Nordic Bakery. Drozdzowe slimaczki cynamonowo-kardamonowe.
Tej jesieni moja kuchnia pachnie przyprawami... Kuminem, ras el hanout, sumakiem, kardamonem i cynamonem... Zapachy, ktore sie unosza w powietrzu koja moja dusze a smaki potraw rozgrzewaja. Co i raz przygotowuje pyszne curry, warzywa na orientalna nute i slodkosci tak pachnace, ze az sie kreci w glowie :) W weekend pokusilam sie o zrobienie skandynawskich slimaczkow drozdzowo-kardamonowych z cynamonowym nadzieniem. Nie wiem, czemu zwlekalam z ich przygotowaniem tak dlugo. Wyszly przepyszne! Pachnace, mieciutkie i idealnie slodkie. Ciasto pieknie roslo, bylo mile i przyjemne w obrobce a slimaczki urosly zawodowo :) Dokonalam tylko jednej malej zmiany w przepisie, mianowicie zrobilam z drozdzy rozczyn (w oryginalnym przepisie drozdze wkruszalo sie bezposrednio do maki). Przepis pochodzi z kawiarni Nordic Bakery w Londynie a ja znalazlam go w ksiazce na pyszne wypieki (zarowno slodkie jak i wytrawne) ze Skandynawii, autorstwa Miisy Mink "Zimtschnecken und Blaubeerkuchen" (ang. Nordic Bakery Cookbook). Goraco polecam :)
Drozdzowe slimaczki cynamonowo-kardamonowe
(z moimi malymi zmianami)
Skladniki na tortownice o srednicy 24-25 cm:
Ciasto:
500 g maki pszennej
285 ml letniego mleka
75 g drobnego cukru
22,5 g swiezych drozdzy
1/2 lyzeczki nasion kardamonu, utluczonych w mozdziezu
90 g niesolonego masla, rozpuszczonego
1 jajko
1 rozmacone jajko do posmarowania
drobny cukier do posypania
Nadzienie:
50 g niesolonego masla, w temperaturze pokojowej
100 g miekkiego brazowego cukru
1 i 1/2 lyzki mielonego cynamonu
Z drozdzy zrobic rozczyn: do malego kubeczka wsypac pokruszone drozdze, dodac lyzke letniego mleka i lyzke cukru, wymieszac. Przykryc kubek talerzykiem i odstawic na 15 min. w ciple miejsce aby drozdze sie spienily.
Do misy miksera wsypac make, dodac drozdzowy rozczyn, reszte cukru, kardamon, stopione maslo oraz jajko, miksowac na malych obrotach ok. 7 min. az ciasto bedzie gladkie i bedzie odstawac od scianek miski. Przelozyc ciasto do duzej miski, przykryc folia lub sciereczka i odstawic na 1 godz. w cieple miejsce do wyrosniecia.
Wyrosniete ciasto krotko zagniesc, rozwalkowac na lekko omaczonym blacie na prostokat o wymiarach 30x40 cm. (na grubosc 1 cm.). Na ciescie rozsmarowac rownomiernie miekkie maslo, posypac brazowym cukrem i cynamonem.
Zaczynajac od dluzszego boku zwinac ciasto w rulon. Pokroic na 4 cm kawalki (wyjdze 8-9 sztuk). Forme o srednicy 24-25 cm wysmarowac maslem. Ulozyc w niej ciasno kawalki ciasta odcieta strona ku dolowi. Przykryc czysta sciereczka i odstawic na 15 min. do wyrosniecia.
Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Wyrosniete slimaczki posmarowac rozmaconym jajkiem, posypac drobnym cukrem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 25 min. az sie zezloca.
Wyjac slimaczki z piekarnika, zostawic przez 10 min. w formie a nastepnie wyjac z formy i zostawic na kuchennej kratce do calkowitego wystygniecia. Pokroic na kawalki.
Rada: jesli ktos chce moze przed pieczeniem posypac slimaczki 75 g migdalow w platkach.
Komentarze
Porywam jedną do kawy!
Buziaki ;*
A buleczki boskie. Porwalabym jedna, teraz, zaraz.
A ślimaczki kuszą ogromnie :)
Pozdrawiam!
Usciski :)
Milej niedzieli Majko!