Sheperd's Pie z fasola, pasternakiem i kuminem.
Sheperd's Pie czyli tzw. placek pasterza to sycaca potrawa doskonala na chlodne, jesienno-zimowe dni. Tradycyjnie sklada sie z warstwy mielonego miesa (czesto jagniecego) i warstwy ziemniaczanej. U mnie zagoscil w mniej tradycyjnym i jednoczesnie niesamowicie pysznym wydaniu :) Z dodatkiem bialej (lub czerwonej) fasoli w sosie chili i kuminu. Do warstwy ziemniaczanej dodalam pasternak, ktory jest dosc zapomnianym warzywem a ktorego slodki smak doskonale komponuje sie z cala potrawa. Od kilku lat pasternak gosci w mojej kuchni i napewno jeszcze nie raz pojawi sie na blogu. Sheperd's Pie podalam z salatka z salaty lodowej, pomidora, ogorka i papryki doprawionej ziolowym sosem winegret. Goraco polecam :)
Sheperd's Pie z fasola, pasternakiem i kuminem
Skladniki na 4 porcje:
1 kg pasternaku lub maczystych ziemniakow (ja dalam po 500 g kazdego)
sol
250 g czerwonej fasoli w sosie chili, z puszki (ja dalam biala)
1 cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
500 g mielonego miesa wolowego lub jagniecego (dalam wolowe)
400 g krojonych pomidorow z puszki
2 lyzeczki mielonego kuminu
4 lyzki masla
pieprz
ew. galka muszkatolowa
Pasternak i/lub ziemniaki obrac, umyc, pokroic w nieduza kostke. W garnku zagotowac nieduza ilosc wody z sola, wrzucic warzywa, przykryc pokrywka i gotowac do miekkosci 15-20 min.
Fasolke z puszki osaczyc na sitku. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Rozgrzac oliwe na patelni, podsmazyc mielone mieso. Dodac cebule i czosnek, podsmazyc. Wlac pokrojone pomidory, doprawic do smaku sola, pieprzem i mielonym kuminem. Wszystko razem zagotowac i gotowac ok. 10 min. Dodac fasolke i gotowac kolejne 10 min.
Piekarnik rozgrzac do 200°C. Ugotowane warzywa (pasternak i ziemniaki) odcedzic, dodac 2 lyzki masla i dobrze rozgniesc na puree. Doprawic do smaku sola, pieprzem i ew. galka muszkatolowa.
Forme zarodoporna wysmarowac oliwa, wylozyc mieso z dodatkami. Na miesie ulozyc puree z ziemniakow i pasternaku. Na wierzch zapiekanki wylozyc wiorki pozostalego masla, oproszyc mielonym kuminem. Wstawic pie do piekarnika i zapiekac przez ok. 20 min.
zrodlo: "Lisa" 2 (2011)
Komentarze
dla mnie,dla mnie!
Pysznie skomponowana.
Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na obiad;)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
W takie chłodne dni jets to idealne jedzonko:)
Uściski:)
Ja niedawno robiłem wiejski odpowiednik, teraz narobiłaś mi ochoty na pasterski z jagnięciną, którą uwielbiam... Ciekawy mex twist :-)
Pozdrowienia :*
I coraz piękniejsze zdjęcia :)