poniedziałek, 28 października 2013

Korzenny chlebek dyniowy z orzechami i daktylami.


Pyszny, niezbyt slodki korzenny chlebek dyniowy z dodatkiem orzechow wloskich i suszonych daktyli. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera. Wystarczy tylko wymieszac suche skladniki z mokrymi (jak w przypadku muffinek), przelozyc do keksowki i upiec. Chlebek wychodzi wilgotny (za sprawa dyniowego puree), miekki i aromatyczny. Dzieki dodatkowi korzennych przypraw (imbiru, cynamonu, mielonych gozdzikow i galki muszkatolowej) smakuje podobnie jak piernik :) Polecam :)

A tu (klik) znajdziecie przepis na pyszne, piernikowo-dyniowe muffinki z dulce de leche.


Korzenny chlebek dyniowy z orzechami i daktylami
Cynthia Barcomi "Cynthia Barcomi's Backbuch"

Skladniki na keksowke (dl.25 cm):
Suche skladniki:
350 g maki pszennej
130 g cukru (dalam 120 g)
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 duza szczypta mielonych gozdzikow
1 duza szczypta mielonej galki muszkatolowej

Plynne skladniki:
125 g masla, rozpuszczonego
175 ml mleka
2 jajka
1 lyzeczka syropu cukrowego (dalam miod)
1/2 lyzeczki cukru waniliowego

Pozostale skladniki:
250 ml musu dyniowego ze sloika (dalam puree z dyni)*
60 g orzechow wloskich, posiekanych
60 g suszonych daktyli, posiekanych

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Keksowke (o wymiarach 25 cm x 11 cm x 7,5 cm) wysmarowac maslem.

Odmierzyc suche skladniki, przelozyc je do duzej miski, wymieszac. Stopione maslo przelac do drugiej miski, dodac mleko, jajka, syrop cukrowy (lub miod), cukier waniliowy i puree z dyni, wymieszac za pomoca trzepaczki. Dodac suche skladniki, lekko wymieszac za pomoca drewnianej lyzki. Na koniec dodac posiekane orzechy wloskie i daktyle, wymieszac.

Przelac mase do keksowki i piec w nagrzanym piekarniku przez 55 min. (za pomoca drewnianego patyczka sprawdzic czy ciasto jest juz upieczone i ew. wydluzyc czas pieczenia). Wyjac ciasto z piekarnika, odstawic w formie na 10 min. a nastepnie wyjac z formy i przelozyc na kuchenna kratke aby calkowicie wystyglo.


*obrana i pokrojona na kawalki dynie wkladam do garnka, zalewam nieduza iloscia wody i dusze pod przykryciem do miekkosci a nastepnie miksuje za pomoca blendera na puree (ew. osaczam na sicie z nadmiaru wody)


Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni".




31 komentarzy:

  1. ależ piękny, jesienny chlebek :) częstuję się z przyjemnością i bez pytania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Czestuj sie prosze :)

      Pozdrowienia cieple.

      Usuń
  2. Ale musiał pachnieć! Jak zdążę, to też jeszcze chciałabym z chlebkiem dyniowym dołączyć :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pachnial :) Widzialam, ze dyniowy chlebek powstal. Zjadlabym z przyjemnoscia :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Fantastyczny chlebek, takie zawsze dobrze smakują! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kamilo :) Masz racje, smakuja wspaniale. Lubie bardzo korzenne wypieki.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Zjadłabym kromeczkę a nawet dwie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam! Wpadnij na kawe :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Jak napiszę że przepięknie wygląda to będzie takie trywialne, ale tak wyglada. Kolor super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki wielkie. Nie bylo az tak trywialnie :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. wygląda świetnie:) ładna jesienna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczny ma kolor :) I te zdjęcia takie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor tez mi sie podoba :) To za sprawa dyni Hikkaido. Dziekuje i pozdrawiam cieplo :)

      Usuń
  8. Piękny kolor tego chlebka! Mniam, zjadłabym.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. I zapraszam do mnie na kawalek tego chlebka :)

      Usciski.

      Usuń
  9. Majko ;*
    wspaniały chlebek - ma piękny kolor i jest pełen dobroci :)
    Porywam kawałek,

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo Mysiu :) I dziekuje za mile slowa.

      Usciski.

      Usuń
  10. Pewnie cudownie pachniał ? :) Lubię takie szybkie ciasta, też mam kilka takich ulubieńców na czarną godzinę. Zauroczyły mnie zdjęcia!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachnial, pachnial :) A takie szybkie ciasta sa w sam raz kiedy goscie za progiem :) Dziekuje Ci slicznie.

      Usciski.

      Usuń
  11. Alez ma cudny kolor! Musze chyba zrobic troche dyniowego musu na zapas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Maggie :) I taki dyniowy mus to o tej porze mus! :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  12. najfajniejsze, że robi się w minutę:) super przepis-bardzo mi się podoba kolor tego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie Reniu :) Wymieszac raz dwa lyzka i gotowe :)

      Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  13. Z takim ciastem to mój piekarnik nie dałby sobie rady, na pewno! Ale wygląda pięknie. Pierwsze zdjęcie niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec chyba czas najwyzszy go wymienic ;) No bo jak tak bez ciasta...? :) Dziekuje Ci slicznie.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Napchałaś w ten chlebek same dobre rzeczy. Już na zdjęciach widać, jak bardzo ten chlebek jest dyniowy i wilgotny. Ciekawa jestem jak smakuje :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pchalam ile sie dalo :) Jak dla mnie nawet zbyt mocno wilgotny (jestem zwolenniczka suchych ciast) ale to rzecz gustu oczywiscie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Dla mnie idealne bo uwielbiam dyniowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń