Korzenny chlebek dyniowy z orzechami i daktylami.
Pyszny, niezbyt slodki korzenny chlebek dyniowy z dodatkiem orzechow wloskich i suszonych daktyli. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera. Wystarczy tylko wymieszac suche skladniki z mokrymi (jak w przypadku muffinek), przelozyc do keksowki i upiec. Chlebek wychodzi wilgotny (za sprawa dyniowego puree), miekki i aromatyczny. Dzieki dodatkowi korzennych przypraw (imbiru, cynamonu, mielonych gozdzikow i galki muszkatolowej) smakuje podobnie jak piernik :) Polecam :)
A tu (klik) znajdziecie przepis na pyszne, piernikowo-dyniowe muffinki z dulce de leche.
Korzenny chlebek dyniowy z orzechami i daktylami
Cynthia Barcomi "Cynthia Barcomi's Backbuch"
Skladniki na keksowke (dl.25 cm):
Suche skladniki:
350 g maki pszennej
130 g cukru (dalam 120 g)
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 duza szczypta mielonych gozdzikow
1 duza szczypta mielonej galki muszkatolowej
Plynne skladniki:
125 g masla, rozpuszczonego
175 ml mleka
2 jajka
1 lyzeczka syropu cukrowego (dalam miod)
1/2 lyzeczki cukru waniliowego
Pozostale skladniki:
250 ml musu dyniowego ze sloika (dalam puree z dyni)*
60 g orzechow wloskich, posiekanych
60 g suszonych daktyli, posiekanych
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Keksowke (o wymiarach 25 cm x 11 cm x 7,5 cm) wysmarowac maslem.
Odmierzyc suche skladniki, przelozyc je do duzej miski, wymieszac. Stopione maslo przelac do drugiej miski, dodac mleko, jajka, syrop cukrowy (lub miod), cukier waniliowy i puree z dyni, wymieszac za pomoca trzepaczki. Dodac suche skladniki, lekko wymieszac za pomoca drewnianej lyzki. Na koniec dodac posiekane orzechy wloskie i daktyle, wymieszac.
Przelac mase do keksowki i piec w nagrzanym piekarniku przez 55 min. (za pomoca drewnianego patyczka sprawdzic czy ciasto jest juz upieczone i ew. wydluzyc czas pieczenia). Wyjac ciasto z piekarnika, odstawic w formie na 10 min. a nastepnie wyjac z formy i przelozyc na kuchenna kratke aby calkowicie wystyglo.
*obrana i pokrojona na kawalki dynie wkladam do garnka, zalewam nieduza iloscia wody i dusze pod przykryciem do miekkosci a nastepnie miksuje za pomoca blendera na puree (ew. osaczam na sicie z nadmiaru wody)
Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni".
Komentarze
wspaniały chlebek - ma piękny kolor i jest pełen dobroci :)
Porywam kawałek,
buziaki ;*
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowienia cieple.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Usciski.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.