, na pewno! Ale wygląda pięknie. Pierwsze zdjęcie niesamowite!
skoraq cooks pisze…
Napchałaś w ten chlebek same dobre rzeczy. Już na zdjęciach widać, jak bardzo ten chlebek jest dyniowy i wilgotny. Ciekawa jestem jak smakuje :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
majka pisze…
Dziekuje. Czestuj sie prosze :)

Pozdrowienia cieple.
majka pisze…
I pachnial :) Widzialam, ze dyniowy chlebek powstal. Zjadlabym z przyjemnoscia :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Kamilo :) Masz racje, smakuja wspaniale. Lubie bardzo korzenne wypieki.

Pozdrowienia.
majka pisze…
W takim razie zapraszam! Wpadnij na kawe :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dzieki wielkie. Nie bylo az tak trywialnie :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje bardzo :)

Pozdrawiam.
majka pisze…
Kolor tez mi sie podoba :) To za sprawa dyni Hikkaido. Dziekuje i pozdrawiam cieplo :)
majka pisze…
Dziekuje Majanko. I zapraszam do mnie na kawalek tego chlebka :)

Usciski.
majka pisze…
Prosze bardzo Mysiu :) I dziekuje za mile slowa.

Usciski.
majka pisze…
Oj pachnial, pachnial :) A takie szybkie ciasta sa w sam raz kiedy goscie za progiem :) Dziekuje Ci slicznie.

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje Maggie :) I taki dyniowy mus to o tej porze mus! :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
No wlasnie Reniu :) Wymieszac raz dwa lyzka i gotowe :)

Dziekuje i pozdrawiam.
majka pisze…
Dziekuje Karolciu :)

Usciski.
majka pisze…
Wiec chyba czas najwyzszy go wymienic ;) No bo jak tak bez ciasta...? :) Dziekuje Ci slicznie.

Pozdrowienia.
majka pisze…
Pchalam ile sie dalo :) Jak dla mnie nawet zbyt mocno wilgotny (jestem zwolenniczka suchych ciast) ale to rzecz gustu oczywiscie :)

Pozdrowienia.
ugotujmyto.pl pisze…
Dla mnie idealne bo uwielbiam dyniowe smaki :)